Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce este albumina serică și de ce este importantă pentru sănătate?

Albumina serică reprezintă o proteină esențială pentru organism și este implicată în diverse funcții, de la transportul substanțelor în sânge, la reglarea presiunii osmotice. În acest articol, vom explora în detaliu ce este albumina serică, rolul său vital în organism și cum se efectuează testul pentru determinarea nivelului de albumină serică.

Ce este albumina serică?

Albumina serică este o proteină produsă în ficat și eliberată în circulația sangvină. Aceasta constituie aproximativ jumătate din totalul proteinelor serice și este cea mai abundentă proteină din plasma sangvină. Structura albuminei este complexă, cu numeroase legături de hidrogen și legături disulfidice, fapt ce îi conferă o formă sferică și o stabilitate chimică ridicată. De asemenea, albumina este o moleculă mare, flexibilă și solubilă în apă.

Principala funcție a albuminei serice este de a menține presiunea osmotică a sângelui, prevenind astfel edemele (acumularea de lichid în țesuturi). De asemenea, albumina transportă diverse substanțe în tot corpul, inclusiv hormoni, medicamente și lipide. Ea are rol în menținerea echilibrului lichidelor în organism și în reglarea pH-ului sangvin.

Nivelul de albumină din sânge poate varia în funcție de mai mulți factori. Dieta, starea de hidratare, bolile de ficat și rinichi, infecțiile și inflamațiile pot influența nivelul de albumină serică. Un nivel scăzut de albumină poate indica o problemă de sănătate gravă și necesită investigații suplimentare. Este important să se monitorizeze nivelul de albumină serică pentru a identifica afecțiuni și a interveni în timp util.

Ce rol are albumina serică în organism?

Albumina serică este implicată în menținerea echilibrului fluidelor din organism. Aceasta se realizează prin reglarea presiunii osmotice, ceea ce împiedică lichidul să se acumuleze în țesuturi, prevenind astfel apariția edemului. Albumina are capacitatea de a atrage și a reține lichidul în vasele de sânge, ajutând la menținerea volumului sangvin și evitând pierderea excesivă de fluide în țesuturi. Albumina este implicată și în:

Transportul substanțelor în organism

Un alt rol al albuminei constă în transportul substanțelor în organism. Aceasta acționează ca un mijloc de transport pentru o varietate de substanțe prin sânge, inclusiv hormoni, vitamine, medicamente, lipide, bilirubină și ioni precum calciul. Prin legarea și transportul acestor substanțe, albumina contribuie la distribuția lor în organism și asigură funcționarea corectă a diferitelor sisteme și organe.

Coagularea sângelui

Albumina contribuie și la coagularea sângelui. Aceasta ajută la formarea cheagurilor de sânge, un proces esențial pentru vindecarea rănilor și prevenirea hemoragiilor excesive în caz de leziuni sau intervenții chirurgicale. Prin interacțiunea cu alte proteine și factori de coagulare, albumina întărește structura cheagurilor și ajută la oprirea sângerării.

Metabolism

Albumina furnizează aminoacizi esențiali pentru sinteza proteinelor în organism și contribuie la procesele metabolice, inclusiv producerea de energie. Nivelurile scăzute de albumină pot indica deficiențe nutriționale sau probleme de absorbție a nutrienților.

Cum se realizează testul pentru albumina serică?

Testul pentru albumina serică este o analiză de sânge care măsoară nivelul de albumină din sânge. Acest test este considerat a fi o analiză de rutină și este inclus în majoritatea panelurilor biochimice de sânge. Pentru a efectua testul, se prelevează o probă de sânge dintr-o venă, de obicei de la încheietura mâinii sau din interiorul cotului. Această procedură este realizată de un medic sau de un tehnician de laborator și este, în general, nedureroasă și cu un disconfort minim.

După prelevarea probelor, acestea sunt trimise la un laborator pentru analiză. Interpretarea rezultatelor testului pentru albumina serică se face în funcție de valorile normale stabilite de laborator. Valorile de referință pot varia în funcție de laboratorul utilizat, de aceea este necesar să se consulte rezultatele cu medicul specialist. Interpretarea rezultatelor trebuie făcută luând în considerare istoricul medical al pacientului și alte investigații suplimentare.

Așadar, albumina serică ajută la menținerea sănătății prin funcțiile sale vitale de transport de substanțe, menținere a presiunii osmotice și prevenire a edemelor. Testarea nivelurilor sale poate oferi informații valoroase despre starea generală a sănătății, în special despre funcția renală și hepatică.

Surse suplimentare de informare:

1. “Serum Albumin: What Is It, Regulation, and More | Osmosis.” Www.osmosis.org, www.osmosis.org/answers/serum-albumin. Accessed 25 Oct. 2023;

2. Medline Plus. “Albumin Blood Test: MedlinePlus Lab Test Information.” Medlineplus.gov, 7 June 2022, medlineplus.gov/lab-tests/albumin-blood-test/. Accessed 25 Oct. 2023;

3. Cleveland Clinic. “Albumin Blood Test: What It Is, Purpose, Procedure & Results.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22390-albumin-blood-test. Accessed 25 Oct. 2023;

4. “Albumin Serum.” Ucsfhealth.org, 26 Jan. 2019, www.ucsfhealth.org/medical-tests/albumin-blood-(serum)-test. Accessed 25 Oct. 2023;

5. Miller, A., and W. W. Jedrzejczak. “[Albumin–Biological Functions and Clinical Significance].” Postepy Higieny I Medycyny Doswiadczalnej, vol. 55, no. 1, 2001, pp. 17–36, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11355530/. Accessed 25 Oct. 2023.