Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum poți ajunge somelier?

Un somelier, numit uneori steward de vinuri, poate fi definit ca un specialist în vinuri. Sarcinile sale pot fi diferite. Poate conduce, de exemplu, crama unui restaurant de lux, unde o sticlă de vin poate costa cât o mașină. Poate, la fel de bine, lucra într-un restaurant fine dining, pentru a ajuta clienții să aleagă un vin care să se potrivească cu diferite specialități culinare. 

În plus, somelierii își folosesc cunoștințele și expertiza vastă pentru a ajuta la crearea meniurilor de vinuri pentru restaurante. 

  • Dincolo de a cunoaște arta vinului, somelierul trebuie să știe să îți prezinte istoria unui vin, fie că se referă la istoria soiului de viță de vie din care se produce vinul pe care ți-l oferă, fie că se referă la aromele și personalitățile care au degustat un anume vin.

Pe scurt, somelierul ar trebui să fie cel care te face să înțelegi că vinul din paharul tău nu este simplă licuare, ci o adevărată artă.

Cât de greu este să devi somelier?

ST_HardestPart040519_1600.jpg

Ca somelier, trebuie să te străduiești să depășești așteptările celor din jur, în fiecare zi. Această meserie implică ore multe de muncă; un somelier poate ajunge acasă în zorii zilei, pentru ca a doua zi să o ia de la capăt.

Va trebui să ai cunoștințe impresionante despre vin și despre cum funcționează băuturile alături de mâncare.

Este nevoie de luni de studiu și practică pentru a-ți dezvolta gustul pentru a simți perfect vinul, și ani de experiență pentru a deveni un somelier profesionist sau un maestru.

Pentru a deveni un somelier bun și de succes va trebui să fii cu adevărat pasionat de vin. În plus, trebuie să știi că nu este vorba doar despre degustarea vinurilor și turnarea vinului în pahar. Este nevoie de multă muncă și pregătire.

Ce trebuie să faci să devi somelier?

Sommelier-sumiller.jpg

Există mai multe moduri de a deveni somelier. Vestea bună este că nu este neapărat necesară o diplomă de specialitate pentru a lucra ca somelier, deși dacă ai absolvit un curs de somelier sau în domeniul artelor culinare și tehnologia vinului te va ajuta la avansarea în carieră. 

Certificarea opțională este disponibilă de la diferitele organizații de somelieri, care există atât la nivel național, cât și internațioanl. În plus, majoritatea posturilor de somelier necesită experiență. 

Asta nu înseamnă cu nu există și somelieri cu diplome de specialitate. 

  • De exemplu, la The Court of Master Sommeliers, unul dintre cele mai importante organisme ale acestei profesii, sunt susținute patru niveluri de teste: pentru diploma de somelier începător, pentru diploma de sommelier avansat și pentru maestru somelier. Mai puțini de 300 de profesioniști au obținut distincția de maestru somelier de la înființarea The Court of Master Sommeliers, în 1969.

Sună puțin descurajant, nu? Vestea bună este că există multe modalități de a învăța despre vin care nu implică o investiție financiară uriașă. Poți face progrese înainte de a urma vreodată un curs introductiv de somelier și îți poți deschide drumul către o nouă lume: aceea a aprecierii vinului (chiar și fără să renunți la slujba de zi cu zi). Iată cum!

Găsește un loc de muncă în industria restaurantelor

sommelier.jpg

Cel mai bun mod de a învăța despre vin este din interiorul industriei. 

Dacă nu ai experiență în restaurante, nu te aștepta ca primul tău loc de muncă să fie unul elegant. Chiar și un job în pivnița unui mare restaurant, unde poți începe cu măturarea podelei, poate da roade. S-ar putea să ai șansa să lucrezi cu somelierul restaurantului, de exemplu. 

two-experienced-sommeliers-taste-wine-260nw-1288561015.jpg

Cumpără o cutie cu sticle cu vin pe săptămână

svetoslav-manolev-MS-1024x768.jpg

Somelierii profesioniști spun că pentru a învăța despre vin, trebuie să cumperi, să gusti și să fii dispus să scuipi mult din el. Ei recomandă să găsești un magazin local de vinuri și să-i spui proprietarului despre dorința ta de a deveni somelier.

Ai putea să îi spui: „În următoarele trei luni, mă apuc de acest hobby și sunt foarte serios în privința asta. Îmi doresc foarte mult să învăț despre vin, ați putea să îmi sugerați ce să cumpăr și de ce?”. Cu puțin noroc, proprietarul îți va oferi un plafon de preț pentru a te încadra în limita bugetului tău, în timp ce deguști o mare varietate de vinuri.

Pune mâna pe carte, apoi urmează un curs

wine_sommelier.jpg

Dacă nu ești încă hotărât să începi un curs pentru somelieri, poți începe prin a citi cărți de specialitate care te vor ajuta să duci mai deprate pasiunea ta.

  • Pe lângă cărțile scrise de somelieri români, vei găsi pe piață volume perfecte pentru începători, așa cum sunt „Wine 101” și „Wine Folly – Ghidul esențial al vinului”.

În ceea ce privește cursurile de specializare, în România există o mulțime de asociații și somelieri consacrați care formează pe cei care vor să-și însușească cultura vinurilor, alături de cunoștințe esențiale despre tipurile de vin și asocierea acestora cu preparatele culinare. Astfel de cursuri de somelier stau la baza pregătirii pentru a profesa în industria HoReCa și în vânzări specifice.

Interesați-vă și dacă cursurile sunt avizate de vreun minister și dacă diplomele obținute sunt recunoscute la nivel internațional. În acest fel ele vor avea mai mare greutate.

Bosker-Master-Sommelier.jpg

Pentru mai multe detalii privind formele educaționale pe plan național, consultați site-ul Asociației Somelierilor din România (A.S.R ), asociație profesionala, non-profit, singura din țară afiliata la Asociatia Someleriei Internationale.
Urmărește vânzătorii de vin din orașul tău

ST_Newbies060118_1600.jpg

Odată ce găsești niște magazine de vinuri, baruri de vinuri, distribuitori și/sau oameni buni din industrie pe care îi respecti, caută pe site-urile lor și pe canalele de socializare. 

Abonează-te la newsletter-urile lor, și așa poți găsi modalități de a participa la degustări de vinuri care altfel ar putea costa o mulțime de bani. În felul acesta ai ocazia să fi invitat la prezentări și degustări cu furnizori sau producători de vinuri și de a învăța lucruri noi despre vinuri.

Călătorește în regiunile viticole

780_0008_5665702_907dea309bc36c83f2fe5d848b43997c.jpg

Acest lucru poate să nu fie pentru începători, deoarece poate fi mai complicat din punct de vedere financiar. 

  • Cu toate acestea, dacă ești hotărât să devii somelier, o excursie în marile regiuni producătoare de vin din România sau din țări cu tradiție în producția vinului (Franța, Spania, Italia, Chile, Argentina), poate fi o lecție deosebită.

O vizită în astfel de regiuni te va ajuta enorm să dobândești cunoștințe noi. Odată ajuns pe podgorii de tradiție, vei începe să pui întrebări pe care nu te gândeai să le pui până atunci. 

Somelierii profesioniști spun că o vizită în Franța, înainte de primele două niveluri de examen de somelier, nu este necesară, dar este fundamentală pentru înțelegerea vinificației. Din punct de vedere practic, Franța reprezintă aproximativ jumătate din proba scrisă a probelor organizate de The Court of Master Sommeliers.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu