Utile aprilie 26, 2021
Contactarea firmelor de construcții poate consuma mult timp, dar dacă vrei ca să îți ridici o locuință bună contactează întotdeauna mai mulți agenți economici din domeniu înainte de a lua o decizie. Te poate ajuta în acest sens și noua platformă Registrul Constructorilor unde sunt pot lua legătura potențialii clienți cu firmele specializate. Privește această parte a procesului ca o minimă asigurare împotriva disputelor costisitoare și extrem de neplăcute care pot apărea pe drumul spinos către finalizarea proiectului.
Contactează cel puțin trei până la cinci constructori (nu mai mulți, însă!), dar dacă ai încă dubii, desigur că merită ca să cauți și alte firme de profil până când ești sigur că ceea ce cauți este cu adevărat ce ți se potrivește. Nu lăsa pe alții să aleagă pentru tine. Fii responsabil!
Cu toții dorim ca lucrările pe un șantier de construcții civile să funcționeze așa cum ne-am imaginat. Prin urmare, este important să afli din timp de riscul apariției anumitor probleme.
Iată mai jos o listă cu o parte dintre cele mai importante întrebări care trebuie adresate reprezentanților firmelor de construcții alese:
● Este o firmă de construcții autorizată?
● Oferă asigurare pentru lucrările pe care le execută?
● La ce servicii se pricep cel mai bine?
● Este o companie de construcții / inginerie generalistă sau face doar câteva servicii disparate?
● A fost deja implicat în diferite litigii legale cu foștii clienți?
● Cum percep tarifele pentru serviciile pe care le oferă: pe oră/zi sau pe proiect?
● Trebuie să plătești un avans înainte de a începe serviciul? Cât reprezintă acesta procentual? Care sunt ratele și termenele de plată ferme?
● Se va încheia un contract de prestări servicii construcții și ce clauze vor fi incluse în acesta?
● Firma poate obține o autorizație de construcție sau de renovare specifică?
● Cu cine vei comunica în calitate de client pe parcursul proiectului?
● Cât va dura implementarea proiectului? Ce se întâmplă dacă nu se respectă termenul stabilit în contract? Se acordă despăgubiri?
● Dintre ce categorii de materiale poți alege? Ce materiale recomandă firma în baza bugetului tău? Cine sunt furnizorii de materiale?
● Prețul final al lucrărilor executate include și curățarea spațiului, îndepărtarea resturilor de materiale, asigurarea împrejurimilor / obiectelor?
● Care va fi costul total al proiectului?
● Are o listă de referințe la care se poate apela?
O serie de factori pot afecta costul angajării unei firme de construcții bune, inclusiv suprafața de construit în metri pătrați, materialele necesare și numărul de muncitori de care va fi nevoie. Pentru a obține cea mai exactă estimare a costurilor posibilă, oferă antreprenorilor cât mai multe detalii posibile despre proiectul tău.
Spre exemplu, dacă ai de făcut o renovare a bucătăriei, spune clar reprezentantului firmei de construcții:
● dimensiunea bucătăriei tale;
● dacă intenționezi ca să schimbi radical sau mai superficial aspectul bucătăriei;
● dacă vrei ca să instalezi dispozitive noi;
● dacă dulapurile de bucătărie trebuie revopsite sau remodelate;
● ce materiale și culori vrei pentru blaturile, dulapurile, pereții și podelele tale;
● cât de repede vrei ca să se termine proiectul de transformare a bucătăriei tale;
● dacă crezi că vei avea nevoie de lucrări de electricitate și instalații sanitare noi;
● oferă reprezentanților firmei orice fotografii, planuri sau modele pe care le ai deja.
Cu cât vei furniza mai multe informații prestatorului de servicii, acesta va putea face estimarea proiectului tău mai detaliat. De asemenea, proiectul tău va fi mai ușor de planificat și executat până la finalizare.
Este posibil să nu ai mare influență asupra primului preț pe care îl primești de la reprezentantul firmei de construcții, însă nu este rău să încerci să negociezi. Dar pentru o negociere eficientă este necesar ca să obții estimări ale costurilor și ofertelor de la mai mulți agenți economici din domeniu, pe care să le poți compara apoi între ele. Odată ce ai toate informațiile necesare despre relația dintre calitate și preț, poți alege cea mai populară opțiune pentru tine și poți face chiar o negociere așa cum scrie la carte.
Dacă vei considera că prețurile unui antreprenor sunt prea mari (în comparație cu acelea practicate de concurență), dar sunt totuși prima alegere, îi poți informa că ai primit oferte mai rezonabile de la alți constructori locali. Este posibil să fie de acord și să își reducă solicitările inițiale (sau nu). Decide dacă prețurile mai ridicate ale companiei de construcții alese sunt justificate sau ar trebui să alegi mai degrabă un candidat mai accesibil.
Oricum, mai presus de toate, nu sacrifica calitatea pentru a te asigura că vei plăti cel mai mic preț de pe piață. La urma urmei, angajarea unui antreprenor mai experimentat, instruit, profesionist și mai reputat este cea mai bună modalitate de urmat dacă prioritatea ta principală este o lucrare de calitate.
Intră pe registrulconstructorilor.ro pentru detalii!