Distractie aprilie 22, 2025
Oficiul Național pentru Jocuri De Noroc (ONJN) a anunțat recent că a încheiat un contract de colaborare cu The e-learning Company S.A.. Contractul prevede testarea unei aplicații de gestionare a cererilor de autoexcludere. Acordul vine în urma provocărilor care au fost întâmpinate în implementarea noii legi privind autoexcluderea, ca o măsură de joc responsabil și de prevenire a dezvoltării dependenței.
Cum sursa provocărilor a fost lipsa unor norme de aplicare a legii, respectiv de inexistența unui sistem informatic centralizat și securizat pentru implementare eficientă, eforturile actuale ale ONJN se concentrează pe lansarea unei noi aplicații care să faciliteze întregul proces. Citește articolul pentru a afla cum va fi simplificată mai exact autoexcluderea, în urma noilor reglementări.
Ce Este Autoexcluderea Și Cui Se Adresează
Din fericire, atunci când joci gratis aceste riscuri nu sunt la fel de mari, fiindcă nu pierzi bani reali, iar implicațiile psihologice nu sunt la fel de serioase. Verifică site-ul SlotsUp dacă vrei să joci jocuri demo, pentru că vei găsi jocuri de păcănele gratuite pentru toate preferințele, disponibile fără depunere și fără înregistrare. SlotsUp este un site de specialitate unde jucătorii pot găsi informații, topuri și recenzii utile despre cazinouri și sloturi populare.
Totuși, la polul opus, se află riscurile implicate atunci când joci pe bani reali. Există riscul de a pierde noțiunea timpului, noțiunea limitelor, și de a dezvolta o relație de dependență. Din acest motiv, autoritățile au venit în sprijinul jucătorilor vulnerabili cu opțiunea de autoexcludere.
Practic, autoexcluderea este o procedură legală prin care, ca jucător, poți solicita din proprie inițiativă interzicerea propriului tău acces la servicii de jocuri de noroc. Restricția se aplică în sălile fizice și în mediu virtual simultan, pentru o perioadă determinată sau nedeterminată stabilită din momentul cererii. Este o metodă prin care conștientizezi că ai un comportament de joc problematic sau riști să dezvolți dependență față de jocurile de noroc, și decizi să iei o pauză, să te distanțezi și să te protejezi în mod activ printr-o decizie responsabilă.
Provocări Întâlnite Până În Martie 2025
Din păcate însă, legea nu a funcționat optim încă de la început. Conform datelor oficiale, peste 14.000 de români au făcut cereri de autoexcludere din momentul în care această opțiune le-a fost pusă la dispoziție.
Și totuși, funcționarea acestui sistem de autoexcludere a fost blocată de mai multe impedimente. Problema principală: lipsa unor norme de aplicare a legii. Mai exact, era nevoie de acces la un sistem informatic care să centralizeze datele jucătorilor și să permită implementarea eficientă a cererilor de autoexcludere.
O altă problemă era lipsa convenienței cu privire la procesul de depunere a cererii de autoexcludere. Aceasta trebuia depusă fie la sediul ONJN, fie direct la operatorul de jocuri de noroc, care erau obligați să transmită mai departe cererea către ONJN în decurs de 2 zile lucrătoare. Însă încă o dată, funcționarea eficientă și implementarea acestui sistem au fost împiedicate de lipsa unui sistem unitar care să centralizeze aceste date.
Ce Schimbări Au Venit Odată Cu Reglementarea Din Martie 2025
În Martie 2025, ONJN promite o rezolvare a acestor impedimente și o simplificare semnificativă a întregului mecanism de depunere, înregistrare și implementare a cererilor de autoexcludere, prin lansarea unei noi aplicații. Astfel, odată cu noile reglementări:
- O aplicație oficială ONJN va fi lansată curând, care va permite completarea cererii standardizate și transmiterea sa direct către autorități. Autoritățile au anunțat deja încheierea unui contract de colaborare cu The e-learning Company S.A. pentru testarea aplicației.
- Întregul proces de solicitare a autoexcluderii va fi digitalizat și optimizat, fără să mai fie necesară deplasarea fizică a jucătorului la sediul ONJN.
- Odată ce va fi înregistrată cererea, datele vor fi procesate de ONJN și informațiile vor fi actualizate în timp real. În plus, toți operatorii de jocuri vor avea acces la această bază de date centralizată, în timp real. Astfel, accesul jucătorului va fi blocat automat atât pe toate site-urile licențiate, cât și în toate cazinourile fizice din România, pentru perioada solicitată.
- Noua aplicație va permite totodată și un mai bun control al modului în care legea este aplicată. Operatorii care nu respectă cererea de restricție vor putea fi sancționați, până la pierderea licenței.
Cât Durează Interdicția Și Poate Fi Anulată?
Durata autoexcluderii va fi stabilită de către jucător, în momentul completării cererii. Jucătorii vor putea alege atât perioade determinate, spre exemplu pentru câteva luni, cât și pe perioadă nedeterminată (autoexcludere permanentă).
Este important de menționat însă că în cazul autoexcluderii permanente, nu se va putea reveni asupra deciziei. Măsura va fi definitivă și ireversibilă.
Pentru autoexcluderea temporară, la finalul perioadei de restricție, jucătorul va putea solicita reintegrarea în sistem și va putea participa din nou la jocuri de noroc.
Măsura este inspirată din modelul altor țări ale Uniunii Europene, unde platformele naționale de autoexcludere au contribuit semnificativ la reducerea și controlul comportamentelor de joc problematic.
Concluzie
În ciuda dificultăților întâmpinate până în prezent, autoritățile își asumă responsabilitatea de a lansa un sistem funcțional pentru a proteja jucătorii, unul care să le ofere totodată și operatorilor un cadru clar pentru implementarea cererilor de autoexcludere. Iar aceste afirmații marchează o etapă importantă în gestionarea responsabilă a fenomenului jocurilor de noroc în România.
Este un semnal clar că soluțiile tehnologice pot fi parte din răspuns atunci când statul începe să trateze serios această problemă. Iar în contextul în care tot mai mulți români se confruntă cu tentația jocului compulsiv și riscul ridicat de dependență, un astfel de mecanism simplu și eficient de autoexcludere este nu doar binevenit, ci absolut necesar. Prin digitalizare, accesibilitate și transparență, jucătorii vor putea lua decizii mai responsabile și se vor putea proteja mai eficient de riscurile dependenței.