Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tratament parodontoza: descopera cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii!

Cunoscuta si sub denumirea de parodontita marginala ori boala parodontala, parodontoza este una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta indivizii si se manifesta prin deteriorarea structurii osului si a tesuturilor care ajuta la sustinerea si fixarea dintilor. De cele mai multe ori, parodontoza apare din cauza unor infectii provocate de bacteriile din cavitatea bucala, iar in cele mai grave dintre cazuri se poate ajunge pana la pierderea unuia sau a mai multi dinti. In ciuda faptului ca parodontoza se intalneste cu precadere in randul adultilor, medicii nu exclud posibilitatea ca in situatii extraordinare, chiar si copiii sa se confrunte cu astfel de probleme din cauze genetice. Din fericire, astazi exista mai multe tipuri de tratament parodontoza la care pot apela pacientii, astfel incat sa se bucure in continuare de o dantura sanatoasa si frumoasa!

Cauzele parodontozei

Pentru inceput, adultii trebuie sa cunoasca potentialele cauze ale aparitiei parodontozei, pentru a se putea feri, pe cat de mult posibil de ele. Doctorii stomatologi sustin in acest sens faptul ca placa bacteriana este vitala cand vine vorba despre parodontoza, iar cand nu este indepartata la timp, poate afecta dintii chiar si in mod iremediabil. De exemplu, atat tinerii, cat si adultii trebuie sa se asigure ca au o igiena orala corespunzatoare. Ideal este ca indivizii sa isi perieze dintii de cel putin 2 ori pe zi, sa foloseasca apa de gura, dar si ata dentara pentru indepartarea tuturor resturilor alimentare. Mai mult, atunci cand placa bacteriana nu este indepartata, ea se intareste si se depunde sub gingii, trasformandu-se in tatru. In acest sens, adultii si copiii trebuie sa stie ca tartrul nu se poate indeparta printr-un simplu periaj, ci necesita o interventie de specialitate, realizata intr-un cabinet medical.

Tratament parodontoza – simptome

Indivizii trebuie cunoasca si simptomele care indica necesitatea unui tratament parodontoza, astfel incat sa poata lua masurile necesare. Retragerea gingiilor, ca urmare a inflamatiilor si a expunerii radacinii dintilor, halioza, adica respiratia urat mirositoare, durerile aparute in timpul mestecarii alimentelor, senzatiile de disconfort la contactul cu alimente reci ori calde, dar si mobilitatea dintilor sunt doar cateva dintre potentialele simptome cu care se pot confrunta adultii si copiii.

Cum se alege tratamentul?

Medicii de specialitate au posibilitatea de a stabili tratamentele potrivite in functie de situatia cu care se confrunta fiecare individ in parte. De exemplu, in cazurile simple, aflate in faza incipienta este suficienta indepartarea tartrului si a placii bacteriene, atata vreme cat adultii si copiii continua sa aiba o igiena orala adecvata.  Daca este necesar, doctorii pot recomanda insa si utilizarea unor produse cu substante antibiotic ori antibacteriene, care sa ajute la curatarea in profunzime a cavitatii orale. 

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu