Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tot ce trebuie sa știi despre măseaua de minte

Cândva între 17 și 21 de ani, majoritatea adulților își vor dezvolta al treilea set de molari. Acești molari sunt mai des numiți măsele de minte. 

De unde știu dacă am masele de minte? 

Știți dacă aveți măsele de minte examinându-vă gura și găsind trei molari permanenți în fiecare cadran dentar. Cu toate acestea, dacă dintele este afectat sub țesut, prezența dintelui trebuie verificată printr-o radiografie. O radiografie panoramică este de obicei radiografia preferată pentru a ajuta la evaluarea unghiului de erupție și a stării de dezvoltare a dintelui.

Cele mai multe măsele de minte pot fi vizualizate la vârsta adultă timpurie, între 16 și 23 de ani. Uneori, o persoană va simți efectele măselelor înainte de a fi capabili să îi vizualizeze în gură. Erupția dinților va produce, de obicei, o senzație de presiune în partea din spate a fălcilor.

Indiferent dacă sunt vizibile sau nu, măseaua de minte poate provoca probleme de sănătate orală. Problemele asociate cu măselele de minte includ:

·  dinți stricați

·  dinți înghesuiți

·  dinții înțelepciunii crescând lateral

·  cariile dentare crescute

·  durerea maxilarului

·  chisturi sub gingii și eventual tumori

Din cauza acestor potențiale complicații, unii stomatologi vor sugera o intervenție chirurgicală pentru măselele afectate, chiar dacă nu provoacă simptome.

De ce sunt îndepărtate măselele de minte?

Oamenii și fălcile noastre s-au micșorat de-a lungul timpului. Probabil că există câteva motive pentru acest progres evolutiv. Unii oameni de știință cred că, pe măsură ce creierul uman a crescut în timp, maxilarul a devenit mai mic pentru a se adapta spațiului. 

Alimentația și nevoile noastre dentare s-au schimbat, de asemenea, drastic. 

Se recomandă ca adolescenții să fie evaluați pentru intervenția chirurgicală de îndepărtare a măselelor. Oamenilor cărora li se îndepărtează măseaua de minte la o vârstă mai tânără tind să se vindece mai bine în urma intervenției chirurgicale, înainte ca rădăcinile și osul să se formeze complet. Acest lucru vă poate ajuta să evitați eventualele probleme înainte de a începe.

Există întotdeauna riscuri asociate cu intervenția chirurgicală, așa că asigurați-vă că puneți multe întrebări atunci când decideți dacă va fi îndepărtat sau nu aceste dinți.

Uneori, stomatologii vor recomanda îndepărtarea dinților înainte de orice lucru ortodontic, cum ar fi aparatele dentare, pentru a se asigura că acești dinți nu erup mai târziu și pot anula toată munca grea de modelare a maxilarului și a dinților. 

Cum sunt îndepărtate măselele de minte?

Medicul dentist vă poate îndepărta măselele de minte. De obicei vi se va face o  injecție anestezică locală pentru a amorți zona din jurul dintelui. Veți simți o anumită presiune chiar înainte de îndepărtarea dintelui, deoarece medicul dentist trebuie să lărgească orificiul dintelui prin legănarea dintelui înainte și înapoi.

Uneori este necesară o mică tăiere a gingiei, iar dintele poate fi necesar să fie tăiat în bucăți mai mici înainte de a fi îndepărtat.

După ce măselele au fost îndepărtate, este posibil să aveți umflături și disconfort, atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul gurii. Ocazional, unele vânătăi ușoare sunt, de asemenea, vizibile. Acest lucru este de obicei mai rău în primele 3 zile, dar poate dura până la 2 săptămâni.

Dacă vă confruntați cu probleme, ca și în cazul oricăror probleme ale dinților, este important să vă consultați medicul dentist în cabinet stomatologic cât mai curând posibil, decât să așteptați controlul dentar regulat.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!