Sanatate & Dieta martie 24, 2022
Emfizemul pulmonar este o condiție medicală ce are loc la nivelul căilor respiratorii. Din cauza faptului că alveolele pulmonare își pierd elasticitatea, apar probleme la modul în care funcționează plămânii, întrucât nu se mai pot umple cu oxigen.
Această afecțiune se depistează în urma examenului clinic, a istoricului medical și familial și a investigațiilor pe care le recomandă medicul pneumolog. De exemplu, acesta poate recomanda efectuarea tomografiei computerizate, a radiografiei la plămâni sau a analizelor de sânge. Descoperă, în cele ce urmează, ce simptome prezintă emfizemul pulmonar, care sunt cele mai frecvente cauze ale acestuia, precum și ce presupune tratamentul!
Simptome
În principiu, emfizemul pulmonar evoluează lent și se manifestă prin tuse sau senzație de lipsă de aer. Mai pot exista și producerea în exces a mucusului, prezența flegmei, apariția respirației șuierătoare, dificultăți în a expira profund.
Alte posibile simptome pot include lipsa apetitului, senzația de oboseală cronică, pierderea în greutate, apariția aritmiilor, prezența durerilor de cap, învinețirea buzelor. Unii pacienți pot prezenta și simptome specifice anxietății și depresiei.
Cele mai frecvente cauze
Anumite persoane au un risc ridicat de a se îmbolnăvi de emfizem pulmonar. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni:
- Fumatul
Adesea, emfizemul pulmonar este cauzat de expunerea pe termen lung la vapori ce irită căile respiratorii. Fumatul reprezintă una dintre cauzele principale ale apariției și dezvoltării acestuia.
- Mediul de lucru poluant
Pe lângă fumul de țigară și trabuc, mediul de lucru poluant este o altă cauză posibilă a acestei afecțiuni. Persoanele care fumează și cele care lucrează în medii cu nivel ridicat de compuși toxici sunt cele mai expuse la declanșarea acestei boli.
- Predispoziția genetică
Un rol important în manifestarea emfizemului pulmonar îl au și factorii de natură genetică. Persoanele cu astm, cele cu greutate corporală redusă și cele cu sistemul imunitar scăzut pot dezvolta emfizem pulmonar.
- Infecțiile respiratorii
Infecțiile respiratorii pot conduce și ele la declanșarea acestei afecțiuni. Tot pe fondul imunitar scăzut, se pot contracta viroze care se complică și există riscul să conducă la această afecțiune. Este important de știut că persoanele care au fost diagnosticate cu bronșită cronică au predispoziție în a face și emfizem pulmonar.
Tratament
Tratamentul implică mai multe abordări, printre care medicația pe bază de prescripție medicală, terapia cu oxigen, îmbunătățirea stilului de viață. În anumite situații, medicul poate recomanda și intervenția pe cale chirurgicală.
În cazul fumătorilor, prima măsură care se recomandă este renunțarea la fumat. Încetarea fumatului și evitarea expunerii la fumul de țigară și trabuc reprezintă o condiție esențială în procesul de tratare a emfizemului pulmonar. Acest lucru este valabil și în cazul persoanelor care lucrează în mediul toxic. Trebuie să evite contactul cu vaporii iritanți, praful și alți compuși care afectează buna funcționare a căilor respiratorii.
Așadar, emfizemul pulmonar poate fi declanșat de mai mulți factori, printre care fumatul, mediul de lucru poluant, anumite infecții respiratorii sau o predispoziție genetică. Medicul pneumolog este singurul în măsură să stabilească metodele de tratament și medicația. Cu toate că este un tip de afecțiune incurabilă, se poate ține sub control și ameliora în urma tratamentului corespunzător și a îmbunătățirii stilului de viață.
Surse: