Utile martie 10, 2021
Contoarele de gaz sunt cheia pentru a obține facturi pe baza consumului, deoarece acestea măsoară cantitatea de gaz pe care ai utilizat-o. Învățarea modului de citire a contorului de gaz te va ajuta să ai mai mult control asupra cheltuielilor și asupra banilor economisiți, pe termen lung.
De ce trebuie să citești indexul afișat de contorul de gaz?
Unii furnizori de gaze îți pot recomanda să le furnizezi lunar citirea contorului, în timp ce furnizori primesc informațiile despre index în mod automat de la contoarele smart sau trimit agenți care să citească aceste contoare. Cu excepția cazului în care ai un contor inteligent, citirea lunară a indexului este necesară pentru facturi corelate cu consumul.
Cum se face citirea contorului de gaze?
În cazul unui contor mecanic, indexul este compus adesea din 5 cifre afișate pe o bandă neagră (înainte de virgulă). La cel electronic, se vor citi numerele de dinaintea virgulei.
Cum și când poate fi indexul trimis?
Modalitatea și momentul în care indexul trebuie comunicat sunt stipulate în contractul încheiat cu furnizorul de gaze și/ sau menționate pe factură. Indexul poate fi transmis telefonic sau online, pe site sau aplicația companiei care îți livrează gazele naturale.
Factura pentru consumul de gaze naturale se stabilește ținând cont de indexul declarat. Dacă nu vei trimite indexul în perioada indicată, furnizorul îți va emite factura calculată în baza unor estimări.
Ce preț au gazele naturale?
Cei mai mulți furnizori de gaze naturale propun oferte de gaze naturale pe o perioadă de 12 luni, însoțite de costuri variabile, de exemplu pe timpul iernii. Există, totuși, furnizori care încheie contractul și pe o perioadă mai scurtă, de 3 luni cu posibilitate de prelungire.
Cât costă un metru cub de gaze? La momentul actual, tariful pentru utilizatorii rezidențiali este de aprox. 67 lei /MWh, cost la care se adaugă un abonament de 0.4 lei/zi (pentru care se emite factură doar 6 luni pe an).
Dacă un 1m3 de gaze naturale înseamnă 0,011 MWh, atunci 1 MWh de gaze naturale are 94,79 m3. Având un preț de 67 lei/MWh, prețul metrului cub de gaze va fi calculat în acest mod:
1 m3 … 0,011 MWh …. X lei
94,79 m3 … 1 MWh … 67 lei
X = = 0,70 la care se adaugă alte componente ale facturii (abonament, tarife de distribuție, etc.)
Ce conține factura?
Furnizorul are obligația de a include pe factură următoarele elemente:
- prețul per unitate, în lei/MWh;
- prețul per unitate/ tarifele/ taxele aferente altor produse/ servicii adiacente serviciului de alimentare cu gaze naturale;
- categoria de preț unitar (variabil sau fix);
- structura prețului unitar, la care sunt adăugate explicații pentru fiecare element în parte, respectiv o mențiune privind locul unde pot fi găsite mai multe detalii despre acestea;
- alte taxe și impozite (accize, taxa pe valoare adăugată, ș.a.).