Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Interpretarea codului DOT la anvelope – ce trebuie să ştie proprietarii de maşini?

Pentru un contact foarte bun al autoturismului cu carosabilul, conducătorii auto trebuie să pună accent pe calitatea anvelopelor pe care le aleg. Atât anvelopele de vară, cât şi cele de iarnă au nevoie nu numai de îngrijire corectă, ci şi alegerea corespunzătoare  acestora este importantă. Chiar dacă sunt în căutare de anvelope de vară sau de iarnă ieftine sau premium, proprietarii autoturismelor trebuie să se asigure, în primul rând, că ştiu ce înseamnă DOT la anvelope şi cum să interpreteze acest aspect.

De asemenea, legislaţia rutieră obligă şoferii romani să circule cu anvelopele de iarnă în anumite condiţii de drum. De aceea, tot mai mulţi şofer sunt atraşi de pneurile ieftine sau second hand, omiţând anumite aspecte esenţiale, cum este codul DOT la anvelope. Înainte de a le achiziţiona, citirea codului DOT este importantă, conţinând informaţii importante despre producătorul pneului, data fabricaţiei şi ţară de provenienţă.

Ce trebuie să ştie proprietarii autoturismelor despre numărul DOT de pe anvelope?

Codul DOT de pe anvelope reprezintă o serie de cifre şi de litere, ce oferă informaţii despre producătorul anvelopei, despre ţara de provenienţă şi despre data fabricaţiei. Codul a fost standardizat de către Department of Transportation şi apare chiar pe flancul anvelopelor.

Cauciucurile sunt considerate noi dacă au o vechime mai mică de 5 ani, dar pot  fi utilizate, chiar dacă au o vechime mai mare în cazul în care au fost întreţinute în mod corespunzător, indiferent de informaţiile de pe acest cod. În acelaşi timp, aceste anvelope pot prezenta urme de uzură prematură în cazul în care au fost folosite în mod excesiv sau într-un stil de condus mai agresiv.

În România, RAR recomandă conducătorilor auto să folosească anvelopele de iarnă şi de vară noi, care au o vechime de maxim 5 ani şi o înălţime a profilului mai mare de 4 mm.

Cum citim codul DOT de pe anvelope?

Codul DOT de pe anvelope conţine mai multe litere şi cifre, are o semnificaţie aparte, începând cu inscripţia DOT urmată de alte trei serii de caractere. Prima serie face referire la ţară de fabricaţie şi la numele producătorului, conţine patru caractere care pot fi interpretate astfel: primele două reprezintă țara de fabricaţie şi ultimele două reprezintă dimensiunea.

A doua serie din codul DOT conţine trei sau patru cifre şi este aleasă de către producător, care prezintă lotul şi tipul anvelopei în codul intern. Nu în ultimul rând, a treia serie de cifre conţine trei sau patru caractere, care reprezintă dată de fabricaţie a anvelopei, ce includ anul şi săptămâna din an în care a fost produsă anvelopă. Este important de menţionat că, anvelopele produse până în anul 2000 au pe flancul acestora un cod format din 3 cifre, reprezentând anul deceniului respectiv.

Este foarte important pentru conducătorii auto să ştie să citească şi să interpreteze codul DOT pentru a se asigura că investesc în anvelope noi şi de bună calitate şi care nu sunt mai “bătrâne” decât par.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!