Sanatate & Dieta aprilie 1, 2024
Artroscopia reprezintă o intervenție chirurgicală folosită pentru a examina, diagnostica și trata problemele articulare. În timpul artroscopiei de umăr, chirurgul introduce printr-o mică incizie un instrument de mici dimensiuni, numit artroscop, care are la unul din capete o cameră video. Imaginile din interiorul articulației ajută medicul chirurg în a trata eficient leziunile. Durata recuperării după o artroscopie de umăr poate varia în funcție de mai mulți factori. În general, poate fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca umărul să fie recuperat în totalitate. Iată tot ce trebuie să știi despre procesul de recuperare după o astfel de procedură.
Fizioterapia
Fizioterapia este importantă în procesul de recuperare după o intervenție de artroscopie umar. Fizioterapia ajută la restabilirea mobilității și funcției umărului, la reducerea durerii și a inflamației și la îmbunătățirea stabilității articulației. Exercițiile de recuperare ajută la reconstruirea forței mușchilor umărului și a mușchilor din jur, ceea ce contribuie la stabilizarea articulației și la prevenirea leziunilor ulterioare. Fizioterapeuții vor stabili un plan de recuperare personalizat, în funcție de caracteristicile individuale ale pacientului.
Odihna
Odihna suficientă și adecvată permite organismului să se concentreze asupra procesului de vindecare. În timpul somnului, pacienții trebuie să găsească o poziție confortabilă și care să reducă disconfortul în umărul afectat. Aceasta poate include dormitul pe spate sau sprijiniți pe o pernă sau un perete pentru a menține umărul într-o poziție neutră și stabilă. Este recomandat ca pacienții să evite să doarmă pe partea afectată sau să aplice presiune directă pe umărul operat. De exemplu, dacă artroscopia a fost efectuată la umărul drept, pacienții pot dormi pe partea stângă pentru a evita senzațiile de durere de umar drept.
Mersul pe jos
Mersul pe jos stimulează circulația sângelui în întregul corp, inclusiv în zona umărului operat. O circulație bună accelerează astfel procesul de vindecare. Chiar și mersul pe distanțe scurte poate ajuta la îmbunătățirea forței și rezistenței mușchilor umărului și a mușchilor din jur. Acest lucru este benefic pentru restabilirea funcției normale a umărului și pentru prevenirea anumitor leziuni în viitor. Activitatea fizică are beneficii semnificative și asupra stării de spirit și a sănătății mentale ale pacienților. Este o modalitate excelentă de a elibera stresul acumulat în timpul procesului de recuperare și după intervenția chirurgicală.
Tratamentul medicamentos
Medicul va oferi pacienților instrucțiuni despre administrarea medicamentelor după operație. Dacă au fost întrerupte anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, medicul va stabili dacă pacienții le pot administra din nou. După intervenția chirurgicală este posibil să fie necesară și administrarea de antibiotice pentru a preveni infecțiile sau pentru a trata eventualele infecții care pot apărea. Durerea poate fi un aspect semnificativ al procesului de recuperare, iar antiinflamatoarele sau analgezicele ajută la gestionarea acesteia. Tratamentul medicamentos permite pacientului să se simtă mai confortabil și să efectueze exercițiile de recuperare mai ușor.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· myhealth.alberta.ca, https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ug3897, accesat la 27.03.2024;
· my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21785-shoulder-arthroscopy, accesat la 27.03.2024;
· orthoinfo.aaos.org, https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/shoulder-arthroscopy/, accesat la 27.03.2024;
· www.mountsinai.org, https://www.mountsinai.org/health-library/surgery/shoulder-arthroscopy, accesat la 27.03.2024.