Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Acumulatorul unei masini, la ce este folosit?

Bateria joaca un rol vital in functionarea unui motor de masina si a tuturor echipamentelor electrice gasite in acesta. Fara o baterie auto, un vehicul devine inutilizabil. Acest lucru arata importanta pastrarii acestor acumulatori auto. Iata cum functioneaza o baterie si care este rolul acesteia.

Care sunt principalele functii ale unei baterii?

Dupa cum am mentionat mai sus, bateria joaca un rol esential. Daca nu produce curent, rolul sau este de a stoca energia electrica produsa de aliatul sau fidel, alternatorul. Aceasta energie stocata este necesara pentru pornirea motorului, precum si pentru functionarea diferitelor accesorii care necesita alimentare cu energie electrica (geamuri electrice, radio, aer conditionat, incuietori usi etc.).

Bine de stiut: un rol pasiv

O baterie nu produce energie electrica, pur si simplu serveste ca spatiu de stocare, de unde si importanta de a avea o baterie mereu in stare buna, mai ales in cazul unor diferente semnificative de temperatura. O baterie foarte incarcata are o durata de viata medie de 5 ani.

Cum se reincarca bateria?

Retine ca o baterie nu se reincarca singura cand motorul este oprit, cu exceptia, bineinteles, cand se utilizeaza un sistem de reincarcare extern. O baterie isi pierde energia (se descarca) daca nu este folosita o perioada lunga de timp.

Cu exceptia cazurilor de reincarcare „manuala”, masina trebuie condusa astfel incat bateria sa se poata reincarca singura. Curentul necesar acestei reincarcari este produs de alternator, care, printr-un sistem de curele, poate functiona numai cand motorul este pornit. Este ca o mini centrala care produce curent pentru a reincarca bateria.

In mod clar, o masina care nu se misca, isi omoara acumulatorul auto, mai ales ca anumite elemente continua sa consume energie chiar si atunci cand masina este stationata (memorie radio, ceas etc.). Pe vreme rece, o perioada lunga de neutilizare poate descarca complet bateria.

Care sunt diferitele tipuri de acumulatori?

Aproape ca ai putea spune ca exista un tip de baterie pentru fiecare masina, exista atat de multe din care sa alegi. Dar, mai general, in ceea ce priveste vehiculele termice, putem distinge trei tipuri de baterii.

  • Baterii pentru motoare pe benzina

Masinile pe benzina nu necesita aceiasi cai putere pentru a putea porni un motor. Amperajul lor este in general mai mic si, prin urmare, pretul lor de cumparare este mai mic.

  • Baterii de motor diesel

Un motor diesel are un cuplu mai mare decat un motor pe benzina si, prin urmare, necesita incalzire la pornire. Acest tip de motor necesita un amperaj mai mare, deci o baterie mai puternica si neaparat mai scumpa.

  • Baterii Start&Stop

Deoarece vehiculele recente sunt echipate cu sistemul Start&Stop, acestea necesita baterii specifice capabile sa reziste mult mai mult la porniri. Costul lor de achizitie este mai mare si instalarea lor necesita uneori interventia unui profesionist.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!