Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum poti ajunge somelier?

Unii oameni iubesc cu adevărat vinul și au o adevărată pasiune pentru el. Această pasiune se extinde dincolo de consumul de vin și include folosirea vinului pentru gătit, vizitarea frecventă a cramelor și colecționarea de sticle de vin de epocă. 

  • Dacă această descriere ți se potrivește și vrei să fii un bun cunoscător al vinurilor, capabil să determini ingredientele, originea și conținutul aproximativ de alcool al unui vin printr-o simplă înghițitură, atunci meseria de somelier poate fi chemarea ta. 

Însă, la fel ca deprinderea măiestriei în orice altă profesie din lume, acesta este un domeniu care necesită pregătire și experiență directă.

Trebuie să îți antrenezi papilele gustative astfel încât să ajungi să recunoști tipul vinului doar după miros sau gust, să ajungi să cunoști regiunile cheie din lume, în care se produce vinul – pentru acest lucru fiind necesar chiar să vizitezi țări precum Franșa, Spania, Argentina. 

  • Totodată, un somelier trebuie să învețe cum se toarnă și se servește corect vinul, trebuie să capete experiență într-un restaurant, și trebuie să aibă cunoștințe generale importante despre vin: cum se asociază vinul cu mâncarea, cum se folosește vinul la prepararea mâncărurilor, cum se combină vinul, la ce temperatură se păstrează vinul, cum se păstrează corect o sticlă desfăcută de vin etc.

Nu în ultimul rând, pentru a deveni un bun somelier este necesară (deși nu este obligatoriu) obținerea unui certificat profesional.

Cu sau fără certificare a calificării profesionale

st_certification053119_1600.jpg

Unii pasionați de vinuri cred că pregătirea într-o școală specială și obținerea unui certificat de somelier durează ani de zile și că este utilă doar pentru cei care își doresc o carieră în industria vinului. 

  • Acest lucru nu este neapărat adevărat. Există foarte mulți somelieri, inclusivi unii celebri la nivel internațional, care nu dețin certificare în această profesie. Pe de altă parte, dacă ești un elev dedicat poți deveni somelier în cel puțin câteva luni, urmând cursuri de specialitate, organizate de diferite instituții recunoscute internațional. 

Totuși, nu doar cei care vor o carieră în domeniu pot urma curs de somelier. Chiar dacă nu ești în căutarea unei cariere, obținând certificarea de somelier, poți câștiga multă experiență și îți poți îmbunătăți colecția de vinuri.

Cele mai importante școli pe care le poți parcurge pentru a deveni somelier de top

photo5-scaled.jpg

Deși nu este necesar să ai vreo diplomă pentru a deveni somelier, mulți dintre cei care vor să practice această profesie studiază la diferite școli pentru a obține certificări care îi ajută în cariera lor. 

  • Cele mai populare trei școli de somelieri din lume sunt Court of Master Sommelier’s (CMS), Wine and Spirits Education Trust (WSET) și Institute of Masters of Wine (IMW). 

Dacă vrei să urmezi cursurile CMS, trebuie să știi că există patru niveluri care trebuie trecute pentru a obține titlul de „Master Sommelier” (Maestru Sommelier). Cele patru niveluri sunt „Introductory Sommelier”, „Certified Sommelier”, „Advanced Sommelier” și „Master Sommelier”.

De asemenea, la școala WSET trebuie să parcurgi patru niveluri pentru a obține Diploma WSET, după care poți aplica la programul de Master of Wine prin Institutul de Master of Wine. La finalizarea acestui program, absolvenții se pot numi „Masters of Wine” sau MW. 

Ambele instituții, CMS și WSET/IMW, au de mulți ani legături cu regiunile, oamenii și istoriile celor mai importante vinuri din lume. 

  • Obținerea acestor diplome de top este extrem de dificilă și sunt doar 664 de persoane care au obținut măcar una dintre ele și numai 4 persoane dețin ambele titluri: „Master Sommelier” și „Masters of Wine”.

Cât poate câștiga un somelier cu cea mai înaltă pregătire

main-qimg-e21a10f088a52b5951d21cbf8d3e4ed5.png

Odată obținute aceste certificări de nivel superior poți ajunge să ocupi locuri de muncă cu salarii care depășesc 150.000 de dolari. 

  • Mai exact, un deținător al titlului de „Master Sommelier” câștigă în jur de 180.000 dolari pe an, iar o persoană care deține titlul de „Masters of Wine” câștigă în jur de 160.000 de dolari.

În comparație, un somelier obișnuit poate câștiga în  străinătate în jur de 60.000 de dolari.

Nu toți marii somelieri din lume dețin titluri recunoscute internațional

ra19_unpiano_1600.jpg

Cu toate acestea, mulți sommelieri aleg să nu obțină nicio certificare recunoscută la nivel internațional și, pur și simplu, parcurg singuri etapele de la la simpli angajați, pe diferite posturi, în restaurante mai mici sau mai mari, la meseria de somelier.

Mulți dintre cei mai mari somelieri ai lumii au ajuns să practice această profesie fără a trece mai întâi prin cele mai importante școli dedicate cunoașterii vinului.

  • Cu sau fără diplome sau certificări internaționale, cei mai admirați sommelieri din lume, sunt însă la curent cu cele mai rare și mai valoroase vinuri din lume, iar colecțiile de vinuri, pe care le-au dezvoltat și le administrează în marile restaurante de pe glob, sunt unele dintre cele mai bune din lume.
Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!