Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 cei mai renumiți somelieri din lume

Care ar fi industria vinului fără experții în vin? „Sommelier” este termenul francez pentru cel care este expert în vinuri, fiind instruit în tot ceea ce înseamnă vinul și cum ar trebui să fie servit cel mai bine. 

 • Sommelierii sunt experți în meseria lor și există multe criterii pe care trebuie să le îndeplinească înainte de a putea opține acest titlu. Există chiar și o competiție prestigioasă, organizată o dată la trei ani în orașe din întreaga lume, pentru a determina cine este cel mai bun expert în vinuri din lume.

Este un concurs extenuant, intens, care conține trei probe: un examen scris de teorie, o probă în care concurentul trebuie să servească vinul juraților și un test de degustare pe nevăzute.

 • Competiția se numește „Association de la Sommellerie Internationale” (ASI) și toți somelierii care se respectă s-au gândit măcar să participe la acest eveniment dacă nu au făcut-o deja. Dacă câștigi această competiție, vei deveni venerat în lumea vinului, un fel de celebritate a vinului. 

Iată câțiva dintre cei mai renumiți somelieri din lume, care au câștigat la un moment dat Association de la Sommellerie.

1.Arvid Rosengren

campeon-10.jpg

Născut în Suedia, Rosengren a câștigat titlul de „Cel mai bun sommelier din lume” în cadrul Association de la Sommellerie în 2016. 

 • În ciuda eforturilor tatălui său de a-l îndrepta câtre o carieră mai convențională, academică, în domeniul nanotehnologiei, Rosengren a decis să-și urmeze dragostea pentru gastronomie, studiind timp de doi ani mâncarea și vinul. 

Acum deține un restaurant italo-american în Soho, New York, și călătorește prin lume luând interviuri, oferindu-și expertiza la alte competiții de vin și găzduind cursuri, prelegeri și degustări.
2. Andreas Larsson

170712GUT57_1_redimensionner.jpg

Câștigător al titlului de „Cel mai bun sommelier din lume” în 2007, Larsson provine și el tot din Suedia și a urmat o școală dedicată industriei restaurantelor unde a început dragostea pentru vin. 

 • După ce a fost bucătar timp de 7 ani, Larsson și-a descoperit pasiunea în timp ce călătorea în Burgundia, Franța. Iubește vinul și cramele tradiționale franceze din Bordeaux, Champagne, Sherry și Riesling.

3. Enrico Bernardo

5fd3b5e1dc54c-enrico-bernardo-meilleur-sommelier-du-monde-2004.jpg

La 27 de ani, Enrico Bernado a fost cea mai tânără persoană care a câștigat vreodată campionatul mondial dedicat celor mai buni somelieri, în 2004. Pasiunea pentru vin i-a fost indusă către unul dintre profesorii săi de la școala culinară din Milano, care s-a întâmplat să fie ales cel mai bun sommelier din lume, în anul 1978. 

 • Dragostea lui pentru vin, combinată cu dragostea pentru bucătărie îl fac unul dintre cei mai mari experți în gastronomie. În zilele noastre, el este un autor renumit și o autoritate în domeniul vinului.

4. Gérard Basset

Gerard-Basset.jpg

După ce a câștigat ASI în 1996 și 2010 și s-a clasat pe locul secund în 2004 și 2007, numele lui Basset are ceva greutate în domeniu.

 • Provine din Marea Britanie și este singura persoană din lume care este Master Sommelier, Master of Wine and Wine MBA. Pe lângă faptul că a obținut un succes uriaș în afaceri prin Grupul „Hotel Du Vin”, Gerard este responsabil pentru îndrumarea și inspirarea somelierilor tineri, aflați la început de drum.

5. Kevin Zraly

960x0.jpg

Kevin Zraly este un wine educator american și fondatorul Școlii de vinuri „Windows on the World”, amplasată la ultimul etaj al faimosului World Trade Center din New York. A fost directorul de vinuri al restaurantului Windows on the World.

 • După pierderea restaurantului în 2001, Zraly a dus mai departe  școala de vinuri încă 15 ani, la Marriot Marquis din Manhattan, educând peste 20.000 de iubitori de vin pe parcursul a 40 de ani. 

Zraly însuși a absolvit Universitatea de Stat din New York la New Paltz, unde a început să predea despre știința vinului.

Kevin este autorul a șapte cărți de vin și a unui memoriu – A Glass Half Full: A Cellarmaster’s Journey Through Wine and Life. Printre numeroasele premii, Zraly a obținut „James Beard Lifetime Achievement Award” în 2011.

6. Daniel Johnnes

SFD_Daniel_Johannes_CR_Courtesy_Daniel_Johannes_2520x1420-768x432.jpg

Daniel Johnnes s-a îndrăgostit de Franța în 1974, iar pasiunea lui profundă pentru vinul, bucătăria și cultura acestei țării nu a scăzut niciodată. După absolvire, a lucrat pentru Guy Savoy la Paris, în cele din urmă s-a întors la New York pentru a lucra la Le Regence alături de tânărul Daniel Boulud, cu care încă lucrează la The Dinex Group, unde Johnneseste director de vinuri, iar Boulud  chef bucătar.

