Noutati februarie 12, 2021
Pentru tăierea viţei de vie, o foarfecă de vie este elementul principal ce trebuie folosit de către viticultori pentru a asigura calitatea producţiei şi cantitatea de struguri maximă într-un singur an. Există însă şi alte reguli de aur de care trebuie să ţină cont cei care se ocupă cu această îndeletnicire. Tăierea viţei de vie se face în perioadele de repaus vegetativ, de toamnă târziu până primăvara devreme, până la dezmugurit.
Importanța tăierilor la viţa de vie şi principiile pe baza cărora se realizează aceste tăieri
Tăierile la viţa de vie sunt foarte importante pentru că în funcţie de acestea se determina dezvoltarea lăstarilor şi producţia de struguri. Dacă nu este tăiată în mod corespunzător cu foarfecă şi la momentul potrivit, via creşte în lungime şi formează mai mult frunze decât fructe. Strugurii devin mai mici, mai puţin dulci dacă via nu este tăiată, iar butucul este mai predispus bolilor, dăunătorilor şi condiţiilor meteo nefavorabile.
Cele mai importante principii ale tăierii viţei de vie includ:
· cep – tăierea coardei de 1 an la 1-3 ochi, cel mai important fiind cepul de rod şi cepul de siguranţă;
· cordița – tăierea cordiței este importantă pentru că aceasta este un element important la tăierile de rodire la cele mai multe soiuri de viță de vie;
· coarda de rod – care este un element important pentru că provine din scurtarea ramurii de 1 an la coarda scurtă, coarda mijlocie şi lungă;
· veriga de rod – ce reprezint cepul de înlocuire sau de rod şi coarda sau cordița de rod.
Cele mai importante tipuri de tăieri la viţa de vie includ:
· tăieri de rodire sau de fructificare, importante pentru a asigura o producţie bună de struguri şi lucrări importante în vie;
· tăieri de formare a viţei de vie, care se execută în primii ani de plantare şi determină realizarea unei forme a butucilor;
· tăieri de regenerare a viţei de vie, lucrări specifice în plantaţiile bătrâne sau cu un randament scăzut, cu rolul de a reda productivitatea butucilor;
· tăieri de regenerare, importante în cazul evenimentelor deosebite precum îngheţ, secetă sau căderi de grindină.
Cum se taie viţa de vie?
Viţa de vie se taie anual, cea mai importantă tăiere fiind cea de rodire, în uscat, până la umflarea mugurilor, în perioada de repaus vegetativ. Pentru a realiza această tăiere este nevoie de o foarfecă de vie şi un dezinfectant. Scurtarea coardei de an se face deasupra ultimului mugure, iar la tăiere, lama ascuţită a foarfecei trebuie să fie poziţionată către partea tăieturii care rămâne pe butuc pentru a feri zdrobirea lemnului, tăietura rămânând netedă. În cazul părţilor lemnoase bătrâne se foloseşte fierăstrăul sau foarfecele de buturugi.
În cazul tăierii viţei de vie cu butuci plantaţi des, la distanţe de până la 2 metri cu susţinere pe spalier sau la araci se practică tăierea în verigi de rod, în timp ce la viţa de vie pe spalier, tăierea se face mai scurt, fiind apreciată în funcţie de vigoarea butucului. Nu în ultimul rând, se execută şi tăierea viţei de vie pe bolta sau pe casă, sub formă de tăieri scurte care lasă verigile de rod alcătuite din cepi la 1-2 ochi şi cordite la 4-5 ochi viabili.