Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum functioneaza un microfon si cum capteaza sunetele?

Unda – energia pe care o putem auzi – calatoreste destul de  departe inainte de a se integra in lumea din jurul nostru, incat poate fi captata si amplificata cu ajutorul unui microfon. Pana cand microfoanele electrice au fost inventate la sfarsitul secolului al XIX-lea, nu a existat o modalitate satisfacatoare de a trimite sunete in alte locuri. 

In mod remarcabil, astfel de lucruri sunt posibile astazi: transformand energia sonora in electricitate si informatii pe care oamenii le pot stoca, microfoanele fac posibila trimiterea sunetelor vocilor, a muzicii si a zgomotelor din mediul inconjurator in alte locuri. Au aparut inclusiv microfoane spion care pot face asta fara sa fie detectate.

Microfoanele sunt difuzoare in sens invers

Microfoanele arata foarte diferit fata de difuzoare, asa ca majoritatea oamenilor nu isi dau seama niciodata cat de asemanatoare sunt. Intr-un difuzor, electricitatea curge intr-o bobina de sarma metalica infasurata in jurul (sau in fata) unui magnet permanent. Modelul schimbator al electricitatii din bobina creeaza un camp magnetic in jurul ei, care impinge curentul impotriva campului creat de magnetul permanent. Acest lucru face ca bobina sa se miste. 

Bobina este atasata la un disc mare plat numit diafragma sau con, astfel incat, pe masura ce bobina se misca, si diafragma se misca. Diafragma in miscare impinge aerul inainte si inapoi in camera si creeaza unde sonore pe care oamenii le pot auzi. Intr-un microfon, exista piese aproape identice, dar functioneaza exact in sens invers.

Cand se produce un sunet, undele sonore create transporta energie catre microfon. Sunetul ce poate fi auzit este energie transportata de vibratiile din aer. In interiorul microfonului, diafragma (mult mai mica decat cea dintr-un difuzor si de obicei din plastic foarte subtire) se misca inainte si inapoi cand undele sonore o lovesc. Bobina, atasata la diafragma, se misca si inainte si inapoi.

Magnetul permanent produce un camp magnetic care trece prin bobina. Pe masura ce bobina se misca inainte si inapoi prin campul magnetic, un curent electric trece prin ea. Curentul electric curge de la microfon catre un amplificator sau un dispozitiv de inregistrare a sunetului si astfel sunetele sunt amplificate de microfon.