Utile septembrie 25, 2021
Auditul de mediu este un proces prin intermediul căruia este realizată o analiză a efectelor activității unei organizații asupra mediului înconjurător.
Acesta asigură o transparență privind eficiența sistemului de management de mediu aplicat la nivel de companie și gradul de conformare cu legislația de mediu în vigoare.
Ce rol îndeplinește auditul de mediu?
Auditul de mediu permite un control managerial mai riguros privind politicile de mediu implementate, obiectivele principale fiind:
- Alinierea activității desfășurate la cerințele legislative;
- Obținerea unui nivel ridicat de performanță din punct de vedere mediu.
Acesta trebuie aplicat companiilor care desfășoară activități cu potențial impact asupra mediului, fiind o componentă cheie în identificarea neconformităților în raport cu obligațiile de mediu prevăzute în legislație.
Cu toate că auditul de mediu nu este o condiție legală, organizațiile responsabile își iau angajamentul realizării lui pentru adoptarea celor mai potrivite decizii cu privire la creșterea performanței de mediu.
Acesta poate fi realizat:
- Intern, cu ajutorul unor responsabili stabiliți de companie – se urmărește îndeplinirea cerințelor de mediu conform politicii de mediu implementate, legislației și a documentelor de reglementare a activității;
- Extern, prin intermediul unor specialiști ce oferă consultanță mediu – aceștia analizează obiectiv managementul de mediu implementat și alinierea activității la toate cerințele de mediu, ce survin conform obiectului de activitate.
Ce beneficii oferă realizarea unui audit de mediu?
Fiind un instrument de management de mediu, acesta contribuie la identificarea posibilelor riscuri cu care se poate confrunta compania.
Astfel, se obține o analiză completă a activității desfășurate și efectelor ei asupra mediului.
Ca avantaje, auditul de mediu:
- Garantează conformitatea cu reglementările legislative de mediu în vigoare;
- Îmbunătățește politica de mediu și identifică măsuri de minimizare a riscurilor de mediu;
- Analizează documentele și amplasamentul, în cazul generării de deșeuri (contracte de colectare, autorizații de mediu). Evaluarea amplasamentului se realizează pentru a obține autorizația de mediu, respectiv viza anuala autorizatii de mediu;
- Eficientizează procesele operaționale și evaluează corect costurile de mediu;
- Identifică posibile obligații la fondul de mediu, cu sarcinile fiscale aferente în cazul efectuării unor activități de producție/ import/ achiziții intracomunitare cu diverse produse – declaratii fondul de mediu pentru ambalaje, uleiuri, anvelope uzate etc.;
- Propune soluții de utilizare responsabilă a resurselor naturale;
- Contribuie la îmbunătățirea imaginii pe piața în care activează.
Auditul de mediu se dovedește a fi potrivit în foarte multe domenii, dar cu precădere în cel industrial are cele mai multe contribuții.
Companiile industriale generează cel mai mare impact asupra mediului, prin volumul ridicat de deșeuri și nivelul înalt de poluare. Pentru generatorii de deșeuri periculoase și nepericuloase, auditul de mediu este cheia către funcționarea corectă a sistemului de management de mediu.
În acest sens, acesta stabilește măsurile de îmbunătățire a performanței de mediu, garantând o continuitate a activității pe fondul alinierii la legislația actuală și standardelor ISO privind protecția mediului.