Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce nu ai voie să faci după extracția unui dinte

Extracția dentară este o intervenție stomatologică chirurgicală prin care dintele este complet îndepărtat din interiorul osului maxilarului. Această intervenție este recomandată în cazul în care dintele este sever deteriorat, dacă există infecții dentare sau din motive ortodontice. Extracția dentară este o procedură efectuată doar de către un medic stomatolog sau un chirurg specialist. Iată câteva recomandări privind comportamentele de evitat după efectuarea unei extracții dentare.

Nu neglija indicațiile medicului stomatolog

După extracția unui dinte, stomatologul va oferi o serie de indicații specifice pentru a asigura o vindecare mai rapidă. După extracție, medicul va aplica o compresă sterilă în zonă pentru a controla sângerarea. Aceasta trebuie menținută timp de 20-30 de minute și nu poate fi îndepărtată mai devreme, pentru a nu sângera mai abundent. După 2-3 ore de la extracție, medicul poate recomanda aplicarea unor comprese reci pe exteriorul feței pentru a reduce umflăturile țesutului. Le poți aplica la intervale de 20 de minute, cu pauze între ele. Medicul mai poate recomanda clătirea ușoară a gurii cu apă sau cu soluții antiseptice timp de 3-5 zile pentru a preveni infecțiile. În cazul în care observi orice schimbare neobișnuită în zona extracției, trebuie să te programezi cât mai rapid la un cabinet de stomatologie, de preferat la cel unde s-a făcut extracția.

Nu lua medicamente fără recomandarea medicului

Anumite medicamente pot influența procesul de vindecare sau crește riscul apariției unor complicații. Este posibil să simți durere în zona în care s-a efectuat extracția dentară, inclusiv în jurul dinților învecinați sau în zona maxilarului sau a mandibulei. Această durere de masea este normală și este rezultatul iritației temporare a țesuturilor din jurul zonei extracției. Medicul va prescrie anumite medicamente pentru a ameliora disconfortul. În cazul în care durerea persistă, ia legătura cu stomatologul pentru evaluare și tratament suplimentar. Nu este recomandat să iei medicamente fără prescripție medicală sau să îți ajustezi doza de medicamente fără consultarea medicului.

Ai grijă la alimentație

Pentru a evita apariția unor leziuni în zona extracției, este recomandat să mesteci alimentele pe partea opusă. Alimentele tari precum nuci, covrigei, chipsuri pot irita zona extracției și duce la sângerare. Încearcă să eviți consumul acestora în primele câteva zile după extracție. În schimb, poți opta pentru alimente moi (supa, piureurile, iaurtul, ouăle fierte moi etc.), deoarece sunt mai ușor de consumat și nu vor irita zona. Este indicat să aștepți 2-3 ore după extracție înainte de a mânca, pentru a permite ca efectul anesteziei să dispară complet și pentru a evita apariția leziunilor. De asemenea, ai grijă la alimentele fierbinți sau reci care pot provoca sensibilitate și disconfort în zona extracției. Nu uita că hidratarea adecvată este importantă pentru vindecare.   

Sursa foto: Freepik