Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 cele mai renumite vinuri românești

În ultimii zece ani, în România, au apărut mai mulți producători mici de vinuri de calitate. Asta a dus la o abordare diferită a producției de vin față de cea urmărită de acei producători care mizează pe volumul mare de vin. Ca urmare, vinurile produse în țara noastră au început să fie mai bune.

  • Totuși, Eurostat a raportat că doar o treime din podgoriile românești folosesc struguri de înaltă calitate. Acesta este cel mai scăzut procent din Europa.

Specialiștii la nivel internațional consideră, totuși, această situație drept una normală, ținând cont de faptul că românii au trecut târziu la abordări moderne ale vinificației. În timp ce alte țări au parcurs pași intermediari, România a ars etapele.

  • Pe de altă parte, statisticile arată că și în Grecia și Italia, doar 50% din podgorii sunt dedicate producției de vin de înaltă calitate, dar, acest lucru nu îi împiedică să producă vinuri premium.

Din fericire, climatul din țara noastră ne ajută enorm să producem vinuri bune. Solul este unul prielnic cultivării viței de vie, munții oferă adăpost dealurilor, moderând temperatura (la fel cum munții Vosgi protejează Alsacia). Toamnele românești sunt lungi și blânde, permițând strugurilor să se coacă mai încet, concentrând aromele. Ne situăm la aceeași latitudine cu Bordeaux, dar clima de la noi este mai uscată și mai continentală. Zonele deluroase din Moldova și Dobrogea oferă, de asemenea, condiții bune pentru cultivarea strugurilor.

dfsdffdf.png

Ținând cont de faptul că România are un potențial deosebit în ceea ce privește industria vinului, nu e de mirare că companiile britanice, germane, austriece, franceze și italiene sunt tot mai interesate să producă vin la noi.

Țara noastră se mândrește cu niște vinuri grozave, în principal vinuri albe, produse din soiuri locale de struguri. Iată câteva vinuri românești pe care cu siguranță ar trebui să le încerci!

1.Băbeasca Neagră

babeasca-neagra.jpg

Băbeasca Neagră este un soi străvechi de vin, care atrage atenția prin eleganța și simplitatea sa.

  • Are o culoare rubinie deschis, cu nuanțe de violet și un parfum plăcut de cireșe de mai, violete și eucalipt. Gustul este sec și are un corp delicat, bine echilibrat, cu aciditate ridicată, nivel mediu de taninuri și lasă un gust final interesant de mure, condimente dulci și mentă.

Se recomanda decantarea vinului pentru o perioada de maxim 30 de minute inainte de consum. Poate fi servit la o temperatură de 15-17°C și poate fi servit cu o farfurie de brânzeturi, piept de rață fript sau chiar biban de mare în sos de vin roșu.

2. Negru de Drăgășani

image.jfif

Este un vin cu o culoare roșu violet intens cu nuanțe de rubin și un buchet spectaculos de mure, afine și smochine confiate. Corpul este mediu, cu un nivel mediu de taninuri și structură catifelată.

  • Postgustul este mediu, cu note finale delicioase de vanilie și ciocolată. 

Se servește la o temperatură de 15-17°C și se combină perfect cu o porție de coaste de miel picante, steak tartar sau brânzeturi vechi.

3. Cadarcă

5b501d767db30ec6.jpg

Cadarcă este un vin tradițional românesc originar din podgoriile Miniş-Măderat, județul Arad unde a fost produs pentru prima dată în 1744.

  • Impresionează printr-o culoare roșu rubiniu și un buchet intens cu arome de fructe roșii de pădure, cireșe negre și piper negru.

Cadarcă este un vin sec, cu textură puternică, concentrație mare de taninuri și arome foarte bine definite de prune, scorțișoară și tutun. Maturat în butoaie de stejar, se recomanda decantarea vinului cu cel puțin jumătate de oră înainte de consum. 

Se servește la o temperatură de 16-18° C și se potrivește perfect cu brânzeturile de tip Emmentaller sau Cheddar sau cu vânat.

4. Fetească Neagră

istock_000018374020_medium.jpg

Este un vin cu o culoare roșu rubiniu deschis cu reflexe violete și un buchet fructat în care regăsești arome de prune uscate, cireșe negre și mure. La gust, vinul are o textură foarte catifelată, corp mediu și cantitate medie de taninuri.

  • Postgustul este mediu spre lung, iar vinul are nevoie de cel puțin 30 de minute petrecute în decantor pentru a-și arăta notele de condimente uscate și ciocolată neagră. 

Se consumă la o temperatură de 16-18°C, poate fi o alegere foarte inspirată în compania unei tocane de căprioară cu mămăligă, vițel la cuptor cu tortilla și sos de vin roșu.

