Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verigheta – O dovadă a dragostei infinite în cuplu

Cununia religioasă, prin care două persoane își unesc destinul, include un gest cu o simbolistica deosebită. Oferirea verighetelor simbolizează această uniune și subliniază promisiunea celor două persoane de a-și păstra iubirea pe veci. Acest inel simbolic este prezent și în taina logodnei, din cadrul cununiei religioase, care reprezintă semnul iubirii, respectului și credinței dintre cei doi miri. 

Verigheta se poartă pe mâna stângă, pe degetul inelar, considerându-se că din acest deget pornește o arteră care merge direct la inimă. Prin urmare, acest inel cu semnificație foarte puternică și importantă într-un cuplu trebuie să fie purtat cât mai aproape de inimă. Tocmai de aceea este recomandat ca, în cazul în care sunt nevoiți să își scoată verigheta, soții să o poarte pe un lănțișor, la baza gâtului. 

Care este simbolul verighetei?  

Verighetele sunt unele dintre cele mai importante bijuterii din aur pe care le poartă o persoană, indiferent de sex, acestea fiind simbolul uniunii dintre miri, dar și al statului social. 

Dacă înainte de căsătorie, partenerul oferă iubitei sale un inel de logodnă care simbolizează iubirea împărtășită și promisiunea de a oficializa această relație, verigheta are o semnificație și mai profundă, fiind simbolul care reprezintă jurământul celor doi că se vor iubi veșnic.

Chiar și forma verighetei are o simbolistică aparte, ce vine să completeze însemnătatea inițială a acesteia. Astfel, cercul este simbolul eternității, iar gaura cercului simbolizează o poartă, care duce la noi locuri și evenimente. 

Prin urmare, simbolul verighetei este acela de cerc al vieții și al uniunii, inel care promite fidelitate și iubire eternă. Totodată, aceasta conferă persoanei care o poartă un nou statut, cu responsabilități și evenimente noi. 

Când a început să fie folosită verigheta în procesiunile religioase de căsătorie? 

Istoria inelelor, în general, este foarte veche, datând din perioada faraonilor egipteni. Aceste bijuterii sunt folosite cu rolul de a expune puterea și statutul celui care le poartă. 

De asemenea, există și inele cu sigilii, cândva folosite de autorități care puteau emite legi și ordine. Deși cu timpul acestea au devenit podoabe, inelele cu sigilii au fost păstrate și în secolele de după Hristos, când regi, domnitori și alți conducători le foloseau pentru a semna și parafa scrisori, decrete și legi. 

Inelele – ca simbol al iubirii – au fost folosite tot în perioada Egiptului Antic, când oamenii au început să le poarte inițial ca ornamente decorative, realizate din fire de iarbă sau ramuri de trestie. Ulterior, acestea erau oferite de bărbați viitoarelor soții, simbolizând statutul social și dependența acesteia de soț. Inelele din aur au fost incluse în ceremonia de căsătorie în secolul al II-lea după Hristos. 

Prin urmare, obiceiul folosirii verighetelor în timpul procesiunii de căsătorie este unul cu rădăcini păgâne, de proveniență precreștină, dar care a fost preluat în ritualul creștin al nunții, dezvoltat de-a lungul timpului. Totuși, simbolul verighetei a rămas același, promisiunea unei uniuni eterne, cu iubire și credință a soților, unul în fața celuilalt.  

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu