Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De ce energia solară este o investiție câștigătoare?

În ultimii ani, producția pe scară largă a energiei solare s-a confruntat cu o serie de provocări. Țintele ambițioase referitoare la prețurile scăzute de producție necesită progrese tehnologice rapide pentru a îndeplini aceste așteptări. Cu toate acestea, industria a excelat, instalările de panouri solare urmând să atingă un nivel record și în acest an.

Potrivit unor cercetări recente din BloombergNEF, energia eoliană și solară sunt acum cele mai puțin costisitoare forme de energie din două treimi din lume, iar progresele tehnologice le  împing spre un viitor și mai luminos.

Secretul stă în evoluțiile în domeniul energiei solare și al stocării acesteia 

Dezavantajul major al energiei solare este că poate fi obținută doar într-o perioadă a zilei. Un studiu din 2012 realizat de laboratorul național Lawrence Berkeley din SUA a prezis că odată cu creșterea numărului de panouri solare instalate, valoarea energiei va scădea. Acest lucru este determinat de faptul că toată energia va fi livrată simultan și alte surse de energie vor fi necesare noaptea.

Specialiștii sunt de părere că tendința descendentă a valorii energiei produse ar face energia solară mai puțin competitivă, cu excepția cazului în care capacitatea de stocare a acesteia din urmă ar crește substanțial. Cu toate acestea, aceste studii nu au putut anticipa reducerea masivă a costurilor panourilor fotovoltaice (PV) și a tehnologiilor de stocare, respectiv evoluția nivelului de eficiență.

Progresele tehnologice ne dau speranțe

Cu o creștere puternică, în special pe multe piețe mai mici, viitorul energiei solare pare unul extrem de luminos. Industria urmează să crească cu 17,5% într-un an, provocând scăderea costurilor, ceea ce va face această formă de energie tot mai atractivă.

Modulele fotovoltaice bifaciale și aplicația în expansiune a trackerelor pe o singură axă contribuie la alimentarea acestei creșteri. Panourile bifaciale oferă energie suplimentară deoarece pot absorbi și transforma lumina în energie electrică de pe ambele părți ale modulului, captând energia care se reflectă de la sol.

Au fost anunțate proiecte recente care profită de modulele bifaciale pentru a crește producția dincolo de cea a sistemelor mono-faciale tradiționale. Marile companii de panouri fotovoltaice colaborează cu clienți din Egipt, Brazilia, Mexic și SUA, toți implementând module bifaciale, pentru a reduce costurile și a crește valoarea acestor active fotovoltaice.

Combinarea acestor sisteme cu trackere cu o singură axă proiectate pentru aplicații bifaciale poate crește, de asemenea, puterea totală de energie. Cu toate acestea, sistemele bifaciale necesită simulări și măsurători suplimentare pentru a estima și optimiza cantitatea de energie produsă. 

O energie sănătoasă

Valoarea surselor regenerabile de energie depășește energia sau clima și este apreciată în toate industriile adiacente. Un studiu recent realizat de americani arată că investițiile în generarea de energie regenerabilă ar avea ca rezultat o rentabilitate de 34% doar prin reducerea costurilor asistenței medicale, datorită reducerii poluării atmosferice. 

Studiul s-a axat pe zece state americane ale căror profiluri de producere a energiei electrice sunt în prezent alcătuite dintr-o medie de 42% cărbune, mai mare decât media actuală de 30% din SUA. Acesta a arătat că statele ar putea reduce costurile cu asistența medicală cu 4,7 miliarde de dolari dacă își ating ținta de 13% energie regenerabilă până în 2030. 

În mod remarcabil, ar crește la o valoare de peste 20 de miliarde de dolari dacă procentul de energie regenerabilă ar fi dublat și ar ajunge până la 26% din producția totală de energie electrică a acestei regiuni. Analiza estimează că ar fi necesară o investiție de 9 miliarde de dolari în capacitatea regenerabilă pentru a atinge acest obiectiv.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu