Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pui la cuptor cu cartofi și rozmarin – o rețetă sănătoasă și savuroasă

Puiul la cuptor cu cartofi și rozmarin este o rețetă clasică și apreciată în multe bucătării din întreaga lume. Această rețetă este perfectă pentru zilele în care îți dorești o masă sănătoasă și gustoasă, fără a petrece prea mult timp în bucătărie. Puiul la cuptor cu cartofi și rozmarin îmbină aromele rustice ale rozmarinului cu gustul delicios al cărnii de pui și cartofilor crocanți. 

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti astfel de rețete de pui, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 pui întreg, de aproximativ 1,5 kg, curățat și spălat
  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în bucăți mari
  • 3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 4-5 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1/4 cană ulei de măsline extravirgin
  • zeama de la 1 lămâie
  • sare și piper după gust

Pregătește puiul și cartofii

Începe prin a curăța și spăla puiul, apoi lasă-l să se scurgă bine de apă. Asezonează-l cu sare și piper, atât pe dinafară, cât și în cavitatea interioară. Introdu în interiorul puiului 1-2 crenguțe de rozmarin și 2 căței de usturoi zdrobiți.

Curăță cartofii și taie-i în bucăți mari, de aproximativ aceeași dimensiune. Așază-i într-un bol, adaugă restul de usturoi zdrobit, 1-2 crenguțe de rozmarin tocate, uleiul de măsline și zeama de lămâie. Asezonează cartofii cu sare și piper, apoi amestecă bine pentru a-i acoperi uniform.

Așază puiul și cartofii într-o tavă

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Între timp, așază puiul într-o tavă suficient de mare pentru a putea găti și cartofii alături. Distribuie cartofii aromatizați în jurul puiului, având grijă să nu se suprapună, pentru a se coace uniform.

Coace puiul și cartofii

Introdu tava în cuptorul preîncălzit și lasă puiul și cartofii să se coacă timp de aproximativ 1 oră și 15 minute, sau până când puiul devine auriu și cartofii sunt crocanți și bine făcuți. Poți afla dacă puiul este gata verificând dacă sucul care iese din carne este limpede, fără urmă de roz. Dacă este necesar, întoarce cartofii pe parcursul coacerii, pentru a te asigura că se rumenesc uniform.

Lasă puiul să se odihnească și servește

Odată ce puiul și cartofii sunt gata, scoate tava din cuptor și lasă puiul să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a-l tăia. Această etapă permite sucurilor să se redistribuie în carne, rezultând un pui mai suculent și aromat. Între timp, poți menține cartofii calzi în cuptor, la temperatură redusă.

Taie puiul și servește cu cartofii

După ce puiul s-a odihnit, taie-l în porții și servește-l alături de cartofii crocanți și rozmarin. Poți adăuga pe farfurie și o salată verde sau legume la grătar, pentru un meniu echilibrat și sănătos.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!