Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce este evaluarea pentru impozitare si cand este necesara?

Uneori, proprietarii de case si apartamente pot avea nevoie de servicii de evaluare imobil pentru impozitare, astfel incat sa determine corect impozitul pe care trebuie sa il plateasca pentru o anumita constructie.

Cand trebuie sa fie evaluata proprietatea?

Momentul evaluarilor pentru impozitare este stabilit de lege si de obicei este incadrat intre 1 ianuarie si primul termen de plata a impozitului. In mod normal, primul termen este de fapt 31 martie, insa exista si situatii exceptionale cand acest termen va putea fi prelungit. Pentru evaluare se va lucra cu un evaluator autorizat ANEVAR.

Cum sunt evaluate proprietatile?

De obicei, evaluarea pentru impozitare va fi realizata prin abordarea detaliilor cum ar fi costul, metoda costului de inlocuire, dar si metoda comparatiilor sau cea prin venit cu capitalizarea venitului. In cazul metodei costului de inlocuire, evaluatorul va estima cat costa sa fie inlocuita proprietatea pe baza costului evaluat, din care se va scadea deprecierea fizica generat de uzura in timp a imobilului.

Comparatia vanzarilor sau metoda prin comparatii se bazeaza de obicei pe vanzarile de proprietati similare aflate in zona din vecinatate. Valoarea va fi ajustata pe plus sau pe minus, tinand cont de atributele unice pe care le are proprietatea evaluata sau de lipsa acestor atribute.

Tinand cont de scopul evaluarii, care ar putea sa fie de mai multe tipuri, cum ar fi garantarea imprumuturilor cu ajutorul imobilului, raportarea financiara, impozitarea cladirii si fuziuni ale companiilor, va rezulta tipul valorii. Cele mai comune tipuri de valori sunt valoarea de piata. care se foloseste in majoritatea cazurilor, valoarea de impozitare si cea justa.

Valoarea de piata este cea care se foloseste in cazul garantarii imprumuturilor cu imobilul, in cazul esalonarii unei garantii pentru ANAF, iar valoare justa este utilizata pentru raportari financiare, cu scopul de a inscrie valoarea constructiei in contabilitate sau cu alte scopuri ceva mai tehnice.

Indiferent de motivul evaluarii, este foarte important ca aceasta sa fie facuta doar de catre o persoana autorizata ANEVAR astfel incat raportul intocmit de aceasta sa fie luat in calcul atunci cand este prezentat organelor abilitate sa lucreze cu astfel de rapoarte.