Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

11 cei mai renumiți somelieri din România

Îmbrăcat impecabil, cu ținută impozantă și un discurs care te face să nu mai poți lua ochii de le el, un somelier este acea persoană care se ocupă cu servirea vinurilor, oferind recomandări clienților din restaurantele de tip fine dining cu privire la ce vinuri sau alte băuturi merg cu anumite preparate. 

  • În realitate, un somelier trebuie să fie un artist al băuturilor. El alege vinul care se potrivește cu anumite preparate, descrie soiul viței-de-vie din care provine vinul și enumeră ce personalități l-au consumat de-a lungul timpului.

Câți somelieri există în România?

images (1).jfif

Potrivit Asociației Somelierilor din România, someleria a apărut în Franța în Evul Mediu, dar a fost recunoscută ca meserie în țara noastră abia în 2003. Fiind un domeniu foarte tânăr, România nu are prea mulți somelieri, dar aceștia, prin entuziasmul lor, au făcut ca această profesie să ajungă, țara noastră, „în rând cu someleria unor țări cu tradiție îndelungată”, după cum susține Asociația Somelierilor din România.

În prezent, în România există câteva sute de somelieri cu diplomă, dintre care foarte puțini profesează în restaurante. Alții lucrează pentru unii producători de vinuri, și mai regăsim somelieri care prezintă, ca un exercițiu de marketing, vinuri la anumiți producători.

Spre comparație, Italia are în jur de 40.000 de somelieri, majoritatea activând în restaurante.

Cât câștigă un somelier?

probe-concurs-trofeul-someleriei-full.jpg

În România, câștigul pentru un somelier pornește de la salariul minim și poate ajunge la aproximativ 4.500 de lei. Dacă acesta a absolvit cursuri suplimentare de specialitate și are experiență într-un restaurant de top, se poate folosi de aceste atuuri din propriul CV pentru a se angaja în străinătate. 

  • De exemplu, un maestru somelier (cu peste zece ani de experiență) din SUA poate fi plătit cu până la 40.000 de lei pe lună, în timp ce, un somelier dintr-un restaurant de top din Europa sau Asia, va putea câștiga până la 24.000 de lei pe lună. 

Iată o listă cu unii dintre cei mai cunoscuți somelieri din România!

1.Sergiu Nedelea

sergiunedelea4.jpg

Sergiu este un somelier profesionist, cu o experiență de 25 de ani în industria ospitalieră, fiind fondator al Școlii de Somelieri „Winetaste School”, și formator profesionist de somelieri. În cadrul Winetaste.ro funcționează atât Cursul autorizat de Somelieri -Winetaste School, cât și Agenția de Somelieri.

  • A câștigat premierul HORECA pentru cel mai bun somelier al anului 2021 și distincția „Cel mai bun Somelier” în anii 2017, 2018 și 2019.

Sergiu Nedelea nu este doar unul dintre cei mai cunoscuți somelieri români, ci și un prolific autor de specialitate și un formator cu o solidă reputație. Câteva sute de articole publicate și apariția cărților „Caietul Somelierului – Ghid pentru aspirant și profesioniști” și „Povestiri cârciumărești”, precum și a „Hărții Vinurilor Românești” sunt cele mai importante lucrări care îl reprezintă.

Somelierul Sergiu Nedelea a fost Ambasador al Asociației Somelierilor din Europa în România

2. Iulia Scavo 

Julia_Scavo-Cooperativa_de_imagini.jpg

Iulia Scavo este absolventă a facultății de Matematică și s-a lansat în meseria de somelier ca reprezentantă a Cramelor Halewood, la sfârșitul anilor 2000.

  • S-a afirmat peste hotare, câștigând marele premiu în concursul „Cel mai bun somelier din Europa Centrală” (2012) și locul 3 în finala concursului „Cel mai bun somelier european” din 2013. 
  • De asemenea, în 2017, Iulia a devenit și prima femeie Master of Port din lume, titlu oferit în cadrul concursului organizat de Syndicat des Grandes Marques de Porto, Institut des Vins du Douro et de Porto și de Union de la Sommellerie Française.

