Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce să faci și ce să NU faci dacă te dor articulațiile

Articulațiile sunt structurile care leagă oasele între ele și sunt esențiale pentru susținerea greutății și realizarea activităților zilnice. Artralgia (durerea articulațiilor) poate avea diverse cauze, cum ar fi uzura cartilajului articular, traumatisme sau leziuni. Cele mai frecvente articulații care pot provoca durere sunt localizate la nivelul genunchiului, gleznei, mâinii și umerilor sau șoldurilor. Află din articolul de mai jos ce recomandări și contraindicații sunt asociate cu durerile de articulații.

Ce trebuie să faci dacă te dor articulațiile

În primul rând, identifică zona în care se resimte durerea și posibila cauză a acesteia. Observă dacă durerea se manifestă în timp ce stai jos sau când te ridici în picioare. În cazul în care ai suferit un traumatism recent, cum ar fi o ruptură de ligamente incrucisate, acesta ar putea fi un factor care contribuie la durerea articulațiilor.

Este recomandat ca pacienții care suferă de dureri articulare să își adapteze stilul de viață pentru a reduce disconfortul și a gestiona mai eficient simptomele. Aceste modificări se referă la adoptarea unei posturi corecte, schimbări în alimentație, renunțarea la fumat sau efectuarea exercițiilor fizice de intensitate ușoară sau medie.

Pentru gestionarea durerii se pot administra medicamente antiinflamatoare sau analgezice. Totuși, înainte de a începe orice tratament medicamentos este important să te consulți cu medicul specialist. În cazul afecțiunilor care nu răspund la tratamentul conservator, medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală, cum ar fi procedura de artroscopie la umar în cazul durerilor articulare la nivelul umerilor.

Durerea cronică a articulațiilor poate avea un impact semnificativ asupra stării emoționale. Sprijinul emoțional din partea familiei, al prietenilor sau al unui grup de suport ajută la îmbunătățirea bunăstării emoționale.

Ce să nu faci dacă te dor articulațiile

Evită activitățile cu impact ridicat precum alergatul, săriturile sau ridicarea de greutăți. Aceste activități pun presiune excesivă asupra articulațiilor afectate. În timpul activităților zilnice, încearcă să îți menții articulațiile în poziții confortabile și să eviți suprasolicitarea lor.

Supraponderabilitatea poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, mai ales în cazul celor de la genunchi și șolduri. Dacă ai kilograme în plus, încearcă să-ți menții o greutate optimă pentru a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor.

Nu urma sfaturi sau tratamente din alte surse, cum ar fi informațiile de pe internet, fără a te consulta cu un medic specialist. Nu încerca să tratezi singur durerea articulațiilor deoarece acest lucru poate agrava problema articulațiilor și duce la complicații. Alegerea unui tratament adecvat și sigur pentru sănătatea articulațiilor trebuie să fie făcută în colaborare cu un specialist în domeniu.

Încearcă să te implici în activități care îți plac și să eviți să te concentrezi pe gândurile negative sau pe durere astfel încât să îți menții echilibrul emoțional.

Nu în ultimul rând, nu ignora durerea persistentă sau alte simptome asociate cu articulațiile.   

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/in-depth/arthritis/art-20046440, accesat la 26.03.2024;

·       www.beaumont.org, https://www.beaumont.org/conditions/bone-and-joint-pain, accesat la 26.03.2024;

·       www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/joint-pain#treatment, accesat la 26.03.2024;

·       www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/, accesat la 26.03.2024.