Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Incalzirea prin pardoseala: cat de eficienta este si cum sa o implementezi

Inainte de a lua decizia de a recurge la incalzirea in pardoseala, este important ca oamenii sa tina cont de  urmatoarele aspecte: localitatea unde este situata casa, orientarea casei fata de punctele cardinale, izolatia, tamplaria si geamurile, dimensiunea locuintei, temperatura dorita in incapere.

Acest sistem de incalzire a devenit foarte popular in ultimii ani in Romania. El consta in amplasarea unor conducte cu apa calda sau cabluri electrice deasupra sapei, la nivelul podelei. Prin acest sistem, pot fi inlocuite caloriferele din casa, asigurand totodata incalzirea uniforma a locuintei. In timp ce caloriferele produc caldura prin convectie, in incalzirea prin pardoseala caldura se propaga prin radiere, de jos in sus. 

Este eficient acest sistem de incalzire?

Asadar, incalzirea prin pardoseala se realizeaza prin doua moduri diferite: printr-un circuit de tevi cu apa calda sau printr-un sistem ca un covor de fire electrice. 

Prin acest tip de  incalzire, confortul termic sporeste rapid, deoarece caldura este distribuita uniform pe toata suprafata incaperii respective. Acest lucru este important in special pentru familiile cu copii, unde acestia se joaca destul de mult pe jos, iar daca podelele sunt reci, cum se intampla de multe ori in cazul tuturor celorlalte sisteme de  incalzire, exista riscul ca micutii sa se imbolnaveasca mai des. In plus, nu se mai ocupa spatiul cu calorifere  si conducte la vedere, care impiedica amplasarea anumitor obiecte decorative sau functionale dupa bunul plac.

Pentru ca inainte de a incalzi aerul incalzeste corpurile pe care le intalneste (mobila, oameni, diverse obiecte), nu exista curenti de convectie, cum se  intampla in cazul unui calorifer sau al unui radiator, care pot ridica praful din camera. Specialistii recomanda ca pentru a asigura o eficienta mai buna a acestui sistem sa se aleaga pardoseala din placi ceramice, din marmura, piatra naturala, mozaic slefuit sau dale.

Desi unii oameni nu stiu, sistemele de incalzire prin pardoseala nu se instaleaza doar in pardoseala, ci pot fi pozitionate si in pereti sau in tavan. Un alt avantaj major al acestora il reprezinta faptul ca pot functiona pana  la 60 de ani.

Cum se monteaza incalzirea in pardoseala

In functie de preferintele oamenilor, montajul se realizeaza sub diferite tipuri de materiale: parchet, marmura, gresie, piatra sau beton, fara ca podelele sa fie afectate de-a lungul timpului. In planificarea amenajarii camerelor se va tine cont de faptul ca dupa ce vor fi montate componentele in pardoseala, podeaua respectiva se va inalta cu circa 10 cm. Este important de asemenea sa se aleaga centrale termice pe gaz de buna calitate, de la producatori renumiti pentru importanta pe care o acorda eficientei echipamentelor si sigurantei consumatorilor.

Pasii prin care se realizeaza montajul sunt urmatorii: planificarea spatiului, montarea casetelor pentru distribuitorul de incalzire, instalarea respectivului sistem de incalzire, verificarile  si finisarea pardoselii. 

La prima vedere, costul acestei investitii poate parea destul de ridicat, insa amortizarea se face in timp, pentru ca presupune un consum de energie sau gaze redus comparativ cu sistemele de incalzire clasice. 

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu