Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ventilația bună în bucătăria profesională, un adevărat must have

Aerisirea bucătăriei în unitățile de catering este o necesitate obiectivă. Când lucrezi într-o bucătărie profesională, pregătești meniurile, speli vasele, apar mirosuri felurite de la gătit, ai de înfruntat particulele de grăsime și gazele, produse ale arderii ce poluează periculos aerul. O cantitate semnificativă de vapori de apă și căldură este eliberată și se răspândește în zona bucătăriei periclitând sănătatea angajaților.

Pentru a asigura condiții adecvate de lucru în bucătăriile unităților de catering (temperatură și umiditate cât mai apropiate de normal), este necesar să se primească constant aerul, adică să se îndepărteze eficient aerul fierbinte, umed, care conține particule de grăsime și să se aducă cu promptitudine aer proaspăt care să aibă niște parametri corespunzători. 

Caracteristicile unui sistem de evacuare dintr-o bucătărie HoReCa

Sistemul de evacuare al unei bucătării profesionale poate fi definit ca fiind un set de elemente anume concepute pentru a efectua o aerare adecvată, un schimb de aer și o revizuire a temperaturii corecte a mediului de lucru.

Un bun proiect de captare și reînnoire a aerului urmărește instalarea de ventilatoare de evacuare, hote, amortizoare și o rețea de conducte, cu scopul declarat de a se asigura un aer cu o calitate bună, concomitent cu eliminarea noxelor care sunt duse într-o zonă exterioară localului.

Pentru a menține mediul unei bucătării profesionale în stare perfectă și în condițiile ideale de ventilație și confort, în special termic, este nevoie de un sistem de evacuare bun pentru acest spațiu.

La urma urmei, pe lângă confort, un bun sistem de evacuare oferă și siguranță celor care lucrează în bucătăriile profesionale, deoarece elimină și gazele toxice care pot pune în pericol angajații.

Echipamente pentru sistemul de evacuare pentru bucătăriile profesionale

Hota. Denumită și dispozitiv captator, ea este partea principală a sistemului de evacuare și este instalată deasupra echipamentului de preparare a alimentelor. Este un extractor de grăsime și ajută la curățarea aerului.

Ventilatoare de evacuare. Există mai multe modele de asemenea ventilatoare speciale, iar misiunea lor principală este ca să împingă aerul și să facă să iasă ceea ce este în interiorul mediului, reînnoind cu promptitudine aerul din bucătăria profesională respectivă.

Rețeaua sau sistemul de conducte. Sunt principalii conductori de aer și ajută, de asemenea, la prevenirea incendiilor.

Clapeta. Clapeta antifoc este folosită ca echipament principal împotriva incendiului și se instalează împreună cu rețeaua de conducte pentru siguranța mediului.

Pentru a proiecta un sistem de ventilație al bucătăriei care funcționează corespunzător, este necesar să se determine cantitatea de aer ce trebuie evacuat și cantitatea de aer proaspăt ce trebuie adus, elementele de bază care influențează menținerea condițiilor adecvate de lucru.

Orificiile de evacuare a fumului din bucătăria profesională

Clapetele de fum sunt produse pasive de protecție împotriva incendiilor ce sunt utilizate în conductele de aer condiționat și ventilație sau instalate în bariere fizice contra fumului (precum ar fi pereții). 

Acest lucru se poate face pentru a preveni răspândirea fumului de la un incendiu în alte zone ale aceleiași clădiri. 

O combinație de ventilatoare și clapete poate evacua fumul dintr-o zonă prin presurizarea zonelor fără fum din jurul zonei afectate (prevenind astfel ca fumul să ajungă în alte spații suplimentare). 

Clapetele de evacuare a fumului (denumite șivoleți de desfumare) fac parte din sistemul de evacuare a fumului. Scopul lor principal este de a îndepărtă fumul și căldura dintr-o incintă, ceea ce facilitează foarte mult evacuarea și crește șansele de supraviețuire ale angajaților în timpul unui incendiu. 

Marea majoritate a victimelor mor din cauza fumului, nu a flăcărilor. Temperatura ridicată este o amenințare nu numai pentru oameni, ci și pentru construcția clădirilor, motiv pentru care eliminarea fumului reduce în mod eficient aceste riscuri.

Poți comanda acum de pe site-ul tcromania.com șiclapete antifoc și voleți de desfumare de cea mai bună calitate.

Clapetele antifoc și voleții de desfumare mai sunt utilizate pe scară largă și în clădiri înalte, tuneluri, precum și în alte medii cu temperaturi ridicate. 

Există 3 scheme de instalare pentru clapetele de incendiu: 

  • direct într-un perete sau altă structură de închidere, în timp ce conductele de aer sunt conectate la dispozitiv; 
  • la o oarecare distanță de structurile de închidere, dar în același timp, secțiunea conductei de aer de la clapete la perete sau alt element trebuie să aibă o limită de rezistență la foc egală cel puțin cu a clapetei în sine; 
  • într-o structură de clădire fără conexiune la conductele de aer; o astfel de supapă asigură fluxul de aer între încăperile adiacente. 

Alegerea echipamentului potrivit și de înaltă calitate poate salva vieți și poate conserva bunuri materiale în timpul incendiilor. Așa că este indicat a se acorda o mare atenție acestei probleme și să se urmeze recomandările date de către producători.

De ce sunt utilizate pe scară largă clapetele antifoc și de extragere a fumului? 

Caracteristici:

  • au o rezistență excelentă la temperaturi ridicate;
  • au o gamă largă de utilizări;
  • au o eficiență ridicată în caz de incendii.

Intră pe tcromania.com pentru a comanda clapete antifoc și desfumarede cea mai bună calitate chiar acum!