Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Header pentru recoltarea porumbului

Unul dintre cele mai comune tipuri de utilaje agricole este headerul de porumb. Aceasta tehnica este conceputa pentru recoltarea porumbului, apoi separarea stiuletilor de tulpini, precum si zdrobirea frunzelor si tulpinilor de porumb ramase si imprastierea lor pe camp, adica, este un echipament multifunctional si performant. 

Headerul este esential agricultorilor care se ocupa cu cultivarea porumbului, deoarece odata cu functionarea lui, viteza de recoltare va fi foarte rapida. Headerul este un echipament de tip montat, si cu toate acestea, poate fi inclus in gama de utilaje agricole pentru recoltare. 

Pentru suspendarea acestuia la un tractor se folosesc sisteme speciale de copertine, cadre de tranzitie sau distantiere. Header-ul se foloseste, de regula, pe o suprafata plana sau pe o panta, al carui unghi nu depaseste sase grade.

Header – Catacteristici

Din punct de vedere structural, acest dispozitiv este realizat sub forma unei platforme, ale carei dimensiuni sunt selectate in conformitate cu toate corpurile de lucru ale utilajului. Dimensiunile platformei sunt selectate la nivelul optim, adica in designul antetului, exista o corespondenta completa intre latime, greutate si inaltime. 

Colectorul de porumb este furnizat complet si include piese de lucru precum bobina, dispozitive de transport, un dispozitiv de taiere si melc. De asemenea, este important ca unitatea sa fie proiectata structural in asa fel incat atunci cand este instalata inainte de exploatare, sa fie posibila reglarea distantei dintre placile de recoltare. 

Acest lucru este important atunci cand cultura de porumb consta din mai multe soiuri. In plus, echipamentul este echipat cu un rotor de taiere special, care este proiectat sa pretaie tulpinile inainte de macinarea lor ulterioara.

Principiul de functionare al header-ului de porumb

Principiul de functionare al header-ului de porumb este urmatorul. Dispozitivele rotative ridica tulpinile de porumb si apoi le trag in jos. Datorita functionarii placilor de recoltare, stiuletele este separat de tulpina, dupa care este livrat la transportor. In acest moment, tulpina de porumb este taiata cu grija cu cutite asezate orizontal si distribuita uniform pe camp. 

Prin pozitionarea cutitelor pe colectorul de porumb in acest fel, campul ramane in stare excelenta si prelucrarea ulterioara a solului este astfel redusa la minimum. Partea capului, care este pelerina, se descurca perfect chiar si cu porumbul apus, iar acest lucru reduce foarte mult pierderile in timpul recoltarii si creste productivitatea dispozitivului.

Utilaj agricol pentru porumb – Avantaje

Marele avantaj al header-ului de porumb este ca este usor de operat. Acest lucru se realizeaza datorita faptului ca utilajul de recoltat este destul de simplu din punct de vedere structural. 

Modelele anterioare ale acestui tip de masini agricole aveau o masa si dimensiuni mari. In prezent, un astfel de utilaj agricol este realizat in dimensiuni mult mai mici. Si acest lucru, in primul rand, are un efect pozitiv asupra costurilor cu combustibilul, in plus, productivitatea unui header modern a crescut cu aproximativ douazeci la suta.