5.Tămâioasa Românească

165719a.jpg

Se spune că provine din Grecia antică și că este un vin prezent în România de mai bine de 2.000 de ani. Acest soi s-a adaptat zonei noastre și a supraviețuit până în prezent, inclusiv atacului devastator al filoxerei. 

  • Are arome de flori sălbatice, tei, salcâm și miere, și este amintit în poveștile istorice drept vinul băut la mesele regale sau folosit pentru valoarea comercială.
  • Strugurii din care se face Tămâioasa Românească sunt foarte aromați, iar vinul este, de obicei, dulce și demi-dulce, pentru că strugurii sunt recoltați la supramaturare.

Tămâioasă Românească are o tehnică specifică de vinificare, cu o maturare îndelungată. Acest soi dă naștere unor vinuri licoroase dar și unor vinuri seci și spumante grozave.

6. Fetească Albă

fet.jpg

Feteasca Albă este un soi de struguri autohton, reprezentativ pentru România, vechi de mii de ani. Este plantat în diverse zone, în principal în Transilvania, Moldova și nordul Țării Românești. 

Numele Fetească (însemnând „fată tânără”, „fecioară”, „zână”) duce cu gândul la feminitate.

  • Este un vin alb aromat, bogat în alcool, cu aciditate moderată și arome de citrice și piersici. În România se cultivă în toate regiunile, dar mai ales în estul Moldovei și în centrul Transilvaniei. 

Recoltarea strugurilor se face târziu, la maturitate deplină, iar vinul are potențial de învechire. 

7. Grasă de Cotnari

14099.jpg

Este un soi străvechi de struguri albi, iubitor de soare, care a avut noroc să supraviețuiască până în zilele noastre. A devenit un soi de referință în rândul strugurilor autohtoni români.

Poveștile spun că acest soi de strugurii au fost plantați în centrul Transilvaniei de mai bine de 2000 de ani. 

  • Se spune că Ştefan cel Mare a primit în dar de la Matei Corvin câteva seminţe din acest soi de struguri. Semințele trebuiau să fie soiul Furmint, dar Matei Corvin i-a dat lui Ștefan un soi de struguri mai puțin fertili. Acest soi a fost plantat de domnitorul Moldovei pe dealurile însorite din zona Cotnari și a căpătat calități fantastice, producând un vin care a devenit unul dintre cele mai apreciate din România.

Grasa de Cotnari este, în principal, un vin dulce și demidulce, pentru producerea lui utilizându-se tehnica botritizării (a mucegaiului). Strugurii sunt culeși târziu și „tratați” cu ciuperca „Botrys cinerea”. Mucegaiul generat de ciupercă atinge strugurii, rezultând un vin cu puțin alcool, dulce sau demidulce, cu corp, gust și aciditate excepționale.

  • După învechire în sticlă capătă gust de stafide, miere și caise.

8. Fetească Regală

efefge.jpg

Feteasca Regală este cel mai tânăr soi de vin alb din trioul Fetească. Este produs dintr-un soi ce are doar 100 de ani și s-a născut din încrucișarea naturală petrecută în Transilvania între soiurile de struguri Fetească albă și Grasă de Cotnari.

  • Se numește „regală” pentru a onora familia regală a României, care a ajutat la acea vreme industria vinului să se dezvolte în România.

Este un vin care, de obicei, se face sec și se bea proaspăt, în primii ani de la fabricare. De asemenea, are un bun potențial de învechire chiar dacă este un vin cu alcool puțin  (9 până la 11,5%). 

  • Aroma vinului este preponderent florală, dar și cu arome de fructe, în special de măr galben românesc.

9.Busuioacă de Bohotin

image (1).jfif

Este un vin roze care este produs sub diferite tipuri, de la vin dulce și demi dulce până la sec și spumant, cu un nivel bun de aciditate pentru un echilibru minunat și surprinzător.

  • Gustul principal este de petale de trandafir și busuioc (de unde provine și numele) cu note de miere, căpșuni și căpșuni sălbatice de pădure.

Vinul dulce de Busuioacă este un desert în sine. Vinul demi-dulce și sec se potrivesc bine cu preparate ușoare precum pui, curcan sau pește, ușor picante și condimentate.

10. Mustoasă de Măderat

TELEMMGLPICT000129950142_trans_NvBQzQNjv4Bq1AT3Q7Sc9uaffdHBes0nLkYMapKPjdhyLnv9ax6_too.jpeg

Este un vin realizat dintr-un soi străvechi de struguri care a supraviețuit atacului filoxerei din secolul al XIX-lea. Mustoasă de Măderat  este unul dintre cele mai apreciate vinuri albe produse în vestul Transilvaniei. 

  • De obicei, acest vin este foarte sec. Este proaspăt și fructat, cu aciditate peste medie, cu un corp mediu și alcool între 9 și 11%. Când se degustă lasă în gură o senzație de proaspăt și răcoros.