Utile noiembrie 29, 2021
Cum funcționează bursele, de ce să investești, de unde să începi și care sunt capcanele de evitat? Întrebarea este vastă, iar subiectul este fascinant. Iată o prezentare generală pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele despre subiect si in acelati timp sa iti deschida apetitul pentru a invata mai multe cu ajutorul unor cursuri bursa de valori.
Ce este bursa?
Ceea ce se numește pur și simplu „bursa de valori” este ca o piață publică în care cumpărătorii și vânzătorii fac schimb de valori mobiliare listate. Universul valorilor mobiliare listate include acțiuni, fonduri tranzacționate la bursă, fonduri de investiții și alte tipuri de titluri. Cele mai cunoscute sunt actiunile; aceste acţiuni deţinute atestă participarea la capitalul unei societăţi.
Există de exemplu Bursa din New York (New York Stock Exchange, numită adesea Wall Street), cea din Toronto (Toronto Stock Exchange sau TSX) sau NASDAQ, cea mai mare bursă electronică din lume.
Indicii bursieri grupează un anumit număr de companii, pe diferite sectoare industriale, listate la bursă și servesc drept barometru pentru urmărirea evoluției unei piețe. De exemplu, S&P 500 grupează 500 de companii americane foarte mari. Acest coș de companii este foarte reprezentativ pentru piața americană, așadar, pentru tendința sa de ansamblu.
De ce companiile emit acțiuni?
De obicei, ei doresc să aibă capital pentru a-și accelera creșterea. Intrarea acestui nou capital plătit de investitorii externi, acționarii, este adesea mai puțin restrictivă decât un împrumut bancar. Acesta din urmă necesită rezultate, necesită dobânzi și rambursări în mod reglementat și recurent.
Cum variază prețul acțiunilor?
Piețele de valori sunt guvernate de legea cererii și ofertei. Prețul unei acțiuni reflectă în general valoarea reală a unei companii. Acestea sunt date obiective, nu o estimare.
Astfel, dacă se cumpără mai multe titluri în cursul zilei, prețul acțiunilor va tinde să crească. Acesta este un semn că investitorii cred în potențialul de rentabilitate și de creștere al companiei. În schimb, dacă mai mulți oameni caută să vândă titlurile de valoare, valoarea acțiunilor va tinde să scadă.
S-ar putea să investești fără să știi
Este uneori uitat, dar persoanele care dețin RRSP-uri și TFSA-uri investesc uneori indirect în bursă. Aceste conturi sau vehicule de economii sunt într-adevăr foarte des formate din acțiuni, de unde și importanța cunoașterii elementelor de bază.
Strategia bursieră: factorii de decizie
Există mulți factori pentru vânzarea sau cumpărarea de acțiuni. Cu toate acestea, rămân unele elemente fundamentale, cum ar fi rezultatele financiare și rapoartele anuale pe care companiile tranzacționate public sunt obligate să le dezvăluie. Acesta este un indicator convingător al stării lor de sănătate.
Totuși, analiștii și investitorii iau în considerare adesea și sute de indicatori secundari care pot influența mișcarea unei valori mobiliare: opinia experților, creșterea economică, geopolitica internațională, inflația, ratele dobânzilor etc. dezastre naturale etc.