Noutati septembrie 15, 2021
„Dacă știu cum vreau să arate casa mea, de ce mai am nevoie de un arhitect sau un proiectant? Nu pot să explic totul constructorului?”
Cel mai probabil nu. Trebuie să înțelegeți că, oricât de ciudat ar părea, arhitecții și proiectanții sunt de obicei mai importanți într-o lucrare de renovare decât pentru o construcție nouă. Pentru ridicarea unei case noi există nenumărate proiecte disponibile, dar nu există două renovări la fel. Nevoile și cerințele dvs. sunt specifice spațiului pe care îl aveți la dispoziție.
Cu excepția cazului în care reabilitarea locuinței se limitează la o „cosmetizare”, veți avea nevoie de o autorizație de construcție. Înainte de a emite una, majoritatea municipalităților comandă o verificare la fața locului. În unele cazuri, dacă intenționați să căutați un împrumut pentru a realiza o renovare majoră, banca dvs. ar putea dori, de asemenea, să vadă planuri realizate profesionist. Listarea detaliată a materialelor pe care proiectanții le pregătesc sunt, de asemenea, necesare pentru a obține estimări precise ale costurilor.
Pe scurt, veți avea nevoie de un proiect.
Am nevoie de un arhitect sau de un proiectant?
Majoritatea arhitecților sunt și proiectanți; pe de altă parte, un proiectant nu este de obicei și arhitect. Cu toate acestea, majoritatea arhitecților sunt autorizați și au mai multă pregătire academică și experiență profesională.
Mai exact, un arhitect cu drept de semnătură este arhitectul care a absolvit cursurile universitare ale unei facultăți de arhitectură, a obținut diploma de arhitect, a efectuat un stagiu de pregătire pe o durată de 2 ani în cadrul unui birou de proiectare sub îndrumarea unui arhitect cu cel puțin 5 ani experiență în domeniu și și-a susținut examenul de obținere a dreptului de semnătură.
În cadrul unui birou de proiectare veți putea găsi specialişti în arhitectură, urbanism, design, instalaţii, structura, capabili să vă îndeplinească toate solicitările legate de construcții, de la proiect, până la autorizatie ISU.
Nu pot să angajez un constructor și să elaborez proiectul împreună cu el?
Când vine vorba despre o renovare, ai putea face acest lucru. Mulți proprietari fac asta, mai ales dacă angajează niște constructori cu experiență. Totuși, dacă locuința dvs. are unele particularități sau vreți niște modificări speciale, vă recomandăm să vă bazați pe abilitățile de proiectare și pregătirea ale unui arhitect.
Deși arhitecții și constructorii lucrează adesea strâns împreună, natura a ceea ce fac este fundamental diferită. Arhitecții se specializează în lucruri abstracte, în conceperea configurațiilor, formelor și spațiilor adecvate, iar constructorii sunt preocupați de detaliile concrete ale materialelor și elementelor de fixare și de munca fizică. Arhitectul este o persoană de ansamblu, responsabilă pentru imaginarea întregului. Munca tâmplarului și a celorlalți meseriași este să se preocupe de piesele individuale.
Într-un anumit sens, a cere unui constructor să fie arhitectul tău este ca și cum ai aștepta ca un actor să scrie piesa în care urmează să joace. Cu siguranță, unii actori sunt dramaturgi, iar unii constructori sunt proiectanți excelenți. Cu toate astea, pentru siguranța familiei dvs., apelați la un arhitect înainte de a începe o construcție.
Nu mă pot descurca singur?
Dacă aveți abilități de proiectare, cu siguranță vă veți gândi să faceți treaba singur. Cea mai simplă definiție a „abilităților de proiectare” este că știți să faceți schițe suficient de clare și complete pentru ca un constructor să le urmeze. Dar asta este prea puțin.
Un proiectant bun are, de asemenea, cunoștințe practice de ergonomie, coduri locale de construcție, materiale și costuri, plus cel puțin un mic simț al designului. De ce aveți deci nevoie de un arhitect profesionist? Pentru că el are capacitatea de a lua o problemă de la stadiul de proiectare și de a concepe o soluție care să fie funcțională și satisfăcătoare din punct de vedere estetic.