Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 cei mai renumiți somelieri din lume

Când mergi la cele mai renumite restaurante din lume, ești servit cu mâncăruri luxoase, preparate de cei mai renumiți bucătari. 

 • De asemenea, selecția de vinuri care ți se prezintă este realizată de cei mai respectați somelieri din lume. Treaba lor este să selecteze vinuri pentru restaurant, să le asocieze cu mâncarea potrivită și să creeze o colecție de vinuri pe care cei mai pasionați colecționari de vinuri ar fi geloși. 

Dacă consideri minunat să cunoști secretele vinurilor și te fascinează experții care sunt capabili să îți spună povești despre vinuri celebre și personalități care le-au băut, cu siguranță te-ai întrebat și care sunt cei mai renumiți somelieri din lume.

Iată o listă cu 10 somelieri celebri!

10. Sommelier Aldo Sohm 

Aldo Sohm și-a început educația vinicolă în Austria natală, în 1998, și a fost rapid declarat „Cel mai bun sommelier din Austria” din 2002 până în 2006. În urma acestui succes, s-a mutat în Statele Unite. 

 • În 2007, a câștigat titlul de „Cel mai bun sommelier din America”, iar în 2008 a devenit cel mai bun sommelier din lume. 

În același timp, a ajuns în lumea bună a restaurantelor din New York City, începând munca ca somelier la restaurantul Le Bernardin al lui Eric Ripert. Pivnița pe care a organizat-o acolo a crescut la peste 1.000 de selecții și un inventar de aproximativ 15.000 de sticle, cu accent pe vinuri din Burgundia, Bordeaux, Austria, Germania, California și șampanie. 

Au și vinuri vechi care datează din 1875, care oferă ocazia clienților să guste un vin de acum două secole.

9. Somelier Rajat Parr 

Născut și crescut în Calcutta, India, Rajat Parr a devenit unul dintre primii somelieri celebri din lume. 

 • A început ca food runner în San Francisco și a evoluat până la funcția de director de băuturi la Michael Mina Restaurant Group. A devenit cu adevărat celebru când a început să conducă programul de vinuri la apreciatul restaurant RN74 din San Francisco. 

El a jucat un rol esențial în aducerea vinului Burgundy în prim-planul lumii vinului din America, unde acum este un produs incredibil de colecționat și consumat.

Acum este co-proprietar în trei crame diferite numite Domaine de la Cote, Sandhi și Evening Land. În plus, Rajat Parr este autorul a mai multor cărți legate de vin, care i-au adus premiul James Beard.

8. Somelier James Lloyd

Cariera lui James Lloyd ca somelier a început la Restaurantul Gordon Ramsay, în 2002, și a închis cercul, devenind șef somelier la același restaurant. 

Între timp, a ajutat la deschiderea unui restaurant pentru Gordon Ramsay în New York și a făcut niște vinificații în Piemont, Italia. De asemenea, a lucrat la mai multe restaurante rafinate din zona Londrei, inclusiv The Berkeley și The Dorchester. 

 • În 2016, la întoarcerea sa la Restaurant Gordon Ramsay, și-a extins programul de vinuri, concentrându-se pe vinuri mature și vinuri de colecție. Lista sa de vinuri conține peste 100 de sticle care au costat peste 1.000 USD și un vin Bordeaux First-Growth datând din 1900. 

Lloyd a întâlnit, de asemenea, vinuri excepționale de-a lungul carierei sale, cum ar fi Chateau Mouton-Rothschild din 1894 și Chateau Latour din 1899.

7. Somelier Pascaline Lepeltier 

Născută în Valea Loarei din Franța, Pascaline Lepeltier și-a început cariera în lumea vinurilor la L’Auberge Bretonne, unde a fost desemnată „Cel mai bun tânăr somelier din Valea Loarei”. Apoi, s-a mutat la Rouge Tomate, la Bruxelles și la Hotelul George V din Paris. 

În 2009, s-a mutat la New York în calitate de director de băuturi la Rouge Tomate Flagship din Manhattan. Acolo, ea a devenit celebră.

 • Pascaline Lepeltier a devenit, de asemenea, una dintre cele mai tinere femei care au promovat vreodată examenul de Master Sommelier în 2014. Lista ei de vinuri de la Rouge Tomate a fost desemnată cea mai bună listă de vinuri din lume în 2017.

 În 2018, a devenit managing partner la Racines NY. La Racines, ea administrează o colecție de vinuri de peste 2.500 de sticle, concentrată pe vinuri organice, biodinamice și naturale din întreaga lume.

6. Somelier Fred Dame 

Primul american care a promovat examenul de Master Sommelier, Fred Dame a fondat Court of Master Sommelier din America. 

 • Cu toate acestea, cariera sa vinicolă a început la The Sardine Factory din Monterey, California, în 1971. El și-a luat în acest restaurant un loc de muncă pe perioada verii, în timp ce era la colegiul. S-a întors în fiecare an la acest restaurant, petrecându-și restul verilor lucrând acolo și învățând secretele din industria restaurantelor.