 • În anii 1980 a făcut parte din echipa care a înființat renumitul restaurant Montrachet din Tribeca; a început apoi primul eveniment „La Paulée” la New York, o sărbătoare de o săptămână a Burgundiei care a ajuns să domine rapid scena vinurilor fine de pe Coasta de Est. Au urmat „La Tablée”, o sărbătoare a Văii Ronului și „La Fête du Champagne”.

Cel mai recent proiect al lui Johnnes este Pressoir, un club de vinuri pentru consumatori. În plus, continuă să colaboreze cu cei mai importanți sommelieri și experți în restaurante din lume. Vitrina sa cu trofee este plină de premii, inclusiv două premii James Beards și Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricole, o distincție acordată de guvernul francez.

În ultimii ani, s-a alăturat Conversion Group (compania-mamă a Clubului Oenologic) ca parte a portofoliului său de investiții în afaceri de lux care se extinde rapid.

7. Paul Grieco

19pourspan-1-articleLarge.jpg

Paul Grieco este proprietarul barului de vinuri Terroir din New York, pe care l-a deschis în 2010 în cartierul Tribeca din Manhattan. De asemenea, este co-fondator al barului original de vinuri Terroir din New York, care a funcționat din 2008 până în 2015, și al restaurantului Hearth.

Grieco s-a născut și a crescut în Toronto, Canada. Cariera sa în industria ospitalității a început în restaurantul italian al familiei sale, „La Scala”, unde a fost îndrumat de tatăl și bunicul său. S-a mutat în New York în 1991 și a continuat să lucreze la o serie de restaurante de top din oraș, inclusiv Bouley, Gotham Bar & Grill și Gramercy Tavern, cu ultimul câștigând două premii James Beard – pentru servicii remarcabile în 2001 și pentru Serviciul de vin remarcabil în 2002.

8. Ronan Sayburn 

ronan-sayburn-master-sommelier.jpg

Ronan Sayburn activează în industria vinului de peste douăzeci de ani și în acest timp a lucrat pentru o serie de restaurante legendare din Londra. Printre ele se numără The Dorchester, Pied a Terre, The Savoy, Hotel du Vin și multe altele.

 • A fost, de asemenea, directorul de vinuri al Grupului Gordon Ramsay timp de opt ani. Sayburn a obținut recunoașterea de Maestru Sommelier în 2005. Acum lucrează la 67 Pall Mall, unde se concentrează și pe educarea celor 17 somelieri ai clubului.

9. Wolfgang Kneidinger

csm_wolfgang-kneidinger-c-palais-coburg-fotografin-tina-herzl-2640_7ecc0c2353-1170x532.jpg

În inima Vienei se află hotelul Palais Coburg, cu 35 de apartamente de lux și un local de luat masa de renume mondial. 

 • Totodată, sub hotel se află un spațiu gigant: 6 crame, 60.000 de sticle din 5.400 de tipuri diferite de vinuri. Toate acestea sunt gestionate de Wolfgang Kneidinger, cel care, după ce a preluat funcția de somelier șef, a primit sarcina de a extinde selecția cramei. 

A preluat cu bucurie sarcina și a extins pivnița până la valoarea de 21 de milioane de dolari. Pivnița are unele dintre cele mai rare și mai vechi vinuri din lume, printre care Port din anii 1790 și o sticlă din ceea ce a fost certificat drept cel mai vechi vin de băut din lume: un Rudeshiemer Apostelwein din 1727 din Germania. Aceasta este o mecca a colecționarilor de vinuri, care oferă o experiență deosebită de a combina o mâncare bună cu un vin deosebit.

10. Gérard Margeon

02.jpg

Gerard Margeon este un somelier care nu iese în evidență, dar ocupă o slujbă foarte importantă: este directorul de vinuri pentru Groupe Alain Ducasse. 

 • El supraveghează 15 concepte diferite, 23 de somelieri se află sub controlul său și 5000 de selecții diferite de vin în toate restaurantele. Are vinul în sânge, fiind născut în Burgundia la Hospices de Beaune în 1961. 

Cel mai important moment din carieră a fost întâlnirea sa cu Alain Ducasse în 1993, care i-a oferit postul de șef sommelier la Restaurantul Louis XV din Monaco. Acolo, el a contribuit la construirea unei colecții incredibile, adesea numită „cea mai bună din lume”, înainte de a prelua funcția de director de vinuri pentru toate restaurantele lui Ducasse în 2000. La Ludovic al XV-lea, crama, care a fost construită cu peste 150 de ani în urmă, deține un număr uluitor de 400.000 de sticle, cu peste 1.000 de vinuri diferite.