Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Întreținerea utilajelor agricole. Cât de importantă este și cum trebuie realizată?

Pentru a garanta o bună funcționare a utilajelor agricole, este  necesară întreținerea corectă a lor, începând de la verificări și controale periodice, și până la respectarea recomandărilor din manualul producătorului. Doar așa poți crește durata de viață a utilajelor și poți evita cheltuielile inutile.

Aceste măsuri sunt cu atât mai importante cu cât mașinile agricole funcționează în condiții nefavorabile, cum ar fi pe terenuri denivelate, în praf și umiditate excesivă etc.

Importanța întreținerii utilajelor agricole

Utilizarea mașinilor agricole duce, în timp, la o uzură progresivă care le afectează funcționarea. Ca urmare, va apărea o scădere a performanței utilajului, care afectează toată producția din domeniu. Și, cel mai rău lucru este că această situație trece de obicei neobservată, ducând la defectarea utilajelor și trimiterea lor în service.

O altă problemă cauzată de lipsa întreținerii mașinilor agricole se referă la siguranța și sănătatea lucrătorilor. La urma urmei, defectele și uzura acestui echipament cresc riscul de accidente, cum ar fi cele cauzate de defecțiuni electrice și de piese care cedează. Asigură-te că ai permanent la dispoziție piese de schimb pentru combine, tractoare sau alte utilaje agricole pe care le folosești.

O altă consecință nedorită a lipsei de întreținere este creșterea costurilor. Dacă utilajele agricole nu sunt îngrijite corespunzător, durata lor de viață se va scurta, necesitând înlocuirea lor mai devreme de termen.

Pentru a evita aceste probleme, se recomandă întreținerea preventivă, care crește durata de viață a utilajelor agricole, și implică reparații mai puțin costisitoare, fără a întrerupe producția.

Cum să întreții corect utilajele agricole

Pentru a asigura eficiența mașinilor agricole, este necesară îngrijirea lor periodică.

O procedură importantă în acest sens este realizarea unui raport zilnic cu informații complete despre utilizarea respectivelor utilaje.

Pentru a măsura eficiența unei mașini agricole, ia în considerare câțiva factori:

  • Presiunea și starea anvelopelor;
  • Nivelul lichidelor din motor, radiator, transmisie;
  • Sisteme electrice;
  • Filtre de aer;
  • Ungerea cu ulei.

Dacă oricare dintre acești factori ridică probleme, trebuie să se ia măsurile necesare. În caz contrar, este posibil să ai probleme cu mașinile tale, iar asta va avea consecințe directe asupra costurilor tale din agrobusiness.

Mai mult, pentru a menține utilajele în stare bună, este necesar să le folosești corect, fără a le supraîncărca, respectând manualul de instrucțiuni. Prin urmare, este important ca cel care folosește un utilaj agricol să fie instruit pentru a efectua verificări zilnice asupra componentelor importante ale mașinii.