Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Importanţa unei turbine pentru viaţa motorului maşinii

Rolul unei turbosuflante sau a unei turbine în viaţa motorului autoturismului este foarte important. Turbosuflanta este un agregat care foloseşte energia gazelor de evacuare emise de motor în vederea comprimării aerului care intră în motor. Această piesă a fost pentru prima dată proiectată la începutul secolului XX şi a fost folosită la motoarele diesel la evaporare.

Ce beneficii aduce turbina auto?

Beneficiile pe care le aduce turbin auto oricărui autoturism sunt notabile. Turbina auto conferă o putere mare motorului, o accelerare rapidă, un cuplu motor mai mare, un consum de combustibil mai mic şi reduce emisiile poluante. De aceea, turbina a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare în ultimii ani, iar la momentul actual, numărul maşinilor echipate cu motoare turbo este tot mai mare, fie că este vorba de maşini care funcţionează pe benzină sau pe motorină.

În cazul motoarelor diesel care sunt echipate cu turbine auto, randamentul energetic al lor ajunge până la 50%, ceea ce înseamnă că jumătate din energia combustibilului este transformată în energie cinetică, folosită la deplasarea vehiculului. Restul de energie se pierde sub formă de căldură, prin schimbul de gaze din motor sau prin frecarea internă între piesele motorului. Randamentul unui motor diesel fără turbosuflanta este mult mai mic decât randamentul motorului cu turbosuflantă.

Măsuri recomandate de specialişti pentru că turbina auto să funcţioneze în parametrii normali

Specialiştii în repararea turbinelor auto recomanda câteva măsuri simple ce pot face că turbina auto să funcţioneze în parametri, cu un număr mult mai mare de kilometri. Aceste măsuri includ:

·  evitarea accelerării vehiculului până ce motorul nu a ajuns la temperatura de lucru pentru a evita şocul termic asupra componentelor turbosuflantei;

·  răcirea treptată a motorului după o perioadă de funcţionare la turaţie mare;

·  schimbarea uleiului de motor în mod regulat numai cu ulei de calitate, cu normă specifică motorului maşinii;

·  înlocuirea filtrului de aer periodic sau ori de câte ori este necesar şi curăţarea carcasei filtrului.

Defecţiunile la turbină auto şi funcţionarea maşinii

Nu există nicio îndoială că o turbină auto se poate şi defecta, din diferite cauze. Aceste defecţiuni pot înrăutăţi performanţele maşinii. Problemele care pot fi observate în cazul defectării turbosuflantei includ:

·  o accelerare mult mai slabă;

·  o lipsă de putere a maşinii;

·  un consum ridicat de ulei;

·  fumul de evacuare negru;

·  filtrul îmbâcsit;

·  afectarea supapelor, ambreiajului, cutiei de viteze.

În cele mai multe cazuri, conducătorii auto optează pentru schimbarea turbosuflantei, fără să ştie că aceasta poate fi reparată şi recondiţionată. Există specialişti care se ocupă de reparaţiile turbosuflantelor, aceste operaţiuni fiind mult mai ieftine decât înlocuirea acestora cu unele noi. Turbinele auto sunt poate cele mai scumpe componente ale unui autoturism, depăşind chiar 1000 de euro în unele cazuri. Recondiţionarea şi repararea reduce costul la jumătate, în cheltuiala aceasta intrând şi costul manoperei şi schimbarea fiecărei piese din interior.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!