Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce poți face după naștere pentru o recuperare rapidă

Fiecare femeie se recuperează în ritmul ei după ce dă naștere unui copil. În general, este nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru ca organismul tău să revină la starea de dinainte de sarcină. Dacă au existat complicații în timpul sarcinii sau la naștere, recuperarea poate dura mai mult.

În primele două luni după naștere acordă o atenție deosebită schimbărilor care se petrec în organismul tău, pentru că această perioadă este menită vindecării și restabilirii echilibrului hormonal.

În mare parte, vindecarea după naștere este un proces natural, însă există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta corpul să își revină. Iată câteva dintre ele:

Continuă să iei vitaminele prenatale

Nu este ieșit din comun ca medicul să-ți recomande să continui să iei vitaminele prenatale chiar și după ce ai născut. Aceste vitamine îți vor fi de mare ajutor în special dacă alăptezi, pentru că ajută la restabilirea nutrienților pe care îi pierzi în perioada de alăptare. Chiar dacă introduci laptele praf în alimentația bebelușului, ca să completeze laptele matern, medicul îți poate recomanda să iei și suplimente pe bază de fier și vitamina C.

Aplică creme cu retinoizi pe vergeturile de pe abdomen

Cremele cu retinoizi conțin vitamina A, care ajută la reducerea aspectului vergeturilor. Cu cât începi mai devreme, cu atât sunt mai eficiente. Retinoizii ajută la reconstrucția colagenului din piele, în așa fel încât aceasta să își recapete aspectul natural în timp. Bineînțeles, vergeturile pot fi estompate și cu ajutorul unor tratamente naturiste pe bază de aloe vera, ulei de argan, ulei de cocos sau ulei de migdale.

O atenție specială trebuie acordată atât pielii scalpului, cât și părului pentru că acesta începe să cadă după naștere din cauza schimbărilor hormonale specifice sarcinii. Poți lua însă niște vitamine pentru par, care ajută la creșterea celulelor și la repararea țesuturilor.

Exerciții de întărire a mușchilor abdominali

Dacă ai născut natural, fără complicații, atunci poți începe exercițiile de întărire a mușchilor abdominali chiar și la o săptămână sau două după naștere. În acest fel vei grăbi procesul de întărire a mușchilor pelvieni, care susțin vezica urinară, uterul, uretra și rectul. Exercițiile Kegel sunt perfecte pentru primele sesiuni de antrenament.

Cere ajutor

Aducerea pe lume a unui copil pe lume îți schimbă definitiv viața. Fii blândă cu tine și învață să ai încredere în instinctele tale. Chiar și atunci când crezi că ai totul sub control, dă voie familiei și prietenilor să îți ofere o mână de ajutor.

Alte sfaturi prețioase pentru mamele la început de drum: 1. Încearcă să te odihnești și să dormi când copilul doarme. 2. Mănâncă sănătos și bea multă apă.