În 1973, la vârsta de 23 de ani, lui Dame i sa oferit un post de director general și i s-a cerut să construiască un nou program de vinuri de la zero. Ani mai târziu, după ce Fred nu a mai lucrat acolo, acest restaurant deține încă 15.000 de sticle cu 1.800 de tipuri de vin, multe dintre ele datând de când Fred lucra acolo. 

El a jucat un rol esențial atât în ​​construirea reputației vinurilor din Napa Valley din California, cât și în transformarea Court of Master Sommelier din America în ceea ce este astăzi.

5. Somelier Laura Maniec 

Cariera Laurei Maniec în domeniul vinurilor a început când era adolescentă, pe când lucra în restaurante. Acest lucru a condus-o spre obținerea unei diplome în managementul ospitalității la un colegiu comunitar. 

 • Au urmat stagii de pregătire în alte restaurante din New York și Las Vegas. Activitatea la Corkbuzz în Union Square din New York City, în 2011, a transformat-o într-un nume recunoscut la nivel național în lumea vinului. 

Cu cursurile de vin ținute aici, Corkbuzz a devenit visul colecționarilor de vinuri. Clienții au ocazia să deguste vinuri pe care s-ar putea să nu și le poată permite niciodată sau să încerce vinuri din regiuni noi despre care nici măcar nu au auzit.

4. Somelier Bobby Stuckey

Bobby Stuckey, proprietarul Frasca Food and Wine din Boulder, a avut o carieră distinsă, lucrând la restaurante cu colecții incredibile de vinuri. 

După ce a lucrat în Arizona natală, a început să lucreze ca somelier la The Little Nell din Aspen în 1995. După cei cinci ani petrecuți acolo, a început să lucreze pentru The French Laundry a lui Thomas Keller, în 2000, unde a stat timp de trei ani. 

 • Apoi a început activitatea la Frasca Food and Wine în 2004, în același an în care a primit certificarea de Maestru Sommelier.

 De atunci, restaurantul Frasca a câștigat numeroase premii James Beard și acum este un restaurant de bază în zonă. Lista de vinuri administrată de Stuckey se bazează pe un concept unic și original, prin aceea că se concentrează aproape exclusiv pe vinurile din Friuli, de unde provine termenul Frasca. Cu peste 600 de selecții diferite, această colecție oferă posibilitatea de a explora o singură regiune viticolă.

3. Somelier Gérard Margeon 

Gerard Margeon este un somelier căruia nu îi place să iasă în evidență, cu o slujbă foarte importantă: este directorul de vinuri pentru Groupe Alain Ducasse. El supraveghează 15 concepte diferite, 23 de somelieri sunt sub controlul său și administrează 5.000 de selecții diferite de vin în toate restaurantele grupului. 

 • Are vinul în sânge, fiind născut în Burgundia la Hospices de Beaune, în 1961. Cel mai important moment din carieră a fost întâlnirea sa cu Alain Ducasse, în 1993, care i-a oferit postul de șef somelier la Restaurantul Louis XV din Monaco. 

Acolo, el a contribuit la construirea unei colecții incredibile, adesea clasată drept cea mai bună din lume, înainte de a prelua funcția de director de vinuri pentru toate restaurantele lui Ducasse, în 2000. 

 • La restaurantul Ludovic al XV-lea, crama, care a fost construită cu peste 150 de ani în urmă, deține un uluitor număr de 400.000 de sticle, cu peste 1.000 de vinuri diferite.

2. Somelier Wolfgang Kneidinger 

În inima Vienei se află hotelul Palais Coburg, cu 35 de apartamente de lux și un local de luat masa de renume mondial. Cu toate acestea, sub hotel se află un spațiu gigant: 6 crame, 60.000 de sticle și 5.400 de vinuri diferite. Toate acestea sunt gestionate de Wolfgang Kneidinger, care, după ce a preluat funcția de somelier șef, a primit sarcina de a extinde selecția cramei. 

 • A preluat cu bucurie slujba și a extins pivnița la un inventar în valoare de 21 de milioane de dolari. 
 • Crama conține unele dintre cele mai rare și mai vechi vinuri din lume, printre care vinuri de Porto din anii 1790 și o sticlă din ceea ce a fost certificat ca cel mai vechi vin de băut din lume: un Rudeshiemer Apostelwein din 1727 din Germania. 

Acest loc este o Mecca a colecționarilor de vinuri și oferă mai multe experiențe de asociere a vinului cu mâncarea.

1. Somelier Ronan Sayburn 

Ronan Sayburn lucrează în industria vinului de peste 20 de ani și în acest timp a lucrat pentru o serie de restaurante legendare din Londra. Printre ele se află The Dorchester, Pied a Terre, The Savoy, Hotel du Vin și multe altele. 

 • A fost, de asemenea, directorul de vinuri al Grupului Gordon Ramsay timp de opt ani. 
 • Sayburn a obținut certificarea de Maestru Sommelier în 2005. Acum lucrează la 67 Pall Mall, unde se concentrează și pe pregătirea celor 17 somelieri de aici.

În plus, Sayburn a extins pivnița deja considerabilă a restaurantului la 67 Pall Mall la 5.000 de soiuri de vin. Se concentrează pe lista de vinuri Bordeaux, Burgundia, Toscana și Piemont.