Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avantajele unor proceduri de estetică dentară

Estetica dentară se poate referi la mai multe aspecte, de la corectarea culorii dinților și a formei lor până la reconstrucția danturii, toate având la bază același principiu: îmbunătățirea aspectului și funcționalității dinților. Există numeroase tipuri de proceduri ce aduc multiple beneficii, oferind o schimbare semnificativă a zâmbetului. Iată de ce astfel de lucrări dentare sunt importante.

Ce înseamnă estetică dentară?

Estetica dentară se referă la tratamentele ce au ca scop restaurarea sau menținerea aspectului plăcut al danturii. Acestea se pot concentra pe schimbări mai mici, cum ar fi albirea dinților, sau pot include proceduri mai complexe, precum înlocuirea completă a unui set de dinți, a întregii danturi sau corectarea asimetriilor severe. Scopul esteticii dentare este acela de a îmbunătăți felul în care arată dinții și de a asigura îndeplinirea tuturor funcțiilor lor.

Tipuri de proceduri de estetică dentară

Estetica dentară include o serie de proceduri de îmbunătățire a zâmbetului, dintre care putem menționa următoarele. 

Albirea dentară este una dintre cele mai populare proceduri estetice. Ea constă în schimbarea culorii dinților și se poate realiza în mai multe moduri, atât la domiciliu, cât și în cabinet. Pentru cea la domiciliu, este necesară purtarea unor gutiere speciale în funcție de indicațiile medicului stomatolog, în care se va adăuga un gel special de albire. Procedura realizată în cabinet presupune utilizarea laserului pentru a schimba nuanța dinților.

Fațetele dentare sunt mici foi de ceramică durabilă, care se aplică pe suprafața dinților pentru a le îmbunătăți nuanța inestetică rezistentă la procedurile de albire și a le schimba forma. Ele pot fi folosite atât în cazul dinților foarte spațiați, cât și atunci când sunt prezente mici fisuri.

Tratamentul ortodontic are și scop estetic, corectând poziția defectuoasă a dinților. Acesta constă în montarea unui aparat dentar ce pune presiune pe dinți până sunt aduși în poziția normală. Aparatele dentare pot fi fixe, cu purtare permanentă, dar și mobile, fiind realizate din diferite materiale.

Coroanele dentare sunt folosite pentru refacerea dinților care prezintă leziuni severe sau distrugeri iremediabile ce nu mai permit salvarea țesutului dentar. Coroanele imită perfect forma dinților  și nu doar că le redau aspectul natural, ci pot fi folosite pentru restaurarea funcționalității danturii.

Implanturile dentare sunt lucrări protetice folosite pentru înlocuirea unui dinte lipsă, dar și a întregii danturi. Implanturile pot fi individuale, realizate prin inserarea unei rădăcini artificiale care va suporta coroana (dintele fals), sau pot fi utilizate pentru a susține proteze fixe ce înlocuiesc una sau ambele arcade.

Un alt tip de lucrare dentară cu rol estetic este reprezentată de obturații. Acestea presupun repararea dinților cariați cu ajutorul unor plombe care arată natural și permit folosirea danturii ca înainte.

Beneficiile procedurilor de estetică dentară

Procedurile de estetică dentară aduc o serie de beneficii importante pacienților. Principalul avantaj este cel legat de aspectul dinților. Acesta este vizibil îmbunătățit, iar orice schimbare arată natural, chiar dacă este vorba despre inserarea unor proteze și a dinților falși. Astfel, pacienții pot din nou să zâmbească plini de încredere și pot fi căpăta o dantură impecabilă.

Anumite probleme dentare, cum ar fi erorile de poziționare ale dinților, pot avea un impact asupra trăsăturilor faciale. Astfel, fața își poate pierde din simetrie. De aceea, repararea dinților și refacerea lor din punct de vedere estetic și funcțional este vitală, pacientul căpătând practic o nouă fizionomie.

Așa cum am tot repetat, multe dintre lucrările dentare estetice au și rol funcțional. Ele ajută la reconstrucția danturii și îi pot reda funcțiile afectate, precum masticația sau vorbirea. În caz contrar, pot apărea complicații și la nivelul altor sisteme ale organismului, de exemplu cel digestiv.

Procedurile de estetică dentară pot reprezenta o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își îmbunătățească zâmbetul, dar și sănătatea dinților. Beneficiile lor sunt nenumărate și, de multe ori, depășesc partea ce ține de aspect. Dacă ai nevoie de servicii de estetică dentară în Timișoara, vino la clinica Smile Vision și discută cu specialiștii noștri despre lucrările cele mai potrivite pentru tine.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!