Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Implanturi Dentare vs. Lucrări Mobile: Alegerea Potrivită pentru Înlocuirea Dinților

Atunci când vine vorba de înlocuirea dinților lipsă, există două opțiuni principale pe care pacienții le pot considera: implanturile dentare și lucrările mobile (proteze dentare mobile sau parțiale). Ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje, iar alegerea potrivită depinde de nevoile individuale ale pacientului și de recomandările medicului dentist.

Implanturi Dentare

Implanturile dentare sunt o soluție durabilă și permanentă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea implică inserarea unor șuruburi sau cilindri din titan în osul maxilarului sau mandibulei pentru a crea o bază solidă pentru dinții artificiali. Deși se considera că procedura de implantare durează mult, cu dinți ficși vei putea avea implanturile în cel mai scurt timp. Iată câteva avantaje ale implanturilor dentare:

 • Durabilitate: Implanturile dentare pot dura o viață întreagă dacă sunt îngrijite corespunzător.
 • Stabilitate: Implanturile oferă o stabilitate excelentă pentru dinții artificiali, permițând pacientului să mănânce și să vorbească fără dificultăți.
 • Aspect Natural: Dinții artificiali montați pe implanturi seamănă foarte mult cu dinții naturali, astfel încât aspectul zâmbetului rămâne natural.
 • Conservarea Oaselor: Implanturile contribuie la conservarea densității osoase în maxilar și mandibulă, prevenind atrofia osoasă.
 • Timpul de Tratament: Implanturile dentare necesită de obicei mai mult timp pentru a fi finalizate decât lucrările mobile. Procesul poate implica mai multe vizite la medicul dentist, inclusiv timp pentru ca implanturile să se integreze în os.
 • Menținerea Igienei: Igiena orală adecvată este esențială pentru succesul implanturilor. Pacienții trebuie să fie dispuși să acorde timp și atenție suplimentară pentru a-și menține curățenia orală și pentru a evita infecțiile.
 • Evaluarea Medicală: Pentru a fi eligibili pentru implanturi dentare, pacienții trebuie să aibă o sănătate generală bună și să aibă suficient os disponibil în maxilar sau mandibulă. Uneori, pot fi necesare proceduri suplimentare, cum ar fi adiția de os sau sinus lift, pentru a crea un mediu potrivit pentru implanturi.

Lucrări Mobile (Proteze Dentare Mobile sau Parțiale)

Lucrările mobile, cum ar fi protezele dentare complete sau parțiale, sunt dispozitive dentare care pot fi scoase și puse de către pacient. Acestea sunt susținute de țesuturile moi ale gurii sau de dinții naturali rămași. Înainte de a le alege este important să se țină cont de următoarele informații:

 • Cost Redus: Lucrările mobile sunt adesea mai accesibile din punct de vedere financiar decât implanturile dentare.
 • Opțiune Temporară: Pentru cei care nu sunt eligibili pentru implanturi sau nu doresc o soluție permanentă, lucrările mobile pot fi o opțiune temporară.
 • Reparabilitate Ușoară: Dacă se deteriorează sau se deteriorează, lucrările mobile pot fi reparate sau înlocuite relativ ușor.
 • Pot Cauza Disconfort: Unele persoane pot experimenta disconfort sau dificultăți în timpul mesei sau vorbirii cu protezele mobile. Acestea pot necesita ajustări periodice.
 • Nu Previn Atrofia Osoasă: Lucrările mobile nu au un efect asupra conservării densității osoase, astfel că osul poate continua să se resoarbă.
 • Reparabilitate: În cazul lucrărilor mobile, orice deteriorare sau uzură pot fi adesea reparate sau înlocuite cu ușurință. Aceasta poate fi o opțiune convenabilă pentru cei care doresc un tratament mai puțin costisitor în cazul problemelor ulterioare.
 • Flexibilitate: Lucrările mobile pot fi ajustate și modificate în funcție de schimbările în starea orală a pacientului. Acest lucru poate fi util pentru cei care se confruntă cu pierderea suplimentară a dinților în timp.
 • Toleranță la Disconfort: Pentru unii pacienți, lucrările mobile pot fi mai confortabile în comparație cu implanturile dentare, mai ales în perioada de adaptare inițială.

Cum Să Alegi între Implanturi Dentare și Lucrări Mobile?

Alegerea între implanturile dentare și lucrările mobile depinde de mai mulți factori, cum ar fi starea generală de sănătate, bugetul, numărul de dinți lipsă și preferințele personale. Este important să discuți cu medicul dentist pentru a evalua opțiunile disponibile și pentru a primi recomandări personalizate. De asemenea, ține cont de obiectivele tale pe termen lung și de dorința ta de a avea o soluție permanentă sau temporară pentru înlocuirea dinților lipsă.

În alegerea dintre implanturi dentare și lucrări mobile, este important să discuți deschis cu medicul dentist și să ții cont de toate aceste aspecte. Fiecare pacient are circumstanțe și preferințe unice, iar un plan de tratament personalizat poate fi cel mai benefic pentru a asigura rezultatele dorite și satisfacția pe termen lung.