În 2018, a câștigat titlul de „Cel Mai Bun Somelier din România”.

Este căsătorită cu celebrul somelier Bruno Scavo, desemnat cel mai bun cunoscător de vinuri al statului Monaco.

3. Marinela V. Ardelean

INTERVIU-cu-Marinela-Ardelean-specialist-in-enograstronomie-e1598954241956.jpg

S-a născut în Romania, dar a fost crescută în Italia, ajungând să studieze în Italia, apoi în Franța și China. 

  • Are un MBA în industria vinului, obținut la Trieste, a urmat cursurile Școlii de Somelieri la Milano timp de 3 ani, a trecut și prin L’Ecole du Vin din Bordeaux și a obținut o diplomă în „Wine and Food Pairing” la Roma. 

În 2013, Marinela a fost semifinalistă în competiția londoneza „The Best Sommelier in the World”, în 2014 a fost desemnată „The Best Sommelier of Romania” și a obținut premiul „Sommelier of Honour”, acordat de Worldwide Sommelier Association si FAS (Fondazione Italiana Sommelier) la Roma. 

  • Este specializată în vinuri spumante (cu precădere șampanie și prosecco), predând „Cultura Șampaniei” la Italian Chef Academy din Roma.

4. Alexandru Dan

Alexandru-Dan-somelier-FB-Manager-al-Ston-Eston-Park-Hotel.jpg

Alexandru Dan este unul dintre cei mai mai reputați și premiați somelieri din țara noastră, fiind și vicepreședintele Asociației Somelierilor din România.

  • A obținut titlul de „Cel Mai Bun Somelier din România” în 2007.
  • În anul 2009 a absolvit Wine School din Miami, iar în 2017 Sake Sommelier Academy din Londra, obținând Diploma NVQ Level 3 (Food & Beverage Management).

Alexandru Dan a efectuat diverse traininguri, a făcut parte din diferite comisii naționale și internaționale ale competiților de somelieri, și a luat parte la degustări în numeroase țări: Franta, Italia, Spania, Portugalia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Serbia, Scotia, Irlanda, Irlanda de Nord, S.U.A., Chile, Argentina, Chile.

5. Adrian Jipa

Adrian-Jipa-castigatorul-locului-1-Trofeul-Someleriei.jpg

Este câștigătorul titlului de „Cel mai bun Somelier din România 2016”, oferit în cadrul competiției Trofeului Someleriei – Halewood Wines & Spirits, organizate de  Asociaţia Somelierilor din România. De asemenea, Jipa a fost câștigătorul concursului „Cel mai bun maître d’hotel”.

Tot în 2016, a reprezentat România în competiția pentru cel mai bun tânăr somelier european la concursul internațional „Châteaux & Domaines Castel – European Best Young Sommeliers 2016” care s-a desfășurat la Londra.

6. Marian Timofti

Marian-Timofti.jpg

Somelier şi formator de somelieri, cu o experiență de aproape 20 de ani în domeniu, Marian Timofti este fondator al Organizației Somelierilor din România (OSR) și al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați (FNDA), ocupând în trecut și funcția de președinte OSR. În prezent, este președinte al FNDA.

  • Marian Timofti este unul din cei mai vechi somelieri din țara noastră, practicând această meserie de peste 30 de ani. A învățat tainele someleriei în Italia, țară unde a emigrat în 1986.

7. Cornelia Toma

Cornelia-Toma.jpg

Din 1978 și până după 1990,  a fost instructor la catedra de „Restaurant și Bar” din fostul THR. 

  • După ce a devenit prima femeie somelier din România, Cornelia Toma și-a pus amprenta asupra stabilirii bazelor acestui tip de învățământ. Astfel a format majoritatea somelierilor consacrați azi în România, dar și peste hotare.

