Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum o poți face pe fiica ta să fie interesată de o carieră în știință

În 1895 a fost organizată prima gală a premiilor Nobel și, de atunci până în prezent, 972 de experți din diferite domenii au fost plasați în fruntea ariilor lor de interes prin câștigarea acestei distincții. Dintre acestia, doar 58 sunt femei. Exceptând cele 34 de câștigătoare la categoriile “Literatură” și “Pace”, rămân numai 24 de savante care au obținut premiul.

Aceste statistici demonstrează cât de puține figuri feminine sunt în domeniul științei și cât de greu le este acestora să se remarce. Conștientizarea acestor aspecte a dus la numeroase programe lansate de diferite organizații, acțiunile fiind menite să determine cât mai multe tinere să se gândească la o carieră în știință. Pe lângă aceste inițiative remarcabile, poți lua și tu atitudine și să îi demonstrezi fetiței tale, încă de la o vârstă fragedă, cât de importantă și interesantă este partea tehnică a lucrurilor. 

Află cum o poți face pe fiica ta să fie interesată de o cariera în știința în 3 pași simpli:

1. Cumpără jucării care să îi stimuleze abilitățile tehnice

Demult au apus vremurile în care fetele se jucau exclusiv cu păpuși, iar băieții cu mașinuțe. Acum, toți copiii au libertatea de a-și spori creativitatea, jucându-se cu un ursuleț, și, în același timp, să afle mai multe despre mecanismul interesant din spatele unui robot cu telecomandă. Există jucării ingenioase, așa ca seturile LEGO Disney Princess pe care le găsești pe Altex.ro, care îmbină feminitatea cu cunoștințele tehnice. Construind diferite structuri complexe desprinse din filmele sale preferate, e posibil ca fata ta să aibă, mai tarziu, o chemare către inginerie.

2. Petreceți timp împreună făcând experimente distractive

Clipele petrecute în familie vor deveni, în timp, amintiri plăcute care îți vor forma copilul. Folosește aceste momente pentru a consolida legătura cu fetița ta și pentru a-i oferi informații utile prin joc. Internetul este plin de experimente drăguțe pe care le poți realiza chiar cu obiecte pe care le ai în casă, precum clasicul vulcan cu praf de copt.

3. Povestește-i despre oamenii care au revoluționat lumea

Transformă expresia „Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa” în „Și așa s-a născut o descoperire care a făcut oamenii fericiți până la adânci bătrâneți”! Dacă succesul în știința este un țel intimidat pentru adulți, cum crezi ca este perceput de copii? Ajut-o pe fiica ta să-și schimbe această percepție!

Cărțile ilustrate din librării nu sunt numai despre poveștile clasice ale copilăriei. Biografiile marilor savanți au fost adaptate pentru a se potrivi în cărți pentru copii. Acum ai posibilitatea să-i relatezi fetei tale, într-o manieră plăcută, evenimente notabile din viața unor personalități precum Albert Einstein si Marie Curie. Învățând de mică despre evoluția petrecută în știința și despre oamenii responsabili pentru aceasta, fiica ta îi va percepe pe savanții drept niște eroi.

Una dintre cele mai cunoscute teorii ale lui Isaac Newton este cea conform căreia orice acțiune are o reacțiune. Această noțiune elementară de fizică își poate găsi aplicabilitatea și în parenting: atenția pe care o vei acorda educației și formării copilului tău va fi direct proporțională cu importanța realizarilor sale.

Sursa foto: Unsplash.com

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!