Distractie aprilie 9, 2025
Pariurile sportive online se numără printre modalitățile favorite de divertisment ale unui număr de 156.9 milioane de persoane în 2025. Pariorii au la dispoziție o varietate de sporturi pe care își pot plasa pronosticurile pre-meci, ante post și live, precum fotbal, volei, handbal, tenis, box, rugby sau curse auto, printre multe alte discipline sportive disponibile.
În ultimii ani, mare parte dintre operatorii de jocuri de noroc din spațiul virtual, precum Mr Bet casino, au integrat printre sporturile pe care se poate paria și opțiuni de esports și pariuri virtuale. Unul dintre motive este reprezentat de popularitatea în creștere a sporturilor electronice, care înregistrează în 2025 o audiență de 640.8 milioane de oameni.
Valoarea pieții de pariuri pe esports se ridică la 2.8 miliarde de dolari în acest an, conform datelor colectate de Statista, un site specializat în interpretarea statisticilor din variate domenii de activitate. În România, acest segment de pariuri se cifrează la aproximativ 10 milioane de dolari, cu previziuni pozitive de creștere pe termen mediu, de până la 11.5 milioane de dolari. Descoperă care sunt jocurile esports populare în România, de ce sunt atât de apreciate, care sunt cei mai bine plătiți jucători de esports pe plan intern și multe altele.
Cum se prezintă piața de esports din România în 2025?
România ocupă locul 42 în topul câștigurilor jucătorilor de esports la nivel global, cei 660 de jucători generând 6.17 milioane de dolari până în 2025. Cei mai mulți jucători activi sunt înregistrați în SUA (28425), însă aceștia figurează pe locul 2 în topul câștigurilor, cu 290.3 milioane de dolari, după jucătorii chinezi, care au obținut până acum 322.3 milioane de dolari.
Jucătorii români de esports au reușit să obțînă de-a lungul timpului câștiguri din hobby-ul lor, însă doar 6 dintre aceștia au câștigat peste 100000 de dolari:
- Aliwi Omar (w33) – 2.29 milioane USD
- Ivan Mihai (iM) – 491.907 USD
- Pittner Armand (bOne7) – 328.744 USD
- Andrei Ursu (zAndy) – 306.521 USD
- Dima Radu (Rdu) – 270.265 USD
- Andrei Pascu (Odoamne) – 235.102 USD
De pragul de 100.000 de dolari câștiguri din esports se apropie și următorii jucători români: Ana Dumbravă (ANa) cu 96.059 USD, Sebastian Maloș (volt) cu 90.074 USD și Răzvan Puiu (RvPLegend) cu 89.762 USD.
Care sunt jocurile electronice populare în 2025 la nivel global?
La nivel global, cele mai apreciate jocuri esports în 2025 sunt:
- Dota 2
- Apex Legends
- Rocket League
- Counter-Strike 2
- Street Fighter 6
- League of Legends
- EA Sports FC 25
- Fornite
- Pokemon Unite
- Age of Empire II
De asemenea, lista este completată de Minecraft, Starcraft ÎI, Valorant, Tekken 8, Call of Duty: Black Ops, Warcraft III și Age of Mythology. În ceea ce privește cele mai apreciate jocuri electronice din punct de vedere al premiilor acordate, Dota 2 se clasează pe prima poziție cu 369.6 milioane de dolari, 1976 de turnee și 5066 de jucători.
Pe locul 2 se poziționează Fornite, cu premii de 193.2 milioane de dolari, 2343 de turnee și 9690 de jucători, iar pe cea de-a treia poziție se regăsește Counter-Strike: Global Offensive, cu premii de 162.7 milioane de dolari, 7099 de turnee și 16553 de jucători. Lista de premii este continuată de League of Legends (117.9 milioane USD) și Arena of Valor (109.4 milioane USD).
Care sunt jocurile esports care domină piața românească de pariuri sportive?
În România, lista celor mai populare jocuri de esports include următoarele titluri:
- Dota 2
- Counter-Strike: Global Offensive
- League of Legends
- Fornite
- Hearthstone
- Playerunknown’s Battlegrounds Mobile
- Fifa 23
- World of Warcraft
- Smite
- Overwatch 2
- Starcraft II
- Arena of Valor
- Age of Empires II
- Clash Royale
În ceea ce îi privește pe pariorii care activează pe piața de esports din România, preferințele acestora include următoarele titluri:
- Dota 2
- King of Glory
- League of Legends
- Counter-Strike 2
- Starcraft 2
- Valorant
- Call of Duty
- Arena of Valor
- Mobile Legends
- Overwatch
Popularitatea acestei modalități de distracție printre jucătorii și pariorii români se datorează gradului de acceptare al sporturilor electronice de către operatorii de pariuri online, precum și nivelului din ce în ce mai ridicat al competitivității pe această piață.
Care sunt tendințele pe piața de pariuri sportive din România?
Opțiunile de pariuri pe esports au devenit un trend pe piața românească începând cu anul 2020, din momentul în care platformele iGaming au reprezentat singură modalitate de a paria, dat fiind faptul că locațiile terestre ale agențiilor de pariuri au fost închise temporar ca urmare a pandemiei. De asemenea, interesul pentru pariurile pe sporturile digitale este foarte crescut pe segmentul de vârstă 18-35 de ani, dat fiind faptul că persoanele care sunt fani ai jocurilor electronice plasează și pariuri pe jucătorii sau echipele preferate din acest domeniu.
Spre deosebire de sporturile tradiționale, sporturile electronice le permit pariorilor dedicați să își valorifice mai eficient aptitudinile, aceștia având la dispoziție numeroase variante pe care să mizeze în jocurile lor preferate. Există multiple competiții esports pe care se poate paria, printre cele mai populare numărându-se:
- League of Legends World Championship
- Dota 2 The International
- Fornite World Cup
- ESL one CS:GO
- Fifa eWorld Cup
Extinderea rețelelor 5G în România și alocarea de către agențiile online de pariuri a unui rol din ce în ce mai important pariurilor mobile, alături de integrarea sporturilor electronice în portofoliul operatorilor de pariuri locali se numără printre tendințele anului 2025 în acest domeniu. În plus, există un cadru legal foarte bine reglementat în ceea ce privește pariurile sportive, ceea ce îi avantajează pe pariorii români pe termen lung.