Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Modulele fotovoltaice și tot ce trebuie să știți despre acestea!

Modulele fotovoltaice, denumite adesea panouri solare, sunt un element cheie pentru conversia energiei solare în energie electrică. Datorită acestora există deci energia fotovoltaică, una dintre cele mai populare surse de energie regenerabilă din Polonia. Pe ce principiu funcționează astfel de module și care sunt tipurile lor? Vă explicăm chiar acum!

Modulul fotovoltaic – baza unei instalații fotovoltaice

Modulele fotovoltaice sunt elementul de bază al oricărei instalații fotovoltaice (PV). Sarcina acestora este de a transforma lumina solară în curent electric, care este apoi utilizat în gospodării sau în industrie. Fiecare modul fotovoltaic este format dintr-un număr de celule fotovoltaice conectate între ele pentru a forma o matrice fotovoltaică.

Construcția unei celule fotovoltaice

Celula fotovoltaică, care reprezintă inima modulului, este fabricată din materiale semiconductoare, cel mai adesea siliciu. Atunci când lumina soarelui cade pe celulă, electronii din siliciu sunt impulsionați să se miște, creând un curent electric continu. Toate acestea constituie fenomenul fotovoltaic, responsabil pentru procesul de conversie a energiei solare (sau a căldurii) în energie electrică.

Eficiența celulei depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de material și de tehnologia utilizată. Merită menționat aici rolul temperaturii asupra eficienței celulelor fotovoltaice, deoarece, contrar aparențelor, modulele funcționează mai bine la temperaturi mai scăzute.

Tipuri de module fotovoltaice – proprietăți și caracteristici

Există mai multe tipuri de module fotovoltaice, care diferă în primul rând prin construcție și eficiență. Acestea sunt împărțite în principal în module:

  • monocristaline – realizate din cristale singulare de siliciu, caracterizate prin randament ridicat, dar și un preț mai mare.
  • policristaline – care constau din mai multe cristale mai mici de siliciu. Acestea sunt mai ieftine decât cele monocristaline, dar oferă o eficiență ceva mai mică.
  • cu peliculă subțire (amorfă) – module extrem de subțiri și ușoare, create prin aplicarea unuia sau mai multor straturi de material fotovoltaic pe substrat. Se caracterizează prin flexibilitate și eficiență ridicată la lumină solară scăzută. Acestea oferă, de asemenea, o gamă mai variată de opțiuni de instalare.
  • cu două fețe – acestea sunt panouri al căror design permite obținerea energiei și din partea cealaltă, adică partea din spate a panoului, prin captarea luminii solare reflectate de la sol și suprafețele înconjurătoare. Aceste funcționează excelent și iarna, când razele soarelui se reflectă de la zăpadă.

Dimensiunile și greutatea diferitelor tipuri de panouri fotovoltaice sunt de asemenea importante. Modulele mai mici sunt mai ușor de adaptat și instalat pe acoperiș, dar cele mai mari pot reduce costurile de instalare. Greutatea tipică a panourilor fotovoltaice este de obicei în intervalul 19-25 kg. Desigur, panourile cu peliculă subțire sunt foarte ușoare. Merită să amintim că dimensiunile mai mari ale modulelor pot crește sarcina pe acoperiș, în special în timpul depunerii zăpezii.

Modulele fotovoltaice – ce panouri merită alese?

Alegerea modulelor fotovoltaice adecvate depinde de mulți factori – inclusiv de locația instalării, spațiul disponibil, bugetul și performanța așteptată. Modulele monocristaline sunt recomandate persoanelor care caută o eficiență maximă, în timp ce modulele policristaline pot fi o alegere bună pentru cei care caută soluții mai ieftine. Panourile amorfe sunt o tehnologie în curs de dezvoltare care permite soluții mai flexibile și mai inovatoare.