Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Salina Cacica – proprietăți terapeutice și curiozități despre una dintre cele mai interesante saline din țară

Salina Cacica, situată în frumosul județ Suceava al României, este o minunată atracție turistică subterană care atrage anual mii de vizitatori dornici să exploreze minunile ascunse ale acestui loc fascinant. Cu o istorie bogată și o geologie spectaculoasă, salina oferă o experiență unică, în care oaspeții pot admira impresionantele săli subterane, decorate cu cristale de sare care strălucesc ca niște diamante în lumina soarelui. Această destinație impresionantă este nu doar un loc de relaxare și descoperire, ci și o oază de sănătate, datorită proprietăților sale terapeutice, oferind astfel o experiență memorabilă pentru toți cei care o vizitează.

Cum ajungi la Salina Cacica?

 • Cu mașina: Dacă călătoriți cu mașina, puteți utiliza serviciile de navigație GPS sau hărțile online pentru a vă ghida către Salina Cacica. Salina se află în apropierea orașului Cacica din județul Suceava.
 • Cu trenul sau autobuzul: Dacă preferați transportul public, puteți ajunge la stația de tren sau autobuz din Suceava, care este situată la o distanță rezonabilă de Salina Cacica. De acolo, puteți lua un taxi sau un autobuz local pentru a ajunge la salină.
 • Cu avionul: Cea mai apropiată aeroport major este Aeroportul Internațional Suceava (Ițcani), de unde puteți închiria o mașină sau lua un taxi către Salina Cacica.
 • Cu excursia organizată: O altă opțiune este să vă alăturați unei excursii organizate sau unui tur ghidat către Salina Cacica. Aceste excursii oferă adesea transport și ghidaj pentru a vă face călătoria mai comodă și informativă.

Indiferent de modul în care alegeți să ajungeți la Salina Cacica, asigurați-vă că verificați programul de funcționare și prețurile de intrare înainte de a pleca, pentru a vă asigura că aveți o experiență plăcută în această minunată atracție turistică subterană.

Salina Cacica – istoric

Salina Cacica are o istorie bogată și interesantă, care se întinde pe parcursul mai multor secole. Iată un scurt rezumat al istoriei acestei saline:

 • Perioada medievală: Prima mențiune documentată a exploatării sării în regiunea Cacica datează din secolul al XV-lea, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Sarea era un bun valoros și necesar pentru conservarea alimentelor în acea perioadă, și exploatarea sării era esențială pentru economia locală.
 • Secolul al XVIII-lea: În secolul al XVIII-lea, sub domnia lui Maria Tereza a Austriei, au fost întreprinse eforturi majore de dezvoltare a salinei. Au fost construite galerii și instalații pentru extragerea și procesarea sării. Acest lucru a dus la dezvoltarea localității Cacica și la creșterea importanței sale economice.
 • Secolul al XIX-lea: În secolul al XIX-lea, salinei i s-au adăugat facilități moderne, cum ar fi instalații de iluminat și instalații de transport pentru a facilita extragerea și transportul sării.
 • Perioada comunistă: În timpul perioadei comuniste, Salina Cacica a fost modernizată și extinsă, devenind una dintre cele mai mari mine de sare din România. A fost folosită în principal pentru extragerea sării pentru industrie și agricultură.
 • Era post-comunistă: După căderea regimului comunist, salina a fost redeschisă pentru vizitatori și a devenit o atracție turistică populară datorită frumuseții sale naturale și a proprietăților sale terapeutice. Astăzi, vizitatorii pot explora galeriile subterane, pot admira cristalele de sare și pot beneficia de terapia cu aerosoli salini.

Ce poți vedea în Salina Cacica?

Ce poți vedea în Salina Cacica?

Sursa foto

Salina Cacica oferă o serie de atracții și experiențe interesante pentru vizitatori. Iată ce puteți vedea și experimenta în această minunată salină:

 • Săli subterane impresionante: Salina Cacica dispune de o serie de săli subterane cu forme și dimensiuni variate, decorate cu cristale de sare. Aceste săli sunt impresionante din punct de vedere vizual și creează o atmosferă unică.
 • Cristale de sare strălucitoare: Cristalele de sare care acoperă pereții și tavanul sălilor sunt cu adevărat spectaculoase. Sub lumina potrivită, aceste cristale strălucesc ca niște diamante, oferind o priveliște uluitoare.
 • Aleea Sării: Această alee subterană este prevăzută cu un podea de sare și pereți care emană sarea, creând o atmosferă unică și oferind oportunitatea de a face o plimbare plăcută și benefică pentru sănătatea respiratorie.
 • Terapia cu aerosoli salini: Salina Cacica este cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Vizitatorii pot experimenta terapia cu aerosoli salini, care implică inhalarea aerului sărat, ceea ce se crede că are beneficii pentru sănătatea respiratorie și a pielii.
 • Muzeul sării: Salina dispune de un mic muzeu care oferă informații interesante despre istoria și procesul de extragere a sării din regiune. Aici puteți afla mai multe despre importanța economică și culturală a sării în zonă.
 • Magazine cu suveniruri: La intrarea și ieșirea din Salina Cacica, veți găsi magazine cu suveniruri care vând obiecte artizanale și produse legate de sare, cum ar fi săpunuri sau obiecte de decor.
 • Evenimente culturale: În anumite perioade ale anului, în salină pot avea loc evenimente culturale, concerte sau expoziții de artă, ceea ce adaugă o dimensiune culturală și socială experienței de vizitare.

Salina Cacica – proprietăți terapeutice

Salina Cacica este renumită pentru proprietățile sale terapeutice, datorate conținutului de sare și a condițiilor specifice din interiorul său. Iată câteva dintre beneficiile terapeutice asociate cu vizitarea acestei saline:

 • Terapia cu aerosoli salini: Aerul din interiorul Salinei Cacica este bogat în particule fine de sare și minerale, ceea ce îl face benefic pentru sănătatea respiratorie. Inhalarea acestui aer sărat poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii, reducerea inflamației și a congestiei, precum și la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni respiratorii cum ar fi astmul sau bronșita.
 • Efect relaxant și de eliberare a stresului: Meditarea sau doar petrecerea timpului într-un mediu subteran liniștit și frumos poate avea un efect relaxant asupra stresului și anxietății. Cadrul unic al Salinei Cacica creează o atmosferă calmă și propice relaxării.
 • Beneficii pentru sănătatea pielii: Sarea are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii. Unii oameni folosesc apa sărată din saline pentru a trata diverse probleme ale pielii, cum ar fi eczemele sau psoriazisul.
 • Îmbunătățirea stării de bine generală: Vizitarea Salinei Cacica poate contribui la îmbunătățirea stării de bine generală, atât fizică, cât și mentală. Aerul sărat și mediul liniștit pot contribui la relaxarea mușchilor și la reducerea tensiunii arteriale.

Alte obiective din apropiere de Salina Cacica

Alte obiective din apropiere de Salina Cacica

Sursa foto

 • Mănăstirea Sucevița: Această mănăstire ortodoxă se află la aproximativ o oră de mers cu mașina de Salina Cacica. Mănăstirea Sucevița este celebră pentru frescele sale impresionante, care reprezintă scene biblice și istorice și sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.
 • Mănăstirea Voroneț: La aproximativ 1-1,5 ore distanță cu mașina se află Mănăstirea Voroneț, cunoscută și sub numele de “Capela Sixtină a Estului”. Aici veți putea admira celebrele fresce albastre, care sunt de asemenea incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
 • Mănăstirea Humor: Mănăstirea Humor, situată la aproximativ o oră de mers cu mașina de Salina Cacica, este renumită pentru frescele sale vesele și viu colorate, care ilustrează scene biblice și istorice.
 • Muzeul Bucovina: Acest muzeu în aer liber se află în orașul Suceava și oferă o incursiune în viața tradițională a zonei Bucovina. Aici veți putea vedea case tradiționale, biserici de lemn și expoziții despre cultura locală.
 • Cetatea de Scaun a Sucevei: Această cetate istorică este situată în orașul Suceava și a fost un important centru de putere în Evul Mediu. Vizitatorii pot explora zidurile cetății și pot admira vedere panoramică asupra orașului.
 • Pădurea de argint de la Pojorâta: Aflată la aproximativ 30 de minute de mers cu mașina de Salina Cacica, această pădure de conifere este cunoscută pentru arborii săi înalți și pentru frumusețea sa naturală.
 • Mănăstirea Moldovița: La aproximativ 1-1,5 ore distanță cu mașina, Mănăstirea Moldovița impresionează cu frescele sale bogate și cu biserica sa de lemn, care este de asemenea inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
 • Cascada Bucovinal: Acesta este unul dintre cele mai înalte și mai impresionante cascade din România și se află în apropiere de satul Runcu, la aproximativ 2 ore distanță cu mașina de Salina Cacica.
 • Rezervația Naturală “Pietrele Doamnei”: La aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina, această rezervație naturală impresionează cu formațiunile stâncoase spectaculoase și peisajul sălbatic.
 • Cetatea Sucevei: Această cetate medievală se află în orașul Suceava și oferă o priveliște impresionantă asupra istoriei și arhitecturii medievale din zonă.
 • Muzeul Satului Bucovinean: Situat în orașul Suceava, acest muzeu reconstituie tradițiile și viața tradițională din zona Bucovina, prezentând obiecte și expoziții interesante.
 • Lacul Solca: Acest lac pitoresc se află la aproximativ 45 de minute de mers cu mașina de Salina Cacica și oferă oportunități pentru plimbări cu barca, pescuit și relaxare în natură.

