Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sunt benzile de albit dinții o alegere inspirată? Ce spun specialiștii

Benzile de albit dinții, extrem de populare datorită faptului că sunt accesibile și ușor de utilizat, reprezintă niște fâșii subțiri, îmbibate cu o soluție de albire, care se aplică pe suprafața danturii și care ajută la obținerea unei nuanțe mai albe a dinților. Benzile conțin, de obicei, peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă în diferite concentrații, substanțe recunoscute pentru proprietățile lor de albire. 

Ce spun specialiștii?

Opiniile specialiștilor cu privire la albirea cu ajutorul benzilor de albit dinții sunt împărțite. Pe de o parte, majoritatea sunt de acord că benzile de albire pot produce rezultate într-o perioadă scurtă de timp. Însă, în funcție de calitatea și concentrația soluției, pot apărea unele reacții adverse importante, precum sensibilitate crescută a dinților sau iritații ale țesuturilor moi.

Comparația cu alte opțiuni de albire

Benzile de albit sunt mai puțin sigure și eficiente decât procedurile de albire efectuate în cabinetul stomatologic și semnificativ mai puțin eficiente decât unele dispozitive de estetică dentară, precum fațetele dentare. În schimb, benzile au costuri mult mai reduse. Fatete dentare – pret si avantaje sunt aspecte care pot fi luate în considerare, dar fără a exclude faptul că fațetele necesită o intervenție mai complexă. Deși oferă rezultate estetice superioare și o durabilitate ridicată, fațetele dentare implică adesea șlefuirea unei părți din smalțul dintelui, o procedura ireversibilă care duce la o sensibilitate crescută a dintelui.

Recomandări de utilizare 

Pentru a fi eficiente, benzile de albit trebuie utilizate conform recomandărilor medicului stomatolog sau respectând instrucțiunile producătorului. Este recomandată evitarea utilizării benzilor în mod excesiv, deoarece pot afecta smalțul dentar. De asemenea, dacă aveți îndoieli sau simțiți disconfort, este bine să consultați un medic stomatolog. 

Reacții adverse potențiale 

Benzile de albire dentară pot, în unele cazuri, să provoace reacții adverse. Pe lângă sensibilitate, alte reacții adverse pot include iritații ale gingiilor sau ale țesuturilor moi. Iritarea țesutului moale apare atunci când țesutul vine în contact cu substanța de albire. Dacă apar reacții adverse, se recomandă oprirea utilizării produsului și consultarea medicului stomatolog.

Rezultatele variază și nu există pe unele lucrări dentare

În urma utilizării benzilor de albire, nu toată lumea va avea aceleași rezultate. Culorile de bază ale dinților, vârsta și tipul de pete pot influența eficacitatea tratamentului. Dacă aveți un implant dentar sau o coroană dentară, trebuie să știți că benzile de albire nu vor putea modifica culoarea lor. În consecință, utilizarea benzilor de albire pe coroane sau implanturi poate duce la discrepanțe de culoare între dinții naturali și lucrările dentare.