Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

România – locul de naștere al unora dintre cele mai importante invenții ale omenirii

Din punct de vedere al invențiilor și inventatorilor, România este cunoscută la nivel internațional prin intermediul mai multor personalități. Cu siguranță că Victor Babeș, Ana Aslan, Henri Coandă, Mina Minovici, Grigore Moisil, Hermann Oberth, Nicoale Paulescu, Emil Racoviță, Anghel Saligny și Traian Vuia se numără printre cei mai cunoscuți inventatori români.

Însă, anumite personalități române, care au avut un impact deosebit asupra evoluției umanitățîi, nu sunt atât de cunoscute precum cei de mai sus. De exemplu, Nikola Tesla, inventatorul bobinei Tesla, avea origini românești, numele său fiind Nicolae Teslea. Cu siguranță că, loturile VR, care pot fi jucate la Vulkan Vegas Romania, nu ar fi fost posibile fără ajutorul lui Theodor Ionescu, care a brevetat în 1946 imagistica 3D.

În cele ce urmează vom vedea care sunt cele mai importante 5 invenții tehnologice care aparțin unor inventatori din România despre care este foarte posibil să nu fi auzit până acum.

Care sunt cele mai cunoscute invenții care provin din România?

Ana Aslan a creat crema anti-îmbătrînire și a tratat la Institutul cu același nume, unele dintre cele mai mari personalități din istoria omenirii. Printre acestea se evidențiază John F. Kennedy, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Salvador Dali sau Indire Gandhi. Petrache Poenaru este cel care a dăruit omenirii stiloul cu pompita în 1827, acesta având avantajul reumplerii și folosirii pe termen îndelungat.

Bolnavilor de diabet le-ar fi fost mult mai greu fără insulina descoperită de Nicolae Paulescu, care și-a brevetat această invenție în 1921. De asemenea, fără invenția lui Henri Coandă, avionul cu reacție, omenirea s-ar fi deplasat mult mai greu pe distanțe lungi. Creat în 1910, sistemul de propulsie conceput de acesta a început să fie implementat pe avioanele cu reacție care străbat întreaga lume.

Poate mai puțin cunoscut este numele lui Anastase Dragomir, dar cu siguranță că invenția sa din 1929, scaunul ejectabil pentru avioanele de luptă, este faimoasă la nivel mondial. Aceeași situație se întâmplă și în cazul motorului cu reacție, care a fost inventat de Just Buisson, dar nu sigur, ci alături de un român, Alexandru Ciurcu. Inițial, aceștia au proiectat acest motor în 1866 pentru bărci, dar mai târziu invenția lor va fi folosită cu preponderență în domeniul aeronautic.

Testul de screening cervical care este destinat descoperirii cancerului de col uterin îi este atribuit lui Georgios Papanikolau, însă, în mod real, descoperirea îi aparține lui Aurel Babeș. Acesta și-a publicat descoperirea în 1927, în același timp cu Papanikolau, dar se pare că a întârziat doar cu puțin pentru ca paternitatea acestui test să îi fie atribuită.

Designul aerodinamic al automobilelor i se datorează unui român, Aurel Persu. Acesta a patentat în 1924 forma aerodinamică, ca o picătură de apă, pentru automobile. Ultimul, dar nu cel din urmă, părintele aeronauticii, Hermann Oberth este tot un român. Tehnologia care stă în spatele rachetellor îi aparțin acestui român care a efectuat multiple studii și cercetări în acest domeniu.

5 invenții în tehnologie care aparțin unor români și despre care este posibil să nu fi știut până acum

Chiar dacă au avut contribuții majore în domeniul tehnologiei, următorii români sunt necunoscuți sau aproape necunoscuți compatrioților:

  1. Eugen Pavel – este unul dintre românii care deține aproape 62 de patente, iar unul dintre acestea este pentru inventarea Hyper CD-Rom-ului. Prezentat în 1999, la Expoziția Mondială dedicată noilor tehnologii și invenții, unitatea de stocare optică a romanului avea o capacitate de 1 milion de GigaBiți.
  2. Theodor Ionescu – este românul care a patentat în 1936 imagistica 3D pentru filme și televiziune, acesta fiind cel care a adaptat imaginile tridimensionale inventate de Charles Wheatstone pentru micile și marile ecrane.
  3. Andrei Alexandrescu – este creditat ca fiind co-inventatorul limbajului de programare D și este considerat unul dintre experții în C++.
  4. Teodor Dragu – este creatorul primului sistem de frânare pe bază de aer comprimat care este utilizat pentru oprirea trenurilor. De asemenea, de numele acestui român se leagă și crearea primului sistem pe baza de aburi care a fost folosit pentru trenuri, dar și folosifrea pentru prima dată a unui combustibil de natură lichidă pentru locomotive.
  5. Nicolae Vasilescu-Karpen – în încercarea de a rezolva una dintre dorințele omenirii, de obținere a unei energii perpetuue, Nicolae Karpen a creat un perpetuum mobile, care este funcțional la 74 de ani de la lansarea din anul 1950. Dispozitivul imaginat de român se numește Bateria Karpen sau bateria termoelectrica care generează o temperatură uniformă, fără ca să aibă loc vreo intervenție exterioară asupra mișcării mecanismului.

Pe lângă aceste invenții și descoperiri din domeniul tehnologiei, mai sunt și alți români ale căror nume nu sunt atât de cunoscute, dar care au realizat lucruri importante pentru omenire. Printre aceștia se numără George Constatinescu (angrenajul de sincronizare la avioane), Lazăr Edeleanu (descoperitorul amfetaminei) sau Alexandru Proca (autorul primei teorii mezonice despre forțele nucleare).