Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Top 3 afecțiuni dentare cu care se confruntă copiii

Îngrijirea dentară la copii reprezintă un aspect fundamental al sănătății generale, influențând dezvoltarea corectă a structurii faciale și a funcțiilor masticatorii. Cunoașterea principalelor afecțiuni dentare ce pot afecta copiii facilitează intervenții timpurii și eficiente, garantându-le o sănătate orală optimă pe termen lung. Acest articol explorează cele mai frecvente trei probleme dentare întâlnite la copii, evidențiind importanța consultării unui specialist în domeniu.

Cariile dentare

Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai răspândite afecțiuni orale la copii, cu consecințe negative care se pot răsfrânge nu doar asupra dentiției temporare, ci și asupra dentiției definitive.  Procesul de cariogeneza (de formare a cariei dentare) este complex, ce implică interacțiunea dintre bacteriile bucale, carbohidrații din dietă și susceptibilitatea dentară individuală. Cariile netratate pot conduce la dureri severe, infecții și, în cazuri avansate, pierderea dinților.

Malocluziile dentare

Malocluziile sau alinierea necorespunzătoare a dinților, reprezintă o altă problemă frecventă în stomatologia pediatrică. Malocluziile pot avea o predispoziție genetică, pot să apară pe fondul pierderii premature a dinților de lapte sau pot rezulta din obiceiuri vicioase din copilărie, precum suptul degetului. Malocluziile pot afecta dantura atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Intervenția precoce a unui dentist copii permite monitorizarea dezvoltării dentare și, dacă este necesar, implementarea unor tratamente ortodontice în stadii incipiente.

Traumatismele dentare

Traumatismele dentare reprezintă o problemă comună în rândul copiilor, fiind frecvent asociate activităților sportive și jocurilor. Fracturile, avulsiile sau luxațiile dentare necesită intervenții rapide, pentru a minimiza impactul pe termen lung asupra dentiției permanente. Controlul corect al traumatismelor dentare implică evaluarea imediată a severității leziunii și aplicarea tratamentelor corespunzătoare, care pot include reatașarea dinților, tratamente endodontice sau proteze temporare.

Când este necesară intervenția medicului?

Toate afecțiunile orale, indiferent de gravitatea lor, ar trebui investigate de către medicul stomatolog. Se recomandă controlul într-o clinica stomatologie la apariția oricărora semne sau simptome care pot sugera o afecțiune orală. Semnele comune ale afecțiunilor orale includ durerea dentară, inflamația sau sângerarea gingiilor, sensibilitatea crescută la alimentele reci, calde sau dulci, modificările de culoare ale smalțului dentar, apariția leziunilor sau ulcerelor bucale și dificultățile în masticație.

Inclusiv dinții temporari (de lapte) trebuie să beneficieze de tratamente, în cazul în care prezintă orice problemă care afectează integritatea structurii dentare, sănătatea gingiilor sau funcționalitatea masticatorie. Neglijarea tratamentului poate genera complicații ce influențează erupția corectă a dinților permanenți și dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilar.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu