Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum să gestionezi durerile de dinți și disconfortul asociat cu aparatul dentar

Cum să gestionezi durerile de dinți și disconfortul asociat cu aparatul dentar

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar, necesar pentru îndreptarea dinților afectați de malocluzii sau alte probleme dentare, poate îmbunătăți funcția masticatorie, estetica facială și sănătatea orală în general. Pe lângă beneficiile sale majore, aparatul dentar, în special cel fix, poate produce și un ușor disconfort, în general tranzitoriu, ce poate fi gestionat cu ajutorul medicamentelor analgezice și a unor mici modificări ale regimului alimentar în primele zile după fiecare ajustare.

De ce apare disconfortul dentar pe perioada tratamentului ortodontic?

Durerile de dinți și disconfortul asociate cu aparatul dentar pot fi atribuite în principal presiunii exercitate de către aparat asupra dinților și gingiilor în timpul procesului de aliniere. Presiunea exercitată poate duce la inflamație gingivală și sensibilitate dentară. În plus, adaptarea la noul aparat dentar și ajustarea constantă a dispozitivului ortodontic pot provoca și ele disconfort temporar.

Cum poți ameliora durerile asociate cu aparatul dentar?

Pentru a gestiona durerile de dinți și disconfortul asociat cu aparatul dentar, este recomandat să adopți o abordare care să includă atât măsuri preventive, cât și terapeutice. În primul rând, este recomandat să comunici medicului orice disconfort resimți, deoarece, în unele cazuri, durerea poate fi normală. Pentru a ameliora durerea, medicul ortodont îți poate recomanda:

– administrarea medicamentelor analgezice, precum ibuprofenul sau paracetamolul;

– aplicarea cerii ortodontice.

Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului alimentelor tari sau lipicioase, care ar putea agrava disconfortul sau afecta integritatea aparatului dentar, cât și menținerea unei igiene orale adecvate. Dacă purtați un aparat dentar invisalign sau orice alt tip de dispozitiv ortodontic detașabil, este important să curățați aparatul cu regularitate, conform indicațiilor medicului ortodont.

În cazul în care tratamentul ortodontic este asociat cu un tratament parodontologic, în rândul pacienților diagnosticați cu parodontoză, se impune respectarea controalelor la parodontolog, pentru a preveni apariția durerilor și deteriorarea structurilor de susținere a dinților. Pentru a beneficia de eficiența unui tratament pentru parodontoza avansata pe perioada tratamentului ortodontic, este obligatoriu să vă prezentați la medicul specialist parodontolog la intervalele de timp stabilite de acesta și să nu neglijați nicio vizită programată. În caz contrar, riscul de progresie a bolii și implicit de pierdere a dinților este ridicat.