Sanatate & Dieta iunie 4, 2024
Recuperarea după chirurgia de menisc variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul și severitatea leziunii, dar și tipul de intervenție efectuată. Procesul de recuperare cuprinde mai multe etape, cum ar fi gestionarea durerii și inflamației post-operatorii și reluarea treptată a activităților fizice. Iată câteva sfaturi și exerciții recomandate pentru o recuperare eficientă după o operație chirurgicală la nivelul meniscului.
Gestionarea durerii
După o intervenție chirurgicală a meniscului, este normal ca pacienții să experimenteze orice nivel de durere și disconfort. Gestionarea durerii implică, în general, administrarea analgezicelor și antiinflamatoarelor prescrise de către medic sau aplicarea compreselor reci în zona afectată. Pacientul trebuie să urmeze îndrumările medicului și să comunice orice simptom diferit sau dificultate în gestionarea durerii pentru a asigura o recuperare rapidă. Aceste tehnici de gestionare a durerii pot fi aplicate în cazul mai multor tipuri de intervenții chirurgicale, la fel ca și în cazul artroplastiei totale de genunchi, o procedură prin care articulația deteriorată este înlocuită cu o proteza la genunchi.
Terapia fizică
Terapia fizică este indicată în cazul în care pacienții au suferit o leziune menisc și după intervențiile chirurgicale. Terapia fizică implică o serie de exerciții și tehnici concepute pentru a îmbunătăți mobilitatea, forța musculară, flexibilitatea și stabilitatea articulației genunchiului. Terapia fizică poate începe imediat după intervenția chirurgicală sau în primele săptămâni după aceasta, sub supravegherea unui terapeut fizic. Acesta va dezvolta un program de exerciții adaptat nevoilor și capacităților individuale ale pacientului, având în vedere stadiul recuperării și obiectivele acestuia. Terapeutul fizic va monitoriza progresul pacientului și va ajusta programul de exerciții pentru a facilita procesul de recuperare și pentru a preveni complicațiile.
În primele săptămâni, terapeutul fizic va include exerciții fizice ușoare în programul de reabilitare: ridicări pe vârfuri, stretching pentru partea din spate a coapsei, exerciții de echilibru, precum și genuflexiuni la 30 de grade. Acesta va crește treptat intensitatea exercițiilor și poate include în perioada următoare fandările, alergatul ușor și urcatul/coborâtul scărilor. În ultimele săptămâni, se vor continua exercițiile din etapele anterioare, introducând și diverse tipuri de sărituri și aterizări.
Utilizarea dispozitivelor ortopedice
În unele cazuri, în perioada imediată post-operatorie sau în timpul procesului de recuperare, pacientul poate avea nevoie de cârje pentru a ușura greutatea pe genunchiul afectat și pentru a proteja articulația în timpul deplasării. Alte dispozitive ortopedice pot fi recomandate pentru a oferi sprijin și stabilitate suplimentară articulației genunchiului în timpul activităților zilnice sau a exercițiilor fizice. Aceste dispozitive pot fi utilizate temporar sau pe termen lung, în funcție de nevoile individuale ale pacientului și de progresul acestuia.
Ajustarea dietei
O dietă echilibrată trebuie să includă un aport adecvat de proteine, consumul de alimente bogate în nutrienți și hidratarea corespunzătoare pentru menținerea sănătății articulațiilor și țesuturilor. Medicul specialist sau un nutriționist va oferi îndrumare personalizată pacienților, în vederea alimentației, în procesul de recuperare.