Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cine poate beneficia de un tratament cu implant dentar? Exista contraindicatii cu privire la acesta? 

In ciuda imbunatatirilor din domeniul medicinei stomatologice, foarte multi oameni sufera de pierderea unuia sau mai multor dinti, in principal din cauza cariilor, a fracturilor etc. Timp de multi ani, singurele optiuni de tratament disponibile pentru persoanele care au pierdut unul sau mai multi dinti au fost puntile sau protezele dentare, numai ca in prezent acestia au acces la un tratament modern si eficient, care se poate adapta la foarte multe cazuri. Este vorba despre implantul dentar. 

Cine poate beneficia de un tratament cu implant dentar? 

In general, orice pacient care poate suferi o extractie dentara de rutina, cu o stare de sanatate buna, poate fi considerat un pacient eligibil pentru un tratament cu implant dentar. Pacientii care recurg la aceasta solutie de restaurare dentara trebuie sa aiba gingii sanatoase si suficient os pentru a sustine implantul. 

O igiena orala corecta si respectarea vizitelor periodice la cabinetul medicului stomatolog vor contribui la reustia tratamentului cu implant dentar si la rezistenta acestuia pentru un timp indelungat, deoarece rezistenta si durabilitatea sunt unele dintre atuurile acestui dispozitiv medical. 

Totusi, medicul este cel care decide daca implantul dentar este solutia potrivita pentru problemele dentare cu care se confrunta pacientii sai si ce tip de tratament este mai eficient, in functie de numarul dintilor lipsa. 

Exista contraindicatii referitoare la implantul dentar? 

Amanarea inlocuirii dintilor lipsa poate atrage numeroase alte probleme dupa ea, printre care si retractia osoasa, din cauza careia un tratament cu implant dentar poate fi mult mai dificil de realizat sau chiar imposibil, mai ales daca pacientul mai sufera si de alte afectiuni medicale. Exista insa situatii in care aceasta problema poate fi remediata cu ajutorul unei grefe osoase. 

Exista si alte contraindicatii pentru plasarea implanturilor dentare la un pacient, de la anumite probleme de sanatate la obiceiuri de viata care pot duce la esecul implantarii, cum ar fi fumatul, diabetul necontrolat, radioterapia (la locul interventiei chirurgicale) sau administrarea a anumitor medicamente. 

De aceea, este foarte important ca inainte de a decide ce fel de tratament stomatologic sa se urmeze, sa se apeleze la medicul dentist.