Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce trebuie să facă corporațiile pentru a optimiza consumul de energie electrică?

Un aspect care trezește multe întrebări în mediul de business constă în situația energetică din prezent. Companiile sunt conștiente de schimbările care au loc pe piață și din acest motiv, încearcă să abordeze un comportament mult mai responsabil, astfel încât să își îndeplinească obiectivul de optimizare a consumului de energie electrică.

Pentru a reuși să își atingă acest obiectiv, antreprenorii trebuie să ia în calcul cele mai bune practici și soluții pentru a optimiza consumul de energie la birou. Însă, acest proces poate fi problematic în măsura în care:

  • personalul nu își schimbă obiceiurile de consum;
  • nu sunt realizate instruiri sau sesiunile de informare în privința îmbunătățirii eficienței energetice;
  • oferta de energie electrică nu este adaptată nevoilor de consum ale firmei.

Cum poate o companie să își optimizeze consumul de energie electrică?

Audit energetic

Pentru început, orice companie care dorește să reducă consumul de energie electrică, trebuie să efectueze un audit energetic. Un astfel de audit implică examinarea fluxurilor din companie cu scopul de a identifica schimbările ce trebuie realizate în vederea diminuării consumului. 

Acesta poate fi realizat în colaborare cu o agenție specializată, care va analiza toate activitățile care necesită energie pornind de la iluminat, echipamente IT, sisteme de încălzire, răcire, izolație până la obiceiurile avute de angajați în privința consumului.

În acest fel, vor fi identificate minusurile pe care le prezintă afacerea din acest punct de vedere, iar companiei îi va fi mult mai ușor să creeze un plan de viitor în ceea ce privește consumul de energie.

Traininguri cu angajații

Având în vedere că angajații joacă un rol important în acest context, fiecare antreprenor ar trebui să organizeze traininguri sau sesiuni de informare pe tema consumului de energie. Obiceiurile angajaților pot avea un efect semnificativ asupra valorii finale a facturilor, motiv pentru care instruirea acestora cu vedere la obiceiurile sănătoase este esențială.

Dacă aceștia conștientizează impactul pe care îl au la nivelul consumului de energie și le sunt oferite soluții practice și eficiente, cu siguranță în viitor se vor observa diferențele din punct de vedere al consumului energetic.

Revizuirea contractului încheiat cu furnizorul de energie electrică

O activitate importantă și necesară în acest caz este verificarea ofertei actuale încheiate cu furnizorul de energie. 

Dacă oferta nu se aliniază cu nevoile firmei, schimbarea furnizorului sau a ofertei este considerată o prioritate.

Pentru început, antreprenorul trebuie să afle informații actuale privind kWh pret și să analizeze ofertele puse la dispoziție de furnizorii de energie electrică.

Spre exemplu, CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României pune la dispoziția antreprenorilor mai multe produse de energie electrică și gaze naturale în concordanță cu nevoile lor de consum. 

Astfel, cu ajutorul unei oferte potrivite la energia electrică și a recomandărilor prezentate în manualul de eficiență energetică oferit de CEZ, antreprenorii se pot bucura de o optimizare a consumului, beneficiind totodată de economii la facturile lunare.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!