În 1998 a fondat Clubul Someleriei, în 2007, a contribuit substanțial la transformarea acestei organizații în ASR – Asociația Somelierilor din România, afiliată la ASI. 

  • Face parte din Asociația Națională a Maître d’Hotel (ANMH), ca secretar general. Din 2011 a devenit și „cavaler al vinului”.

Pentru cariera sa, Cornelia Toma a fost supranumită „Mama Somelierilor” într-un articol apărut, în 2006, în revista „Wine & Spirit Club”

8. Avram Laurențiu Achim

482381722931305.jpg

Laurențiu Achim a fost vicepreședinte la Federația Somelierilor din România încă de la înființarea acestui for, apoi președinte. Somelier autodidact, și-a început cariera ca barman pe un vas de croazieră, iar un an mai târziu profesa deja meseria de somelier pe celebrul vas de croazieră SS Norway.

  • Bar Manager și somelier la Hotelul Sofitel din 1994, Laurentiu Achim a urmat cursurile de formator în industria ospitalităţii la Accor Academy, a înfiinţat Asociația Barmanilor şi Somelierilor Români și a fost unul dintre primii organizatori de concursuri de barmani, somelieri și barista din țară: Flair Crash (Marriott), WineMaster şi Barista (Barfest).

Achim este, totodată, co-fondator la New Greek Wine și creatorul Savor HD.TV, un Web App de edutainment (education through entertainment) în domeniul gastronomiei.

9. Virgil Mănescu

16473755_614000415461897_446658650031506761_n.jpg

Virgil Mănescu nu este doar somelier, ci și trainer de protocol și ospitalitate, și curator de vinuri.

Are numeroase apariții pe micul ecran, la diverse posturi TV. E prezent la majoritatea evenimentelor cu gastronomie și vin, ca și în cercurile mondene selecte ale Capitalei. 

  • Virgil Mănescu este Brand Ambassador al vinurilor Alira, iar în această calitate se ocupă permanent de educarea publicului și a personalului din restaurante. 

Mărturisește că pasiunea sa a pornit din familie, de la străbunicul lui, marele comerciant și viceprimar al Capitalei, Iorgu C. Steriu,  aromân la origine, patronul a două restaurante bucureștene celebre în perioada interbelică: grădina-restaurant Carpați și restaurantul Luzana. 

10. Cezar Ioan

Optimized-_MG_8580.jpg

Cezar Ioan este jurnalist, editor al primei publicații lunare despre vin și fondatorul platformei vinul.ro, prima platformă online dedicată vinurilor în România. 

Pasiunea sa pentru profesia de somelier a început în anul 1998, când a cunoscut un jurnalist elvețian care realiza o publicație despre vinuri. A început să studieze singur și a editat prima publicație din România dedicată vinurilor, „Connaisseur”.

11. Marius Danciu

danciu.jpg

Marius Danciu a părăsit România în 2005, după ce a lucrat în trei restaurante din Târgu Mureș, pe mai multe funcții – chelner, șef de sală, și s-a angajat la hotelul Ritz-Carlton din Grand Cayman, Caraibe. Acolo, într-un adevărat rai al miliardarilor, a fost încurajat de directorul de Foo&Beverages să facă studiile necesare și să lucreze ca somelier.

  • În 2009, a început să lucreze la restaurantul (Blue by Eric Ripert) al unuia din cei mai buni bucătari ai lumii,  Eric Ripert, considerat „the king of seafood”, unde a degustat cele mai scumpe vinuri alături de clienți de top, vedete precum Kevin Costner, Bill Clinton, John Travolta, Enrique Iglesias, Anna Kurnikova.

În 2013, Marius Danciu s-a intors în țară și a devenit somelier la hotelul Privo, propunându-și să facă o cramă cu care să promoveze vinurile românești. După un an, a reușit să pună pe picioare una din cele mai bune crame din România, cu o colecție de peste 300 de etichete, care în total valorează peste 200.000 de euro. 

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu