Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Este factoringul o bună soluție de finanțare în perioada pandemiei?

Factoring-ul este o formă de finanțare pentru firme, care ajută companiile cu probleme de cash flow să acopere lipsa temporară de lichidități și să accelereze încasările din partea furnizorilor.

Factoring-ul nu este un credit; el este o facilitate de finanțare care te ajută să acoperi lipsa temporară de lichidități și să accelerezi încasările. Cu alte cuvinte, firma pe care o administrezi primește de la compania de factoring banii promiși de clienți în schimbul unui procent din suma totală. Ulterior, compania de factoring recuperează banii din partea clientului.

Beneficiile factoringului fac din această metodă de finanțare o opțiune atractivă de a obține numerar. Firmele pot primi numerar aproape instantaneu și pot externaliza eforturile de colectare a creanțelor.

În același timp, factoringul poate fi o soluție ideală pentru condițiile de flux de numerar create de pandemie. Raportul COVID-19 realizat de Deloitte a recomandat finanțarea debitorilor și împrumuturile bazate pe active ca soluții pentru a scăpa de presiunea lipsei de capital.

Cu toate acestea, există câteva considerații cheie pe care proprietarii de afaceri ar trebui să le ia în considerare. În primul rând, proprietarii de firme ar trebui să caute împrumuturi bazate pe active numai pentru rezolvarea fluxului de numerar. Nu ar trebui să fie utilizat pentru a acoperi alte obstacole. Dacă se face acest lucru, pot apărea probleme serioase în ceea ce privește bugetul firmei.

Un alt aspect important este compania de factoring. Dacă alegeți compania greșită, s-ar putea să aveți probleme cu facturile. Lucruri precum taxele ascunse, rambursările de credit și alte practici de factoring pot face ca afacerea dvs. să aibă mai multe probleme legate de fluxul de numerar decât înainte.

Cum găsești o companie de factoring de încredere?

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să căutați o firmă de factoring care să corespundă cerințelor dvs. Iată câteva dintre aspectele pe care ar trebui să le luați în calcul:

• Factoring fără regres

• Taxe de factoring unice

• Fără taxe ascunse

• Un procent ridicat în avans din valoarea facturii

• Colectarea creanțelor 

De asemenea, verificați dacă este vorba despre factoring sau scontare. Care este diferența? De exemplu, doar în cazul serviciilor de factoring instituția financiară care îți oferă banii preia și riscul de neplată al debitorului tău. De asemenea, și documentele pe baza cărora primești banii sunt diferite. Factoringul se face pe baza unei facturi, iar scontarea prin intermediului unui bilet la ordin sau cec.

Toate punctele de mai sus sunt importante, deci asigurați-vă că vă faceți treaba și căutați o companie de factoring care să respecte toate aceste solicitări. Pentru început, în acest climat economic, ar trebui să evitați factoringul cu regres.

Factoringul cu regres sau cu recurs este factoringul în temeiul căruia riscul insolvabilităţii sau al refuzului de plată a creanţelor de către debitorul cedat este suportat de către aderent.

Factorul îşi asumă numai obligaţia de gestionare a facturilor şi de finanţare a creanţelor acceptate, prin plata anticipată a acestora, dar îşi rezervă dreptul de regres împotriva aderentului în ipoteza în care debitorul, din orice cauză, nu a achitat la scadentă creanţele transferate.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu