Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elimină stresul termic printr-un sistem de ventilație modern!

Ce este stresul termic?

Stresul termic reprezintă expunerea la căldură pentru perioade lungi de timp care poate afecta sănătatea oamenilor și poate avea uneori consecințe grave. Prin mecanisme de reglare a temperaturii, organismul singur poate elimina excesul de căldură atunci când depășește nivelurile normale. 

Cu toate acestea, atunci când se primesc cantități de căldură mai mari decât cele permise, condițiile corpului se schimbă și acest lucru se va traduce printr-o creștere a temperaturii corpului. Acesta este momentul în care încep să se dezvolte problemele cunoscute sub numele de tulburări generate de căldură.

Stresul termic corespunde sarcinii termice nete la care sunt expuși lucrătorii și care rezultă din contribuția comună a condițiilor de mediu ale locului în care lucrează, a activității fizice pe care o desfășoară și a caracteristicilor îmbrăcămintei pe care o poartă. Există diferite variabile care contribuie la stresul termic, inclusiv:

 • temperatura aerului;
 • umiditatea relativă;
 • viteza aerului;
 • radiația;
 • activitatea metabolică;
 • tipul de îmbrăcăminte.

Supraîncărcarea termică este răspunsul fiziologic al corpului uman la stresul termic și corespunde costului de reglare necesar pentru a menține temperatura internă în intervalul corespunzător. Parametrii care permit controlul și determinarea suprasarcinii termice sunt:

 • temperatura corpului;
 • ritmul cardiac;
 • rata de transpirație.

De asemenea, este important să se definească un indice termic care să stabilească un nivel de risc și efectele acestuia pentru a determina acțiunea care trebuie întreprinsă în funcție de nivelul acestuia.

Care sunt consecințele temperaturilor ridicate la locul de muncă?

Un mediu cu temperaturi ridicate este incomod pentru desfășurarea activităților de muncă, mai ales atunci când munca necesită efort fizic, generând cu timpul probleme: scade productivitatea.

Simptomele care pot fi detectate după ore lungi de expunere la temperaturi ridicate sunt: ​​setea intensă, gura uscată, epuizarea, oboseala și slăbiciune, lipsa de concentrare, dureri de cap, amețeli sau leșin, slăbiciune sau crampe musculare, greață și vărsături, creșterea temperaturii corpului peste 37,5 grade Celsius și creșterea ritmului cardiac.

Când apar aceste simptome, o modalitate practică de a le reduce este să te odihnești într-un loc răcoros și aerisit, să bei multă apă rece sau băuturi cu electroliți.

Cum să rezolvi productivitatea pierdută din cauza căldurii excesive?

Pentru a se asigura că un mediu are condițiile potrivite pentru muncă, se evaluează următoarele condiții:

 1. Se analizează mediul de lucru: echipamente și dotări, aer condiționat, îmbrăcămintea angajaților etc., pentru a identifica toți acei factori care, în ansamblu, dăunează condițiilor de muncă.
 2. Se măsoară condițiile de mediu: temperatura, căldura, umiditatea și viteza aerului din interiorul mediului de lucru și tipul de activitate fizică desfășurată de personal.

Prin colectarea acestor informații, se va putea determina dacă mediile de studiu vor necesita o soluție de ventilație mecanică sau poate o soluție de aer condiționat.

În cazul ventilației mecanice, principala modalitate de dimensionare a acestor sisteme este sub conceptul de reformă. Pentru aceasta, fiecare țară are reglementări cu directive locale, care conțin valori de reînnoire recomandate în funcție de aplicații. 

Pe de altă parte, există reglementări internaționale care oferă date valoroase în acest sens. În cele din urmă, cei mai importanți producători de echipamente de ventilație din lume oferă ghiduri de ventilație sau manuale cu date de acest tip. Prin dimensionarea corectă a unui sistem de ventilație, aerul cald din interior va fi extras eficient și înlocuit cu aer proaspăt.

O altă soluție alternativă va fi proiectarea și implementarea unui sistem de răcire evaporativă, care constă în umidificarea aerului injectat (scăzând astfel temperatura acestuia cu un anumit interval) și evacuarea aerului cald intern. 

Această soluție are o anumită limitare, deoarece va depinde exclusiv de procentul de umiditate relativă pe care îl are aerul exterior și, prin urmare, de capacitatea acestuia de a absorbi mai multă umiditate. 

Dacă există utilaje care degajă multă căldură și generează temperaturi ridicate în împrejurimile sale, cel mai potrivit este proiectarea unor sisteme de extracție localizate, asigurându-se astfel că căldura nu este distribuită în întregul mediu și este evacuată rapid în exterior. 

În concluzie, spațiile cu temperaturi ridicate sunt medii în care oamenii nu își vor putea desfășura activitățile în mod normal, întrucât vor fi afectați de căldură. Prin urmare, instalarea unui sistem de ventilație adecvat va fi soluția ideală pentru a garanta confortul termic de care au nevoie oamenii și mașinile.

Poți comanda acum dispozitive reglaj debit de la TC Romania Crown Cool.  

Viteza aerului la gura de refulare a ventilatoarelor industriale este un parametru utilizat pe scară largă în specificațiile tehnice ale acestor echipamente, de către proiectanții și utilizatorii sistemelor de ventilație. 

Motivul limitării vitezei de evacuare a aerului la ieșirea ventilatorului ar fi pentru că limitează și zgomotul emis de ventilator. În realitate, viteza de descărcare mică sau deloc, are de-a face cu nivelul de zgomot emis de ventilator. Zgomotul emis de un ventilator este legat de tipul ventilatorului, debitul și presiunea de funcționare a acestuia, viteza de rotație și randamentul acestuia. 

Elemente pentru sisteme de ventilație moderne poți găsi acum pe site-ul tcromania.com!