Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tot ce trebuie să știe femeile despre sănătatea sexuală

O sănătate sexuală bună este esențială pentru toate femeile, indiferent de vârstă sau de statutul lor relațional. Igiena intimă, mulțumirea de sine și importanța sexului protejat sunt subiecte care trebuie discutate pentru a asigura o viață sexuală pozitivă și împlinită și pentru a se proteja de diverse boli sau de sarcini nedorite. Acest articol își propune să ofere o privire cuprinzătoare asupra acestor subiecte, precum și sfaturi despre cum să aibă grijă de propria sănătate sexuală.

I. Igiena intimă

Igiena intimă este o parte importantă a unei bune sănătăți sexuale pentru fiecare femeie. Curățarea regulată a vulvei și a vaginului poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la reducerea mirosurilor neplăcute și a iritațiilor cauzate de dezvoltarea bacteriilor în zonă. Pentru a menține igiena intimă: 

– Folosiți săpunuri blânde care nu conțin coloranți, parfumuri, detergenți sau alcool atunci când spălați zona vulvei; evitați să faceți băi cu spumă sau să folosiți săpunuri dure care pot perturba echilibrul pH-ului vaginului și pot duce la iritații sau infecții. 

– Asigurați-vă că clătiți bine după ce spălați zona; orice reziduuri de săpun rămase pot provoca iritații ale pielii sau infecții. 

– Purtați lenjerie intimă din bumbac în locul țesăturilor sintetice, cum ar fi nailon sau poliester; bumbacul absoarbe mai bine umiditatea decât țesăturile sintetice, ceea ce poate duce la dezvoltarea bacteriilor în medii calde și umede, cum ar fi zona inghinală. 

II. Autosatisfacerea 

Pentru multe femei, vibratoarele sunt o modalitate excelentă de a obține autosatisfacere fără a avea un partener prezent – dar este important să le folosiți corect și în siguranță pentru a evita orice riscuri potențiale asociate cu utilizarea lor. Iată câteva sfaturi pentru utilizarea vibratoarelor în siguranță: 

– Începeți încet – cel mai bine este să începeți cu viteze mici și să creșteți treptat, mai degrabă decât să săriți direct la viteze mari, care ar putea fi prea intense pentru corpul dumneavoastră la început; de asemenea, acest lucru îi va da timp corpului să se adapteze înainte de a atinge niveluri mai ridicate de plăcere. 

– Folosiți lubrifiant – asigurați-vă că aplicați suficient lubrifiant pe bază de apă înainte de a introduce vibratorul pentru a reduce frecarea. Acest lucru va contribui, de asemenea, la o inserție mai ușoară și mai confortabilă – dacă sunteți în căutarea unor vibratoare pentru femei, site-ul Pasiune.ro vă pune la dispoziție numeroase opțiuni dintre care puteți alege.

– Curățați bine – curățați întotdeauna vibratorul după fiecare utilizare cu apă caldă și săpun blând; acest lucru va reduce riscul de transfer de bacterii de la o persoană/zonă la alta în timpul utilizării comune (dacă este cazul), precum și prevenirea acumulării de bacterii pe dispozitivul în sine în timp, ceea ce ar putea crește riscul de infecție atunci când este utilizat din nou mai târziu (mai ales dacă îl folosesc persoane diferite). 

III. Importanța sexului protejat

Sexul protejat este un subiect important pentru toate femeile – indiferent dacă sunt singure sau într-o relație – deoarece reduce atât riscurile de boli/infecții cu transmitere sexuală, cât și riscurile de sarcină în cazul în care contracepția nu este folosită în mod corespunzător (sau nu este folosită deloc). 

Atunci când vă implicați în orice tip de activitate sexuală – chiar dacă nu implică penetrare – siguranța ar trebui să fie întotdeauna o prioritate:    

– Folosiți protecție – folosiți întotdeauna prezervative dacă aveți relații sexuale cu altcineva – chiar dacă acesta pretinde că nu are nicio boală cu transmitere sexuală; acest lucru vă va reduce semnificativ riscul, deoarece unele boli, cum ar fi herpesul, se pot răspândi chiar și fără penetrare, doar datorită contactului cutanat! 

– Testați-vă – testarea regulată este un alt factor cheie în practicarea sexului protejat, deoarece multe boli cu transmitere sexuală/infecții nu prezintă simptome până când ajung în stadii avansate, când tratamentul devine mai dificil.

– Fiți conștienți – fiți conștienți de riscurile potențiale asociate cu activități precum sexul anal, care pot crește semnificativ ratele de transmitere a HIV – mai ales atunci când sunt combinate cu alte comportamente riscante, cum ar fi consumul de droguri înainte de a vă angaja în acest tip de activitate, deoarece aceste substanțe scad adesea inhibițiile, ceea ce îi determină pe oameni să își asume mai multe riscuri decât de obicei atunci când se află sub influența lor!   

Sănătatea sexuală este un subiect despre care fiecare femeie trebuie să știe, deoarece îi afectează în mod direct bunăstarea, indiferent de statutul relațional sau de nivelul de vârstă – de la practicile de autoîngrijire, cum ar fi igiena intimă, până la măsurile de siguranță, cum ar fi utilizarea protecției în timpul actului sexual – femeile au nevoie de informații despre aceste subiecte pentru a se putea bucura de o viață împlinită din punct de vedere sexual. 

Sursa foto: Unsplash.com

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!