Salina Cacica – curiozități

Salina Cacica - curiozități

Sursa foto

 • Exploatare îndelungată: Salina Cacica are o istorie îndelungată de exploatare a sării, cu primele mențiuni documentate încă din secolul al XV-lea. Acest loc a fost esențial pentru economia locală și pentru conservarea alimentelor în perioadele mai vechi.
 • Unică în Europa Centrală și de Est: Salina Cacica este una dintre puținele saline din Europa Centrală și de Est care poate fi vizitată de public. Acest lucru o face o atracție unică în regiune.
 • Bogată în minerale benefice: Sarea de la Salina Cacica conține o varietate de minerale benefice, cum ar fi magneziu, calciu și potasiu, ceea ce o face potențial benefică pentru sănătatea oaselor, a pielii și a sistemului nervos.
 • Lumina terapeutică: Iluminarea sălii subterane din Salina Cacica este special concepută pentru a scoate în evidență frumusețea cristalelor de sare. Aceste cristale strălucesc sub lumina specială, creând un efect spectaculos.
 • Evenimente culturale și expoziții: Salina Cacica găzduiește o varietate de evenimente culturale și expoziții în timpul anului, oferind vizitatorilor oportunitatea de a se bucura de artă, muzică și cultură într-un mediu subteran unic.
 • Terapia cu aerosoli salini: Salina Cacica este cunoscută pentru terapia sa cu aerosoli salini, care presupune inhalarea aerului sărat pentru beneficii pentru sănătatea respiratorie. Această terapie este disponibilă pentru vizitatori și este susținută de cercetări științifice privind beneficiile sării asupra sănătății.
 • Magazine cu suveniruri sărate: La intrarea și ieșirea din Salina Cacica, puteți găsi magazine cu suveniruri care vând o varietate de produse legate de sare, cum ar fi săpunuri sărate, lampi din sare și multe altele.

Salina Cacica – legende

 • Legenda Fecioarelor de Sare: Conform acestei legende, în vremuri străvechi, când sărmanii locuitori ai satului Cacica erau în pericol de a pierde mina de sare, un grup de fecioare curajoase s-au rugat la Sfânta Maria pentru a salva sărăcia lor. În timpul rugăciunii, pământul s-a deschis sub picioarele lor, iar ele au dispărut în interiorul muntelui. Se spune că aceste fecioare s-au transformat în cristale de sare, iar astăzi ele strălucesc în interiorul Salinei Cacica.
 • Legenda Ursului Alb: Potrivit acestei legende, un mare urs alb locuia în peșterile Salinei Cacica. Locuitorii locali credeau că ursul era un spirit protector al sării și că aducea noroc. Acesta era considerat un gardian al minei și păzea cu grijă comorile subterane.
 • Legenda Sării Vindecătoare: O altă legendă spune că sarea din Salina Cacica are proprietăți vindecătoare miraculoase. Se credea că această sare putea vindeca orice boală și că oamenii din împrejurimi veneau aici pentru a se vindeca de afecțiuni grave.
 • Legenda Înghețată în Timp: Conform acestei legende, timpul se oprea în interiorul Salinei Cacica. Odată ce intrai în salină, nu mai îmbătrâneai și nu mai simțeai trecerea timpului. Această legendă subliniază atmosfera liniștită și relaxantă din interiorul salinei.

Salina Cacica se dezvăluie ca o bijuterie subterană plină de frumusețe naturală și istorie bogată. Cu cristalele sale strălucitoare de sare, atmosfera sa liniștită și terapia sa cu aerosoli salini, această atracție unică oferă o experiență captivantă pentru vizitatori. Cu legendele sale fascinante și beneficiile sale terapeutice, Salina Cacica îmbină cu succes trecutul său istoric cu prezentul său turistic, oferind o oază de relaxare și de descoperire în inima județului Suceava din România. Este un loc care impresionează cu frumusețea sa subterană și care continuă să fie un magnet pentru cei în căutare de aventuri și de vindecare.