Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 modalități prin care o carte poate să îți definească traiectoria profesională! Află cum un simplu tom îți poate dezvălui sensul vieții! 

Cotidianul și evenimentele lui repetitive pot fi interpretate asemenea unor indicii dintr-un roman polițist. Fiecare mișcare este o pistă, interesul îndreptat spre un hobby sau domeniu profesional un indiciu, iar viitorul… ei bine, el este „criminalul ascuns în întuneric”, pe care mulți încearcă să-l identifice. În căutarea unui viitor împlinit, foarte mulți indivizi trec cu vederea cheia acestui mister: cititul. Deși poate părea un obicei aparent banal, acesta are nenumărate beneficii asupra minții, relațiilor cu cei din jur și sferei profesionale. Astfel, dacă te afli la începutul drumului profesional, nu ar fi mai bine să îți pui întrebarea: de ce să nu ai alături un mentor tăcut, cu zeci de pagini de înțelepciune?

Iată 5 beneficii ale cititului care te vor convinge de eficacitatea lui! 

1. Cultivă empatia, dar nu orice fel de empatie, ci una demnă de gândirea lui  Sherlock Holmes

Cititul te provoacă să pătrunzi în diferite tipare comportamentale, să trăiești drame și să dezlegi enigme psihologice fără să părăsești confortul fotoliului tău. Dintr-o simplă poveste, poți pătrunde într-un univers cu note științifico-fantastice, istorice, fantasy sau gotice. Studiile au demonstrat că lectura poate stimula empatia – acea abilitate rară de a „citi” oamenii, de a fraterniza cu simțămintele și stările lor. Această abilitate de a intui dincolo de aparențe îți poate transforma complet parcursul profesional. Indiferent de vârstă, gen sau statut profesional, această calitate umană poate fi transpusă strategic în cadrul unui proces de formare și descoperire a carierei profesionale. În plus, dacă ești elev în ultimul an de liceu și simți că ai nevoie de îndrumare în această direcție, și de puțină empatie, alege TerapiePSY pentru consiliere vocațională la un nivel profesionist! 

2. Te poate ajuta să îți îmbunătățești limbajul, precum un poet din perioada romantismului 

Ce poate fi mai stângaci decât scenariul unei prezentări în care fiecare cuvânt rostit pare scos cu forcepsul? Vestea bună este că cititul te poate feri de acest acest viitor dezastruos. Prin citit, vocabularul tău se îmbogățește în mod surprinzător și, în loc de simple propoziții mecanice, cuvintele îți vor curge aproape poetic și vor căpăta o claritate puternică. În mediul afacerilor, a te pronunța cât mai clar și concludent este un atu apreciat de angajatori și superiori. Totodată, datorită îmbogățirii vocabularului vei evita și clasicele greșeli din e-mailuri sau documente importante. Ține minte că un vocabular bine întemeiat, bazat pe lecturi constante, este o unealtă secretă de care vei avea nevoie atât în viața profesională, cât și în cea personală.

3. Orice job cere abilități de cititor, chiar și cele tehnice 

Indiferent de profesia pe care o deții sau la care visezi că vei ajunge să lucrezi, aproape toate mediile profesionale necesită un minim de atenție la detalii și abilități specifice cititului. Numai rapoartele trimestriale și anuale care îți vor trece prin mână reprezintă câteva exemple concludente ale importanței pe care cititul o are în acest sens. E de ajuns o singură greșeală în lecturarea acestora – un cuvânt trecut cu vederea sau o virgulă lipsă – ca totul să capete o notă de absurd și să compromită întregul proiect. În schimb, un cititor agil, care știe să discearnă subtilitățile textului, va reuși să navigheze prin toată această documentație impusă cu ușurință. Aceste mici detalii sunt cele care vor decide dacă ești un candidat sau un profesionist pregătit pentru postul visat.

4. Îți deschide calea către un univers plin de posibilități infinite

Te-ai gândit vreodată că, cititul ar putea deveni cariera ta? Ipotetic, lecturarea unor cărți despre posibile cariere contribuie la conturarea unei hărți simbolice care te va ajuta să evadezi din labirintul unor alegeri mai puțin adecvate. Pentru un bibliofil, profesiile legate de scris, precum cele axate pe editare sau critică literară pot deveni opțiuni viabile, iar bibliografia bogată constituie un „as în mânecă”. Citind, dobândești o erudiție care contribuie la fundamentarea unui bagaj de cunoștințe pe care îl poți aplica la un interviu important. Totodată, dacă visezi la o carieră de jurnalist sau de tehnoredactor, acum este momentul potrivit pentru a-ți etala cunoștințele literare și gramaticale „pagină după pagină”.

5. Cititul nu este doar un mic refugiu, ci o măreață evadare din cotidian 

Adolescența este percepută diferit de foarte mulți indivizi, presiunea socială și tumultul de emoții și anxietăți interioare fiind omniprezente și recognoscibile în cele mai multe cazuri. Pentru o mai bună gestionare a stărilor anxioase, cititul reprezintă o cale de relaxare și un mijloc eficient de a comunica cu cei din jur într-un mod mai calm și real. În foarte multe rapoarte științifice a fost subliniat faptul că cititul reduce semnificativ nivelul de stres, contribuind la un somn odihnitor și, implicit, la un randament superior. După o zi agitată, o carte bună este exact ceea ce îi trebuie minții. Cărțile sunt acel pahar de apă rece pe timp de caniculă, calmându-te și transpunându-te în starea de spirit necesară pentru a aborda provocările zilei de mâine.

Odată cu finalul unei incursiuni literare, te vei simți mai aproape de vocația ta și mai conectat cu oamenii din jur. Așa că alege o carte bună, îndrăznește să o deschizi și… să înceapă aventura!

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu